Του Γιάννη Κ. Τρουπή
Και όμως η εικόνα δεν τόσο ειδυλλιακή όσο τα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου αφήνουν να εννοηθεί. Και όμως τα «μαντάτα», όπως συνηθίζουν τα τελευταία 24ωρα κυβερνητικά στελέχη να χαρακτηρίζουν τις δημοσκοπήσεις, δε δείχνουν τόσο θετικά, ειδικά μάλιστα ορισμένα ποιοτικά στοιχεία που ενδεχομένως να κρίνουν πολλά.
Παρότι την τελευταία εβδομάδα η διαφορά που εδώ και σχεδόν δύο χρόνια χωρίζει την ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ δείχνει σημάδια μικρής μείωσης εξαιτίας και του «βομβαρδισμού» μέτρων από πλευράς του Μεγάρου Μαξίμου, την ίδια ώρα το ποσοστό της διαφοράς μοιάζει να έχει «μπετοναριστεί» γύρω στις 5,5-6 %.
«Αχίλλειος πτέρνα» για τον κ.Τσίπρα αναδεικνύεται η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία αν και απέχουμε μόλις πέντε μέρες από τις κάλπες της Κυριακής, παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Το παραπάνω συμπέρασμα ενισχύει την άποψη που έχουν εκφράσει πολλοί αναλυτές εδώ και αρκετούς μήνες ότι ένα μεγάλο ποσοστό από τους ψηφοφόρους του κυβερνώντος κόμματος στις εκλογές του 2015 το έχουν εγκαταλείψει οριστικά.
Στο πλαίσιο αυτό ας παρατηρήσουμε δύο ενδιαφέροντα ποιοτικά στοιχεία από έρευνες που δημοσιοποιήθηκαν στην αρχή της τελευταίας στροφής πριν από τις κάλπες:
- Η δημοσκόπηση της Prorata, η οποία καταγράφει μεν την διαφορά στο 4,9%, όμως στην ανάλυση που την συνοδεύει αναφέρει μεταξύ άλλων:
«Τις τελευταίες εβδομάδες ανιχνεύεται από όλες τις δημοσκοπήσεις μια μείωση της διαφοράς μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας, η οποία ωστόσο δεν μπορεί να μεταφραστεί σε ανατροπή υπέρ του κυβερνητικού κόμματος».
Τι μας λέει δηλαδή η εταιρία που μόνο «εχθρικά» δεν έχει αντιμετωπίσει την κυβέρνηση όλα αυτά τα χρόνια; Μείωση της ψαλίδας υπάρχει, όχι όμως σε τέτοιο βαθμό που να ισχυριστεί κάποιος ότι μπορούν να καταγραφούν σοβαρές αλλαγές ή ανατροπές όπως συγκεκριμένα τονίζει η εταιρία.
- Η δημοσκόπηση της εταιρίας Rass καταγράφει την συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ στο 52,5%, με απευθείας μάλιστα διαρροή προς την ΝΔ στο πολύ σημαντικό ποσοστό του 18,1% . Ένα τόσο μεγάλο ποσοστό κοντά στο 20%, εφόσον επιβεβαιωθεί στην κάλπη, καθιστά την εκλογική επίδοση του ΣΥΡΙΖΑ ανίκανη να αντιμετωπίσει στα ίσα την αντίστοιχη επίδοση της ΝΔ.
Η παραπάνω εικόνα προφανώς και με τον έναν ή τον άλλο τρόπο φτάνει και στο εσωτερικό του Μεγάρου Μαξίμου, το οποίο ασφαλώς και βρίσκεται ενώπιον δύσκολων αποφάσεων προκειμένου να αντιμετωπίσει καταρχήν την «αιμορραγία» της χαμηλής συσπείρωσης, στο παρά πέντε της εκλογικής διαδικασίας.
Με αυτά τα δεδομένα πιθανότατα υπόψιν του ο πρωθυπουργός στον Αντέννα προχώρησε σε δύο κινήσεις τακτικού ελιγμού , οι οποίες δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητες.
Από την μία επανέφερε στο δημόσιο διάλογο την φράση «ψήφος εμπιστοσύνης», την οποία αρχικά είχε χρησιμοποιήσει στη Βουλή , αναφερόμενος στο μήνυμα της ευρωκάλπης και στην συνέχεια την απέσυρε αντικαθιστώντας την με την έννοια της «δημοσκόπησης».
«Η κάλπη αυτή είναι ψήφος εμπιστοσύνης στα μέτρα αυτά ή ψήφος ακύρωσης τους. Είναι ξεκάθαρο αυτό, το δείχνουν και οι δηλώσεις του κ. Βέμπερ. Αυτοί οι άνθρωποι είναι εμμονικοί με την λιτότητα. Ο ελληνικός λαός έκανε θυσίες για να κρατήσει όρθια την Ευρώπη, όχι μόνο την Ελλάδα, τόσο στην οικονομία, όσο και στο Προσφυγικό, που κρατάμε όρθια την Ευρώπη», τόνισε ο πρωθυπουργός, βάζοντας ξανά στο επίκεντρο των διλημμάτων την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από τους πολίτες αυτή τη φορά για το πακέτο μέτρων που πρόσφατα ψήφισε η κυβέρνηση στο κοινοβούλιο.
Το μεγάλο ερωτηματικό είναι ασφαλώς το τί τελικά θα κάνει ο κ.Τσίπρας στην περίπτωση που την Κυριακή χάσει στην ευρωκάλπη και άρα σύμφωνα με τα λεγομενά του, δεν λάβει ψήφο εμπιστοσύνης. Σε αντίστοιχες περιπτώσεις όταν μία κυβέρνηση χάνει την εμπιστοσύνη των πολιτών τότε ανοίγει ο δρόμος για την εθνική κάλπη.
Από την άλλη ο κ.Τσίπρας για πρώτη φορά και μάλιστα παραμονές των εκλογικών αναμετρήσεων της Κυριακής «θόλωσε» το χρόνο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών.
Τι απάντησε ο πρωθυπουργός σε σχετικό ερώτημα;
«Το τέλος της τετραετίας είναι, ούτως ή άλλως, πάρα πολύ κοντά στις ευρωεκλογές. Το τέλος της τετραετίας είναι 20 Σεπτέμβρη. Δεν κερδίσαμε τις προηγούμενες εκλογές; Ή θα τις κάνουμε τις εκλογές μέσα στον Σεπτέμβρη ή αρχές Οκτώβρη, γιατί σου δίνει αυτή τη δυνατότητα. Αλλά δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία» είπε χαρακτηριστικά.
Εάν λοιπόν βάλουμε το ένα κομμάτι του παζλ δίπλα στο άλλο, μπορούμε να αντιληφθούμε ότι στο μυαλό του πρωθυπουργού νούμερο ένα στόχος αυτή την στιγμή είναι η αύξηση της συσπείρωσης του ΣΥΡΙΖΑ, όμως το ζήτημα της διεξαγωγής των εθνικών εκλογών μοιάζει να μην έχει πάψει να τον απασχολεί. Ορισμένοι μάλιστα εντοπίζουν την επαναφορά της ρητορικής περί ψήφου εμπιστοσύνης ως ένα βήμα προς την δημιουργία της κατάλληλης επιχειρηματολογίας που θα χρησιμοποιήσει ο κ.Τσίπρας, στην περίπτωση που πατήσει το κουμπί των εκλογών για μέσα στον Ιούνιο, ανάλογα με το αποτέλεσμα της Κυριακής.
Σε κάθε περίπτωση, κοντός ψαλμός αλληλούια...