Ειδικού Συνεργάτη
Στο μακρινό 2013, λίγες μέρες μετά την άγρια δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ο «ακροδεξιός» - κατά την σημερινή κυβέρνηση- πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, είχε την πολιτική βούληση να εκκινήσει μέσω των αρχών ασφαλείας την έρευνα η οποία κατέληξε στην δίωξη της ακροδεξιάς Χρυσής Αυγής. Προφυλακίστηκαν βουλευτές και μέλη της οργάνωσης εν μέσω αμφισβητήσεων και ενίοτε ακόμα και νομικών ακροβασιών (όπως καταγράφηκαν εκείνη την εποχή) και τελικά παραπέμφθηκαν σε δίκη.
Εν ολίγοις ο Σαμαράς πλήρωσε και πολιτικό κόστος τότε. Η δίκη ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2015 στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού. Τρεισήμισι μήνες μετά την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και 5 μήνες πριν επανεκλεγεί και σχηματίσει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.
Σήμερα, Ιανουάριο του 2019, σχεδόν 4 χρόνια μετά, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (χωρίς επισήμως ΑΝΕΛ πλέον) τα στατιστικά λένε:
-Έχουν γίνει σχεδόν 300 συνεδριάσεις του δικαστηρίου (250 μέχρι τον Οκτώβρη του 2018)
- Αυτές οι συνεδριάσεις κατανέμονται ως εξής:
2015 : 39 δικάσιμοι
2016 : 50 δικάσιμοι (34 στο Εφετείο)
2017 : 95 δικάσιμοι (42 στο Εφετείο)
2018 : 66 δικάσιμοι μέχρι 30/9/2018 (23 στο Εφετείο)
Πολιτική βούληση
Για να γίνει κατανοητό το φαινόμενο αρκεί κάποιος να κατανοήσει πως π.χ το 2015 (τους 9 μήνες) γίνονταν σε αυτή τη δίκη μαμούθ, που αφορά τη δημοκρατία και τη λειτουργία ενός μηχανισμού (αν είναι δηλαδή εγκληματική η δράση του ή όχι) περίπου 5,5 συνεδριάσεις το μήνα. Το ξαναγράφω: 5,5 συνεδριάσεις το μήνα. Και για να γίνει πιο λιανά, η πολιτική βούληση της δίωξης της ακροδεξιάς, δεν καταγράφεται από τις παρουσίες – ως μη όφειλε- του προέδρου της Βουλής σε μια δικαστική αίθουσα, που μπορεί να εκληφθεί ως παρέμβαση στη δικαιοσύνη, ούτε από τις πομπώδεις δηλώσεις περί «φασιστικού μορφώματος κλπ». Η πολιτική βούληση καταγράφεται από την εξασφάλιση των υποδομών εκείνων και των συνθηκών που είναι αναγκαίες για να δικαστεί γρήγορα και να τελειώσει αυτή η δίκη μαμούθ. Τα πολιτικά κρατούμενα δηλαδή είναι δυο:
Α. Ο «ακροδεξιός» Σαμαράς δίωξε (έδωσε δηλαδή πολιτικό έναυσμα ελέγχου για) τη Χρυσή Αυγή.
Β. Ο αριστερός Τσίπρας, εδώ και 4 χρόνια δεν εξασφαλίζει τις συνθήκες για να τελειώσει η δίκη της ΧΑ. Μάλιστα η εκτιμηση είναι πως η δίκη θα ολοκληρωθεί (μπορεί και σε) 1 χρόνο!
Ιδού τι έλεγαν προ καιρού σε ανακοίνωσή τους οι ίδιοι οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής(δικηγόροι των θυμάτων δηλαδή) οι οποίοι, προφανώς δεν ανήκουν στη ΝΔ (τουναντίον):
«Υπάρχουν όμως oι βασικοί παράγοντες που έχουν συντελέσει στην καθυστέρηση της δίκης και θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, όπως η καθυστέρηση έναρξής της, η εμμονή της Διοίκησης του Εφετείου σε συνδυασμό με την ατολμία του Υπουργείου Δικαιοσύνης να λάβει αντίθετη νομοθετική ή διοικητική πρωτοβουλία, για την διεξαγωγή της δίκης στην αίθουσα του Κορυδαλλού και η μη απαλλαγή των δικαστών από έτερα δικαστικά καθήκοντα προκειμένου απερίσπαστοι να αφοσιωθούν στην ταχύτερη διεξαγωγή της δίκης».
