Μάιος του 2019. Λίγο πριν τις ευρωεκλογές ο Αλέξης Τσίπρας μοιράζει παροχές μεταξύ των οποίων και η «13η σύνταξη», όπως τη χαρακτήρισαν τότε ο ίδιος και σύσσωμα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Τι ήταν αυτή; Ένα προεκλογικό επίδομα με μια... υποσχετική να μετατραπεί σε πραγματική 13η σύνταξη εάν οι πολίτες έδιναν πρωτιά στον ίδιο και το κόμμα του. Ο ίδιος μάλιστα είχε μιλήσει τότε με απαξιωτικό τρόπο για τις αντιδράσεις των συνταξιούχων.
Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή άσκησε δριμεία κριτική στην Κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη παρουσιάζοντας μια εικόνα χάους στη χώρα σε όλα τα επίπεδα επαναφέροντας στο προσκήνιο την τακτική της καταστροφολογίας που ακολουθεί από την επομένη των εκλογών. Δίδοντας την εικόνα του «χειμώνα – κόλαση» που κατ επανάληψη επικαλείται από το καλοκαίρι του 2020 αμφισβήτησε την πορεία της οικονομίας, μίλησε για αδιέξοδα της ελληνικής κοινωνίας και προανήγγειλε αγώνες διεκδίκησης υπέρ του λαού.
Αναφέρθηκε στη ΔΕΗ, υποστήριξε πως εκποιήθηκε άνευ ανταλλάγματος, τόνισε πως η κυβέρνηση λειτουργεί υπέρ των ολίγων, έθεσε το θέμα της ακρίβειας αλλά και της πανδημίας και υποστήριξε πως ζημιώνεται ο ελληνικός λαός και το δημόσιο από το σύνολο των πράξεων της.
Έθεσε όμως και το θέμα της 13ης σύνταξης για να αποδομήσει την νέα πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού, ο οποίος ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής τη διάθεσή πρόσθετου βοηθήματος στους χαμηλοσυνταξιούχους, την οποία θα λάβουν και άτομα με αναπηρία, καθώς και έκτακτης στήριξης των υγειονομικών.
Τι είπε; Αυτό που τονίζει διαρκώς από το 2019. Ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επανέφερε τη 13η σύνταξη και μάλιστα σε μόνιμη βάση, την οποία όμως η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κατήργησε και τώρα δίνει ένα... φιλοδώρημα στους χαμηλοσυνταξιούχους. Μόνο που η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα δεν επανέφερε ποτέ την 13η σύνταξη. Ούτε το 2019 όταν έδωσε στους συνταξιούχους ένα πόσο που μάλιστα προκάλεσε την αντίδρασή τους αφού είχε αναφερθεί πως θα ήταν ένα είδος δώρου Πάσχα λίγο πριν τις ευρωεκλογές που όμως τελικά μέσα από τις κρατήσεις ανήλθε σε ποσά ιδιαίτερα χαμηλά.
Είναι άλλωστε χαρακτηριστική η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα όταν σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει τότε είχε ρωτηθεί για τις αντιδράσεις των συνταξιούχων εξ αίτιας του γεγονότος πως στους λογαριασμούς είχαν κατατεθεί πολύ λιγότερα χρήματα από το ήμισυ της συντάξεως. «λιγότερα από τι; Από εκεί που δεν έπαιρναν καθόλου;» είχε πεί για να προσθέσει ότι «13η σύνταξη όπως την καθιερώσαμε πρόκειται για ένα ποσό που ισοδυναμεί με το δώρο Πάσχα το μισό δηλαδή που έπαιρναν πριν τις περικοπές», ενώ για τις κρατήσεις είχε υποστηρίξει: «γιατί κρατήσεις; γιατί είναι μόνιμο και αυτό όπως ήταν η 13η σύνταξη πριν τις καταργήσουν».
Η 13η σύνταξη που κατά διάστημα επανέρχεται στο προσκήνιο ως μέτρο του ΣΥΡΙΖΑ που κατάργησε η σημερινή κυβέρνηση, ήταν ένα επίδομα που ανακοινώθηκε τον Μάιο του 2019 και καταβλήθηκε εσπευσμένα λόγω εκλογών. Είχε αναφερθεί από τον ίδιο τον πρώην πρωθυπουργό ότι θα είναι στο ήμισυ των συντάξεων. Τελικά, ήταν πολύ μικρότερο αφού υπήρξαν κρατήσεις και διάφορες άλλες αλχημείες.
Είναι ενδεικτικό πως μετά τις εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας είχε βρεθεί στα Τρίκαλα, τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, από όπου είχε με σαφήνεια δηλώσει ότι «Εμείς δώσαμε μόνιμη τη 13η σύνταξη μειωμένη, γιατί αυτές ήταν οι δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας, αλλά με προοπτική του χρόνου να γίνει ολόκληρη, μόνιμη».
Συνέχιζε δε σημειώνοντας πως «Πέρυσι είχαμε τη δυνατότητα να δώσουμε μέρος της 13ης σύνταξης για τις χαμηλές συντάξεις με 980 εκατομμύρια ενώ είχαμε ανακοινώσει τον σχεδιασμό το ποσό αυτό να αυξηθεί στο 1,5 δισ. ώστε να γίνει ολόκληρη 13η σύνταξη για όλους μέσα από τον ειδικό λογαριασμό για τα πλεονάσματα»
Και πιο πριν όμως, πριν τις εκλογές, δήλωνε ότι «Η 13η σύνταξη όπως την καθιερώσαμε πρόκειται για ένα ποσό που ισοδυναμεί με το δώρο Πάσχα το μισό δηλαδή που έπαιρναν πριν τις περικοπές. Στην πραγματικότητα είναι ένα ποσό που ισοδυναμεί με το παλαιότερο Δώρο Πάσχα και το επίδομα αδείας. Είναι το μισό της σύνταξης, αυτές είναι οι δημοσιονομικές δυνατότητές μας», προσθέτοντας βέβαια ότι «Στόχος μας είναι το αντίστοιχο ποσό να δίνεται Πάσχα και Χριστούγεννα, κάθε χρόνο».
Ο τότε... στόχος έχει γίνει με το πέρασμα του χρόνου «θεσμοθέτηση» για τον ΣΥΡΙΖΑ που ως κυβέρνηση έκοψε το ΕΚΑΣ κι επέβαλε το φόρο 6% υπέρ Υγείας για όλους τους συνταξιούχους. Που προχώρησε στον επανυπολογισμό των συντάξεων μειώνοντας αισθητά χιλιάδες νέες συντάξεις και δημιουργώντας συνταξιούχους δύο ταχυτήτων.