Στην επιβεβαίωση ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει ρύθμιση, λίγο πριν τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών, προκειμένου να μπορέσουν να θέσουν υποψηφιότητα οι κ.κ. Έλενα Κουντουρά και Σπύρος Δανέλλης, διατηρώντας ταυτόχρονα την βουλευτική τους έδρα, προχώρησε ο υπουργός Επικρατείας, Χριστόφορος Βερναρδάκης, μιλώντας στο Νews24/7.
Ειδικότερα, ο υπουργός ανέφερε πως «εξετάζεται η κατοχύρωση της δυνατότητας για όσους βουλευτές πάρουν μέρος στις ευρωεκλογές να μπορούν να παραιτηθούν από τη βουλευτική τους ιδιότητα εφόσον εκλεγούν. Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε θεσμικές ιδιοτροπίες».
Σημειώνεται πως τις τελευταίες μέρες υπήρχε έντονη φημολογία για τις δύο υποψηφιότητες, καθώς σύμφωνα με νόμο που ψηφίστηκε τον Απρίλιο του 2014, απαγορεύεται οι εν ενεργεία βουλευτές να ανακηρυχθούν υποψήφιοι ευρωβουλευτές αν προηγουμένως δεν έχουν παραιτηθεί από το βουλευτικό τους αξίωμα. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι «οι βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου δεν μπορούν να ανακηρυχθούν υποψήφιοι ούτε να εκλεγούν μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αν δεν παραιτηθούν πριν από την ανακήρυξη τους».
Η κυβέρνηση ουσιαστικά επιδιώκει μια ακόμη θεσμική παρέμβαση προκειμένου να διαμορφώσει στα μέτρα της το πλαίσιο του νόμου εξυπηρετώντας και δύο βουλευτές που αν και ανήκαν σε διαφορετικά κόμματα τη στήριξαν τόσο στην υπόθεση της συμφωνίας των Πρεσπών όσο και συνολικά στη διατήρηση της πλειοψηφίας κατά τη ψήφιση νομοσχεδίων στη Βουλή.
Και αυτό διότι στην περίπτωση που, για παράδειγμα, η Ελ. Κουντουρά, είναι υποψήφια Ευρωβουλευτής, βάσει του ισχύοντος νόμου θα πρέπει να παραιτηθεί από την ελληνική Βουλή. Η έδρα της όμως περνά στη διαχείριση του κόμματος των ΑΝΕΛ, παρότι δεν διαθέτει σήμερα Κ.Ο.. Στην περίπτωση του Σπ. Δανέλλη η έδρα μεταφέρεται στο Ποτάμι και καλύπτεται όπως και της κ. Κουντουρά από τους επιλαχόντες.
Αυτομάτως στην περίπτωση αυτή η κυβέρνηση χάνει δύο από τις έξι ψήφους που έχουν δια επιστολής παραχωρηθεί σε αυτή προκειμένου να περνά τα νομοσχέδια στη Βουλή και να μη θεωρηθεί πως έχει χάσει τη δεδηλωμένη.
Πρέπει πάντως να αναφερθεί ότι και στην περίπτωση που πραγματοποιηθεί και αυτή η παρέμβαση από την πλευρά της Κυβέρνηση και εφόσον βέβαια εκλεγεί έστω και ο ένας εκ των δύο υποψηφίων θα πρέπει να υπάρξει παραίτηση μέχρι τα τέλη Ιουνίου αφού οι ευρωβουλευτές θα αναλάβουν τα καθήκοντά τους την 1η Ιουλίου.
Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση εμφανίζεται διατεθειμένη δυόμιση μήνες πριν τις ευρωεκλογές να προχωρήσει σε φωτογραφικές διατάξεις ώστε και τους βουλευτές που τη στήριξαν να εξυπηρετήσει και η ίδια να παραμείνει με την απαραίτητη πλειοψηφία.