Το χρέος στην συνάντηση Τσίπρα - Lew. Αμυδρή ελπίδα για στήριξη στα ελληνοτουρκικά

Το χρέος στην συνάντηση Τσίπρα - Lew. Αμυδρή ελπίδα για στήριξη στα ελληνοτουρκικά

Ως μάνα εξ ουρανού εξέλαβε η κυβέρνηση τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ στην εφημερίδα Financial Times, ότι η αναταραχή στην Τουρκία ενισχύει περισσότερο από ποτέ την ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους».

Ωστόσο κυβερνητικό στέλεχος δήλωσε στο liberal «έχουμε μάθει πλέον να κρατάμε μικρό καλάθι». Πάντως παρά το «μικρό καλάθι», η κυβέρνηση επενδύει σε αυτό, εξ ου και το χρέος θα αποτελέσει το κύριο αντικείμενο συζήτησης κατά την σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα με τον κ. Λιου.  

Η κυβέρνηση προσπερνάει «χωρίς σχόλια» τις δυσοίωνες επισημάνσεις του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής, ότι «διαφαίνεται καθαρά ο κίνδυνος να μην ανακάμψει η οικονομία», και συνεχίζει να επενδύει εμμονικά στην μείωση του χρέους, το οποίο χαρακτηρίζει ως «κύρια προϋπόθεση» για να έρθει η ανάκαμψη.

Ο πρωθυπουργός θα ζητήσει την στήριξη των ΗΠΑ για ελάφρυνση του χρέους, όχι μόνο στο ΔΝΤ, στο οποίο έχουν αυξημένο βάρος (ούτως ή άλλως και το ΔΝΤ υπέρ της ελάφρυνσης του χρέους είναι), αλλά και σε διεθνή φόρα στα οποία οι ΗΠΑ συνδιαλέγονται, όπως οι G7 και οι G20.

Ασθενής η ελπίδα για βοήθεια στα ελληνοτουρκικά

Ωστόσο η ευνοϊκή δήλωση υπέρ Ελλάδος του αμερικανού υπουργού, ταυτόχρονα καταδεικνύει και το ζοφώδες σκηνικό στο οποίο υπεισέρχεται η χώρα, καθώς οι πολιτικές εξελίξεις στη γείτονα έχουν μη εκτιμήσιμες, προς το παρόν, επιπτώσεις για τη χώρα μας. Πολύ περισσότερο όταν στο γενικό επικίνδυνο πλαίσιο, ορθώνεται ως σημαντικό πρόβλημα το θέμα των «8» που ζητούν πολιτικό άσυλο.

Είναι χαρακτηριστικός ο προβληματισμός, για να μην πούμε η ανησυχία, που αποπνέει η «προειδοποίηση» του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Νίκου Ξυδάκη μέσω του real fm.  

Σχετικά με την έκδοση των «8», ο κ Ξυδάκης δήλωσε «η Ελληνική Δημοκρατία και η Ελληνική δικαιοσύνη και η εκτελεστική και η δικαστική εξουσία δεν πρόκειται να παραβιάσουν τις θεμελιώδεις αρχές και εθνικές και τις διεθνείς αρχές». Γενναία δήλωση, αλλά το μέλλον θα μας δείξει την αξία της.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο, ο Νίκος Ξυδάκης υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι «η περιοχή της Μεσογείου και του Αιγαίου δεν είναι ένα πεδίο στο οποίο ο καθένας μπορεί να δοκιμάζει ασκήσεις για εσωτερική κατανάλωση. Είναι η πιο «θερμή» περιοχή στον πλανήτη, διακυβεύονται πάρα πολλά γεωστρατηγικά συμφέροντα και η παγκόσμια ασφάλεια και νομίζω ότι κανείς δεν είναι τόσο ορμητικός και δεν λαμβάνει τίποτα υπόψιν για να κάνει μια επίδειξη οποιοδήποτε».

Φυσικά όσον αφορά στο δεύτερο, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο καλός δημοσιογράφος Ξυδάκης, η ορθολογική ανάλυση δεν αποτυπώνει επακριβώς τη συμπεριφορά της γείτονος, ακόμη και σε περιόδους κανονικότητας, πόσο μάλλον τώρα που αποτελεί ένα ηφαίστειο θεσμικών, πολιτικών, στρατηγικών προβλημάτων και αναζήτησης διεξόδων επίλυσης - ή εκτονωτικής μετάστασής τους. 

Τα γεωστρατηγικά συμφέροντα που εμπλέκονται, τα κατανοούν κάποιοι στην κυβέρνηση -δηλαδή όχι όλοι- και είναι πολλαπλής υφής. Έχουν να κάνουν με τους μειονοτικούς πληθυσμούς στη Θράκη, όπου η συζήτηση για την απλή αναλογική και το 3% στο κεντρικό πολιτικό επίπεδο, αναβίωσε παράφωνες απαιτήσεις, μακράν των διεθνών συμβάσεων και της εσωτερικής ομαλότητας. Έχουν να κάνουν με την απελευθέρωση ή προώθηση εκ νέου μεταναστευτικών ροών προς τη χώρα μας, φόβους που διετύπωσε και ο κ. Μουζάλας, ιδιαίτερα μετά τις σκληρές προειδοποιήσεις της Ε.Ε. για την επαναφορά της θανατικής ποινής. Επίσης με την αντίθεση που αναπτύσσει η Τουρκία με τις ΗΠΑ για την έκδοση του Γκιουλέν, και τις προσφάτως, αλλά όχι πλήρως, αποκατασταθείσες σχέσεις με την Ρωσία και το Ισραήλ. Και πάνω από όλα με το θέμα των αγωγών και το κουρδικό.

Φυσικά η κυβέρνηση γνωρίζει, και το παραδέχονται κατ΄ ιδίαν αρμόδια στελέχη της, ότι δεν μπορεί να αντιδράσει πλήρως, στο μέτρο που οι φυσικοί σύμμαχοι, στους οποίους θα μπορούσαμε να προσφύγουμε, πιθανόν να μην εισακουστούν μέσα στο «αφήνιασμα» του Ερντογάν.

Άλλωστε «το παιχνίδι είναι πλέον πολύ μεγάλο για μας», όπως μας είπε κυβερνητικό στέλεχος. «Προσέχουμε και... προσευχόμαστε, αν και μη πιστοί», να μην υπάρξει επιδείνωση που δεν θα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε!

Γιάννης Σιδέρης