Πέρα από τα 534 εκατ. ευρώ του προϋπολογισμού εξασφαλίστηκε και ποσό 1,7 δισ. ευρώ από ευρωπαϊκά κονδύλια κυρίως για αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας της χώρας, τόνισε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, μιλώντας στη Βουλή.
«Πρωταρχική προτεραιότητα του νέου υπουργείου είναι να «γεφυρώσει» την παραδοσιακή προσέγγιση αντιμετώπισης κινδύνων - που επικεντρώνεται πρωτίστως στην κατασταλτική δράση που ανήκει στην αρμοδιότητα του Πυροσβεστικού Σώματος - με τη συνολική διαχείριση κινδύνου. Αυτή είναι η νέα παράμετρος που επιβάλλεται να ενσωματώσουμε στις πολιτικές μας. Γιατί αυτό επιβάλλουν οι συνθήκες. Αυτό επιβάλλουν τα νέα, καινοφανή δεδομένα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε».
Αυτό τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, σημειώνοντας παράλληλα ότι «είναι ένα νεοσύστατο υπουργείο που συμμετέχει για πρώτη φορά αυτόνομα στον εθνικό προϋπολογισμό και έρχεται να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης».
«Η κλιματική κρίση είναι μια πραγματικότητα. Εξελίσσεται ήδη και μάλιστα με μεγάλη ταχύτητα. Μας έχει προσπεράσει - όλους μας, ολόκληρο τον πλανήτη. Πρέπει να δράσουμε. Και πρέπει να δράσουμε άμεσα. Τώρα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Στυλιανίδης. Παράλληλα, μίλησε για «ολιστική προσέγγιση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής που βασίζεται στους τρεις πυλώνες, πρόληψη, προετοιμασία-ετοιμότητα και ανθεκτικότητατα».
Όπως είπε ο κ. Στυλιανίδης, «από τα 534.021.000 ευρώ που είναι οι εγγεγραμμένες πιστώσεις του προϋπολογισμού για το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ένα μεγάλο ποσοστό αντιπροσωπεύει ανελαστικά έξοδα.
Έμφαση έδωσε στο Εθνικό Πρόγραμμα Πολιτικής Προστασίας «Αιγίς», «μέσα από το οποίο έχει εξασφαλιστεί από ευρωπαϊκά κυρίως κονδύλια, ποσό ύψους 1,7 δισ. ευρώ, για την αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας της χώρας». «Στόχος μας είναι να το αξιοποιήσουμε στο μέγιστο βαθμό για να ενισχύσουμε τις δυνατότητες της χώρας σε επίπεδο πρόληψης, προετοιμασίας - ετοιμότητας και ανθεκτικότητας», σημείωσε.
Ακόμα, ο κ. Στυλιανίδης μίλησε «για την ανάγκη συμβολής και συμμετοχής όλων στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης» και πρόσθεσε ότι «έχει ξεκινήσει ένας εθνικός διάλογος ανοιχτός σε κάθε πολίτη και σε κάθε αρμόδιο φορέα». «Ο εθνικός αυτός διάλογος, θα αποτελέσει τη βάση για τη χάραξη της εθνικής στρατηγικής για την Κλιματική Κρίση και την Πολιτική Προστασία, η οποία θα είναι και ο οδικός χάρτης της χώρας για να μπορέσει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την κλιματική αλλαγή και τις συνέπειές της», επεσήμανε.
«Στην προσπάθεια αυτή προσβλέπουμε στη συνεργασία όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, ώστε η στρατηγική για την Κλιματική Κρίση και την Πολιτική Προστασία να είναι όντως εθνική. Να μην δώσει χώρο σε διαχωριστικές γραμμές και στείρες αντιπαραθέσεις. Αλλά να αποτελέσει πεδίο γόνιμου διαλόγου και σημείο συναίνεσης. Να μας κάνει να ενώσουμε δυνάμεις. Γιατί οι συνέργειες είναι απαραίτητες για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση και τις συνέπειές της», κατέληξε ο κ. Στυλιανίδης.