«Η κυβέρνηση έχει βάλει ψηλά στην ατζέντα το ζήτημα της Έρευνας και της Καινοτομίας, και η σημερινή παρουσία του Πρωθυπουργού, το αποδεικνύει αυτό» ανέφερε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρίστος Δήμας μιλώντας σήμερα στην πρώτη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας.
Παράλληλα, ο κ. Δήμας πρόσθεσε ότι «Ήδη τόσο στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων αλλά και με τα συναρμόδια Υπουργεία έχουμε ανοίξει πολλά ζητήματα. Ξεκινήσαμε πριν από 5 μήνες, χωρίς να βρούμε έτοιμη ατζέντα. Ξεκινήσαμε σχεδόν από μηδενική βάση, ειδικά στο κομμάτι της καινοτομίας και βήμα βήμα προσπαθούμε να βελτιώσουμε το περιβάλλον μέσα στο οποίο εργάζονται οι Έλληνες Ερευνητές».
Οι δράσεις που υλοποιεί η κυβέρνηση όπως ανέφερε ο κ. Δήμας περιλαμβάνουν:
— Τη μείωση της γραφειοκρατίας στην Έρευνα.
— Τη δημιουργία Πολιτείας Καινοτομίας στην Αττική και στην Θεσσαλονίκη. Φυσικών χώρων, όπου θα συγκεντρώνονται ερευνητικά κέντρα, startups, επιχειρήσεις τεχνολογίας αιχμής και τμήματα Έρευνας και Ανάπτυξης μεγάλων βιομηχανιών, με στόχο τις περισσότερες συνέργειες.
— Μια νέα διμερή συμφωνία με τις ΗΠΑ στην Έρευνα και την Καινοτομία, που στόχο έχει να διευρύνει τις διατλαντικές συνεργασίες της εγχώριας ερευνητικής κοινότητας.
— Την σημαντική αύξηση του προϋπολογισμού στη δράση «Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ» με στόχο τη διεύρυνση των επωφελούμενων.
— Την χρηματοδότηση δημιουργίας συνεργατικών σχηματισμών, clusters καινοτομίας.
— Την αλλαγή της νομοθεσίας ώστε τα μέλη ΔΕΠ και οι ερευνητές να μπορούν πολύ πιο εύκολα και γρήγορα να δημιουργούν spin off εταιρίες.
— Μεγαλύτερη έκπτωση φορολογίας για επιχειρήσεις που κάνουν δαπάνες για Έρευνα και Ανάπτυξη.
— Την δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας για το οικοσύστημα καινοτομίας στη χώρα. Στόχος είναι να μπορέσουμε όχι μόνο να καταγράψουμε αριθμό, τομείς, επίπεδο και μέγεθος νεοφυών επιχειρήσεων, αλλά θα μπορέσουμε να προσφέρουμε κοστολογημένα κίνητρα σε φορολογικά, εργασιακά και άλλα ζητήματα.
— Την οργανωμένη και θεσμική διεθνή εκπροσώπηση της ερευνητικής κοινότητας και του οικοσυστήματος καινοτομίας στο εξωτερικό, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών. Εκκινούμε από την Βοστόνη στις ΗΠΑ, ώστε να παρακολουθούμε από κοντά τις διεθνείς εξελίξεις και να έχουμε παρουσία και λόγο στα διεθνή κέντρα αποφάσεων.
— Την αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων -που υλοποιούνται μέσω χρηματοδότησης από το ελληνικό κράτος- στη δημόσια διοίκηση και την Εθνική Άμυνα. Έχουμε ήδη ξεκινήσει συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και σύντομα θα μπορούμε να ανακοινώσουμε περισσότερα.