Μπορεί τα «μαχαίρια» να έχουν βγει από τα πράσινα θηκάρια για το θέμα της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ, ωστόσο από την πλειοψηφία στέκονταν δηκτικά απέναντι στη στάση του ΠΑΣΟΚ όπως αυτή αποτυπώθηκε στο δεύτερο ημίχρονο της κοινοβουλευτικής αναμέτρησης, και δη στη συζήτηση επί της πρότασης που έχει καταθέσει για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής.
Γαλάζια στελέχη κλιμακώνοντας την πίεση προς την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, αναφέρουν προς το Liberal.gr ότι το αποτύπωμα που αφήνει η στάση των στελεχών που σήκωσαν το βάρος της πράσινης εκπροσώπησης, προδίδει και ταυτοχρόνως δικαιώνει της επικριτικές αναφορές: «Για πλήρη απορρόφηση της Χαριλάου Τρικούπη από την Κουμουνδούρου».
Κατά τα ίδια στελέχη από το στρατόπεδο της πλειοψηφίας, αυτή τη βαριά μομφή στοιχειοθετούν οι «διαδοχικές, πολιτικές πιρουέτες», στο θέμα το χρονικού αντικειμένου που θα κληθεί να ερευνήσει η επιτροπή, που είχαν ως αποκορύφωμα την αναδίπλωση του ΠΑΣΟΚ, από την αφετηρία κιόλας της συζήτησης της Δευτέρας στην Ολομέλεια της Εθνικής Αντιπροσωπείας.
«Μια απλή αντιπαραβολή του περιεχομένου στην πρόταση για σύσταση εξεταστική επιτροπή με την τελική θέση που εκφράστηκε από τον εισηγητή του ΠΑΣΟΚ τεκμηριώνει με επάρκεια την κατηγορία», έλεγε υψηλόβαθμος παράγοντας από τη γαλάζια κοινοβουλευτική ομάδα. Λαβή για αυτήν την ερμηνεία σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντας, δόθηκε με την αποστροφή του Χάρη Καστανίδη για διερεύνηση υποθέσεων και όχι χρονικών περιόδων.
Όπως υπενθύμιζε στο Liberal.gr το συγκεκριμένο στέλεχος της πλειοψηφίας, το ΠΑΣΟΚ από την καταρχήν θετική στάση έναντι της διερεύνησης σε βάθος χρόνου, πέρασε στην πρόταση που έφερνε στο προσκήνιο την εξέταση μόνο των υποθέσεων που αφορούσαν στην τρέχουσα πολιτική περίοδο.
Η επόμενη κίνηση στην κοινοβουλευτική σκακιέρα από πλευράς ΠΑΣΟΚ, όπως αιχμηρά ανέφεραν βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ήταν «η υποχώρηση από αυτήν τη στρατηγική και η μετατόπιση προς τη διερεύνηση υποθέσεων και από το 2016». Όπως εξηγούσαν τα ίδια στελέχη το προφανές κίνητρο της Χαριλάου Τρικούπη ήταν να εξασφαλίσει τις ψήφους του ΚΚΕ.
Ο Περισσός άλλωστε με καθαρό τρόπο είχε διαμηνύσει ότι τάσσεται υπέρ της διερεύνησης όλων των υποθέσεων και ανάλογα με τα πολιτικά πράγματα θα εξέταζε το ενδεχόμενο ακόμη και της κατάθεσης ξεχωριστής πρότασης για εξεταστική επιτροπή.
Σημάδια της σύμπλευσης ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, έστω και σε επίπεδο σημειολογίας, εντόπιζαν οι γαλάζιες κεραίες και στις αντιδράσεις από τα έδρανα των δύο κομμάτων. Ως το πλέον ενδεικτικό, επισημάνθηκε από τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρη Μαρκόπουλο, τα χειροκροτήματα που απέσπασε κατά την παρέμβασή του στην Ολομέλεια, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Χάρης Καστανίδης, από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.