Η αντιμετώπιση της φτώχειας δεν έχει αριστερό πρόσημο

Η αντιμετώπιση της φτώχειας δεν έχει αριστερό πρόσημο

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Στα τρία χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν λίγες οι φορές που με κομψό αλλά ξεκάθαρο τρόπο ο Αλέξης Τσίπρας θέλησε να «περάσει» στην κοινωνία το μήνυμα, πως εκείνος  νοιάζεται για τους πολίτες που η καθημερινότητά τους ισοδυναμεί με έναν αγώνα επιβίωσης.

Δεν ήταν λίγες οι φορές που με άριστες επικοινωνιακές μεθόδους θέλησε να οικειοποιηθεί τις συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες και να τονίσει πως έχει αριστερό πρόσημο η όποια προσέγγιση με στόχο την ανεύρεση διεξόδου στο μεγάλο αδιέξοδο των μη προνομιούχων. 

Την ίδια ώρα  πάντως η  ίδια κυβέρνηση φρόντιζε μέσα από συγκεκριμένες επιλογές να καταστήσει σαφές το ακριβώς αντίθετο:

- Κατάργησε το ΕΚΑΣ

- Κατάργησε το επίδομα στους τρίτεκνους

- Θέσπισε υποκατώτατο μισθό στα 510 ευρώ

Με τις παραπάνω πολιτικές που μόνο αριστερό πρόσημο δεν είχαν,  η ψαλίδα της κοινωνικής ανισότητας άνοιξε και οι φτωχοί δεν έγιναν μόνο φτωχότεροι αλλά και περισσότεροι.

Μία από τις κεντρικές στοχεύσεις λοιπόν του Κυριάκου Μητσοτάκη στο διάστημα που ακολουθεί είναι να αντιστρέψει την παραπάνω εικόνα που επικρατεί στην κοινωνία και κυρίως να περάσει το μήνυμα στους πολίτες πως η πολιτική της ΝΔ  αφορά τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα.

Η αρχή  για αυτή τη «γαλάζια» στρατηγική θα γίνει το απόγευμα της Τετάρτης, με την ομιλία του προέδρου της ΝΔ στην εκδήλωση του ινστιτούτου δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Σύμφωνα με πληροφορίες του liberal.gr ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα παρουσιάσει τις προτάσεις του κόμματός του για την αντιμετώπιση της φτώχειας, οι οποίες θα έχουν τους παρακάτω άξονες:

- Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα χαρακτηρίσει ως την πιο αποτελεσματική κοινωνική υποστήριξη για τους ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονται σε κατάσταση ακραίας φτώχειας. Ο κ. Μητσοτάκης θα υπενθυμίσει ότι η ΝΔ ήταν εκείνη που πιλοτικά το εισήγαγε σε μία σειρά από δήμους το 2013 και το 2014. 

Και για να μην ξεχνιόμαστε, το συγκεκριμένο μέτρο ο ΣΥΡΙΖΑ το πολέμησε. Η κυρία Φωτίου, μάλιστα είχε πει τότε πως προτιμά να δίνει συσσίτια και επιδόματα θέρμανσης στους πιο αδύναμους από το να δίνεται το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Σύμφωνα με πληροφορίες η «γαλάζια» πρόταση θα περιλαμβάνει την ενίσχυση του εισοδήματος αυτού , ώστε η διάθεση του να φτάσει στο 1 δις ευρώ για να μπορούν να υποστηριχτούν με περισσότερα μέσα οι πιο αδύναμοι πολίτες.

- Επαναφορά του επιδόματος στους τρίτεκνους. 

Μία κίνηση, η οποία συζητείται πολύ έντονα στην ΝΔ και όπως όλα δείχνουν δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί.

Στην Πειραιώς πάντως επιδιώκουν με κάθε τρόπο να κάνουν σαφή τη θέση τους, ως προς τον πυρήνα της πρότασής τους για την υποστήριξη των πιο αδύναμων. 

«Δεν αρκεί να υποστηρίζουμε τους ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη οικονομική κατάσταση με ένα εισοδηματικό επίδομα. Ο βασικός πυλώνας του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και της πολιτικής αντιμετώπισης της ακραίας φτώχειας είναι η σταδιακή επανένταξη στην αγορά εργασίας και η συνεργασίας» αναμένεται να ξεκαθαρίσει ο κ.Μητσοτάκης, επαναλαμβάνοντας την πρόθεσή του για δημιουργία 120 χιλιάδων θέσεων εργασίας μέσα από επενδύσεις και την μείωση της φορολογίας. 

«Η κυρίαρχη διαφορά μεταξύ της δικής μας φιλοσοφίας και της φιλοσοφίας του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι εμείς δεν θέλουμε ανθρώπους εγκλωβισμένους και εξαρτημένους στη λογική των επιδομάτων, ώστε να μπορούμε στη συνέχεια να ανταλλάξουμε τα επιδόματα αυτά με ψήφους» είχε πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο προσυνέδριο της ΝΔ στα Γιάννενα. Μία φράση που αποτυπώνει τη φιλοσοφία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στην οποία ο κ.Μητσοτάκης θα επιμένει σε κάθε ευκαιρία.