Τι είναι η αποτροπή; Αποτροπή σημαίνει να δώσεις σε αυτόν που σε απειλεί, να καταλάβει πως αν αποτολμήσει μια επιθετική ενέργεια, το κόστος που θα καταβάλει θα είναι πολύ σημαντικότερο από τυχόν όφελος, αν υπάρξει και αυτό. Για να λειτουργήσει με επιτυχία η αποτροπή πρέπει:
1.Να έχεις ένοπλες δυνάμεις καλά εξοπλισμένες και άρτια εκπαιδευμένες και αυτό να το γνωρίζει ο αντίπαλος και όχι μόνο. Να το γνωρίζουν και αυτοί που ενδιαφέρονται για την ειρήνη στην περιοχή
2.Να υπάρχει μια αποφασισμένη πολιτική ηγεσία και μια στρατιωτική ηγεσία με συγκεκριμένα πλάνα και εναλλακτικά σενάρια.
3.Να υπάρχουν ισχυρές συνεργασίες με άλλα κράτη της περιοχής που στην κρίσιμη στιγμή θα βοηθήσουν με τον τρόπο τους.
4.Να έχει το κράτος που απειλεί, μια ηγεσία που σκέφτεται ορθολογικά. Που έχει την ικανότητα να κάνει την ανάλυση κόστους-οφέλους. Αν υπάρξει κακός υπολογισμός τότε η αποτροπή δε λειτουργεί και ενεργοποιούνται οι άλλες εναλλακτικές. Σε αυτή την περίπτωση πιθανόν το δόγμα της αποτροπής να μην ήταν πειστικό, λόγω και έργω, και έτσι ο απειλών, αναλύοντας εσφαλμένα την κατάσταση, να προχώρησε σε μια επιθετική ενέργεια. H Ρωσία υπερεκτίμησε τις ικανότητες του στρατού της και υποεκτίμησε αυτές του ουκρανικού στρατού και τη διάθεση των Ουκρανών για αντίσταση. Μια συνολικά λάθος εκτίμηση.
Εννοείται πως η αποτροπή δεν αφορά επιθετικές δηλώσεις κυβερνητικών ή άλλων παραγόντων του αντιπάλου. Ουδείς μπορεί να τους απαγορεύσει να κάνουν ό,τι δήλωση θέλουν. Οι εμπρηστικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, μπορεί να δημιουργούν ένα κλίμα, όμως δε συνιστούν, όπως είναι αυτονόητο, επιθετική ενέργεια. Το ίδιο και η αναθεωρητική ατζέντα των τουρκικών ελίτ. Ας υποστηρίζουν ό,τι πιστεύουν. Αυτό που μας αφορά είναι η σταθερότητα στις πάγιες θέσεις μας και η δεδηλωμένη αποφασιστικότητα μας.
Δηλαδή, η κάθε «γαλάζια πατρίδα» αποτελεί πρόβλημα των γειτόνων μας, στο βαθμό βέβαια, που μένει στις διακηρύξεις. Το τι υποστηρίζουν και διεκδικούν οι Τούρκοι, δε σημαίνει πως εμείς υποχωρούμε ή διολισθαίνουμε από τις σταθερές θέσεις μας.
Με απλά λόγια, οι φραστικοί «τσαμπουκάδες» είναι άσφαιρα πυρά.
Τούτων δοθέντων, η αποτροπή έχει λειτουργήσει με επιτυχία στις σχέσεις μας με την Τουρκία;
Προφανώς, ναι. Δεν είχαμε θερμό επεισόδιο μέχρι σήμερα και όταν οι Τούρκοι αποπειράθηκαν τον Μάρτιο του 2020, με όργανο τούς εξαθλιωμένους μετανάστες, να παραβιάσουν μαζικά τα ελληνικά σύνορα, πήραν την κατάλληλη απάντηση που όλοι γνωρίζουμε.
Το γεγονός πως μετά τα Ίμια οι απειλές ποτέ δε μετατράπηκαν σε τυχοδιωκτική, επιθετική ενέργεια εκ μέρους της Τουρκίας αποδεικνύει πως υπολογίζουν το κόστος που θα καταβάλουν αν την αποτολμήσουν. Και αυτό αποτελεί απόδειξη πως το δόγμα της αποτροπής λειτουργεί με επιτυχία.
Συνεπώς, οι μεμψίμοιρες φωνές πως υποχωρούμε και παραχωρούμε, είναι εκτός πραγματικότητας. Παραμένουμε σταθεροί στις θέσεις μας, με τον απαιτούμενο σεβασμό των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και εξοπλίζουμε τις ένοπλες δυνάμεις μας. Αυτά είναι αρκετά νομίζω για να αισθανόμαστε ασφαλείς.