Στην πολιτική ορισμένες αποφάσεις μπορούν να κρίνουν την έκβαση συνομιλιών που επηρεάζουν την ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων ή ακόμα και να καθορίσουν τις εξελίξεις ίσως και σε στρατιωτικό επίπεδο.
Μία από αυτές ήταν η στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε, την ώρα της ολομέλειας της συνόδου κορυφής, το απόγευμα της Πέμπτης να πει «όχι» στο προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων. Η ελληνική αποστολή διαφώνησε ανοικτά με το περιεχόμενο του κειμένου, κάνοντας μια «καθαρή» επιλογή.
Να μην μπει καν στον κόπο μιας απλής αλλαγής λέξεων ή φράσεων στο συνολικό προσχέδιο, κάτι που ίσως να είχε απλώς καθυστερήσει λίγο τις εξελίξεις. Αντιθέτως ο κ. Μητσοτάκης τάχθηκε υπέρ της συνολικής απόσυρσης ώστε να μπει η κουβέντα σε καινούργιο πλαίσιο, το οποίο θα ήταν σύμφωνα με τα συμφέροντα τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου. Σε αυτή του κίνηση είχε συμπαραστάτες και άλλες χώρες κυρίως του ευρωπαϊκού νότου και όχι μόνο (π.χ. Σλοβενία) , ενώ καθαρή στήριξε εισέπραξε και από τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν.
Όπως τόνισε αρμόδια πηγή στο liberal.gr «η ελληνική πλευρά δε θέλησε να μπει καν σε μία συζήτηση που απλώς θα αντικαθιστούσε λέξεις , χωρίς να υπάρξει αλλαγή στη φιλοσοφία του κειμένου».
Η επιλογή αυτή άλλωστε ήταν που ουσιαστικά προκάλεσε την άμεση αντίδραση του προέδρου του ευρωπαϊκού συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο οποίος θέλησε να γεφυρώσει το χάσμα, συγκαλώντας την πενταμερή συνάντηση με την συμμετοχή και της Άνγκελα Μέρκελ.
Η αλήθεια είναι πάντως ότι όποιος θέλει να δει πίσω από τις λέξεις αλλά και τις επιλογές των μεγάλων παιχτών της ευρωπαϊκής σκακιέρας θα μπορέσει να καταλάβει ότι η Γερμανία κινήθηκε μάλλον καταλυτικά προς την κατεύθυνσης του να «πέσει στα μαλακά» η Τουρκία.
Είναι προφανές ότι το πρώτο προσχέδιο που περιελάμβανε «χάδια» προς τον Ταγίπ Ερντογάν ήταν αποτέλεσμα της διπλωματικής επιρροής του Βερολίνου, μια και τον τελευταίο καιρό είχε γίνει σαφές ότι η Γερμανίδα καγκελάριος δεν έβλεπε με καλό μάτι την όποια ρητή αναφορά εναντίον της Άγκυρας. Μην ξεχνάμε ότι οι δύο χώρες έχουν εξαιρετικά καλές οικονομικές σχέσεις, μεταξύ των άλλων.
Ενδεικτικές του κλίματος αυτού ήταν και οι δηλώσεις που έκανε η καγκελάριος Μέρκελ, η οποία προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής, δήλωσε ότι η Γερμανία επιθυμεί μία εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία και τάχθηκε κατά των κυρώσεων.
Ορισμένες πηγές μάλιστα εκτιμούν ότι το Βερολίνο δε θέλει να υπάρχει αναφορά για επιβολή κυρώσεων, παίρνοντας ως αφορμή την συμφωνία που ανακοινώθηκε χθες για μηχανισμό αποτροπής των εντάσεων μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ.
Σε κάθε περίπτωση η σύνοδος κορυφής που βρίσκεται σε εξέλιξη αποδεικνύει για μία ακόμα φορά ότι Μητσοτάκης Μέρκελ βρίσκονται τόσο κοντά όσο και μακριά, παρά την εκατέρωθεν εκτίμηση.
AP Photo/Francisco Seco