Και για να μη ρίξουμε το ανάθεμα στους δικαστές δείτε τι λένε οι ίδιοι με ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών Εισαγγελέων (τέλη Οκτωβρίου) , για την έλλειψη υποδομών: «Μέχρι και σήμερα το Δικαστήριο συνεδριάζει 10 φορές το μήνα και τούτο διότι δεν υπάρχει ειδική αίθουσα για να διεξάγεται η διαδικασία σε πιο τακτική βάση. Οι δικαστές και εισαγγελείς της συγκεκριμένης δίκης εργάζονται με μεγάλη ευσυνειδησία, δικάζουν με βάση το Σύνταγμα και τους θεσπισμένους νόμους και τηρώντας τις αρχές της δίκαιης δίκης. Επιδίωξη όλων είναι να περαιώνονται οι δίκες μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα με την τήρηση όλων των δικονομικών κανόνων και αυτό είναι εφικτό μόνο όταν υπάρχουν οι αναγκαίες προϋποθέσεις».
Γιατί;
Το ερώτημα λοιπόν είναι γιατί ο «ακροδεξιός» Σαμαράς τους κυνήγησε και ο «αριστερός» Τσίπρας ποιεί τη νήσσαν; Ο πονηρός πολιτευτής θα έλεγε πως ουσιαστικά τους κρατάει σε ομηρία ώστε υπογείως να διαπραγματεύεται ζητήματα και ψηφοφορίες όπως π.χ στην υπόθεση του εκλογικού νόμου που η κυβέρνηση έψαχνε 200 ψήφους (δηλώσεις Νικ. Βούτση : «Αυτό που σας λέω δεν αποτελεί πρόσκληση προς τη ΧΑ. Αλλά επειδή ο εκλογικός νόμος είναι κορυφαίο ζήτημα και κάθε κόμμα έχει τη δική του άποψη, περιμένουμε να δούμε τι θα πει και η Χ.Α»!). Ή στην πρόσκληση του Πανου Καμμένου το 2016 σε βουλευτές της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας στο Καστελόριζο. Η Αυγή υπερήφανη δημοσίευε τη φωτογραφία με εμφανή τον κ. Κασιδιάρη! 'Η πρόσφατα στην ψήφο της Χρυσής Αυγής για να γίνει αποδεκτή ως προεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η εκλεκτή της κυβέρνησης Βασιλική Θάνου.
Αθωώσεις
Η αλήθεια είναι επίσης πως τον τελευταίο καιρό καταγράφονται στα δικαστήρια αθωώσεις της Χρυσής Αυγής ή στελεχών της. Για παράδειγμα:
*Αθώωση Νικ. Μιχαλολιάκου από το Η΄ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών για την κατηγορία της διέγερσης σε διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίες ή διχόνοια, με αφορμή το "θα τους σπάγαμε τα κεφάλια", όταν το 2013 αναφερόταν σε πολιτικούς αντιπάλους της Χ.Α.
*Αθώωση Κασιδιάρη από το Β΄ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών για τη διέγερση σε βία κατά των Ρομά στον Ασπρόπυργο το 2011, όπου έκανε λόγο για "ανθρώπινα σκουπίδια". (καταδίκη σε 6 μήνες με αναστολή πρωτόδικα το 2017)
*Αθώωση Γερμενή και Ηλιόπουλου από το Θ΄ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών για την κατηγορία της απρόκλητης φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, στο πανηγύρι της Ραφήνας στις 7 Σεπτεμβρίου 2012. Είπε η πρόεδρος: «Έχει αποδειχθεί χωρίς καμία αμφιβολία ότι μια πολυμελής ομάδα ατόμων με διακριτικά της Χρυσής Αυγής, στην οποία είχαν πρωτεύοντα ρόλο οι βουλευτές Π. Ηλιόπουλος και Γ. Γερμενής, ενεργώντας συντεταγμένα προέβη σε βιαιοπραγίες στο πανηγύρι της Ραφήνας, αναποδογυρίζοντας πάγκους μικροπωλητών και προκαλώντας φθορές. Ωστόσο, δεν αποδείχθηκε με βεβαιότητα η συμμετοχή των κατηγορουμένων κατά την τέλεση βιαιοπραγιών, επομένως προτείνω να αθωωθούν λόγω αμφιβολιών».