Στην συμπλήρωση του ενός χρόνου διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη αναφέρεται η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, τονίζοντας πως εξαιτίας τόσο της διαχείρισης του μεταναστευτικού όσο και της πανδημίας του κορονοϊού, ο Έλληνας πρωθυπουργός παίρνει καλό βαθμό από τους Έλληνες πολίτες.
Πιο συγκεκριμένα, στο άρθρο γνώμης, το γερμανικό μέσο ενημέρωσης, με αφορμή την ολοκλήρωση του ενός χρόνου από την νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές, αναφέρεται στις δύο δύσκολες καταστάσεις τις οποίες κλήθηκε να αντιμετωπίσει η νέα ελληνική κυβέρνηση. Το «κύμα » προσφύγων στα σύνορα Ελλάδας - Τουρκίας και την πανδημία του κορονοϊού και όσα ακολούθησαν την επιβολή της καραντίνας στα μέσα Μαρτίου.
Ωστόσο, η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει πως παρά την επιτυχημένη διαχείριση των δύο παραπάνω ζητημάτων, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι δύσκολο για την ελληνική κυβέρνηση, καθώς η ανεργία λόγω της καραντίνας και της πανδημίας αυξάνεται και η οικονομία επιστρέφει στην ύφεση.
Αρχικά, ο αρθρογράφος κάνει αναφορά στον τρόπο που αντιμετώπισε την κρίση στο μεταναστευτικό ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του. Από τη μία ανέκρουσε τα κύματα των προσφύγων και μεταναστών και από την άλλη επέβαλλε την ειρήνη στα σύνορα, επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα.
Η γερμανική εφημερίδα αναφέρεται επίσης η επιλογή του Έλληνα πρωθυπουργού να προτάξει τις απόψεις των επιστημόνων, αντιμετωπίζοντας το πρώτο κύμα της πανδημίας. «Η πορεία της πανδημίας επιβραδύνθηκε πιο πετυχημένα από ότι στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης», αναφέρεται χαρακτηριστικά, ενώ ο Gerd Höhler, που υπογράφει το άρθρο προσθέτει πως «Πρόκειται για μία εκπληκτική επιτυχία, αν λάβει κανείς υπόψιν ότι η Ελλάδα, μετά την κρίση χρέους, είχε θεωρηθεί αποτυχημένο κράτος».
Οι κινήσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη βρίσκουν ανταπόκριση στην αποδοχή των Ελλήνων πολιτών, η οποία εκφράζεται μέσα από τις δημοσκοπήσεις. Η Handelsblatt αναφέρεται στα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων και στο 68% της θετικής γνώμης για τον Έλληνα πρωθυπουργό, σε αντίθεση με τον πρώην πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος απολαμβάνει πολύ μικρότερα ποσοστά αποδοχής.
Ωστόσο, οι δημοσκοπήσεις είναι παροδικές. Με την ύφεση προ των πυλών λόγω της πανδημίας και πρόβλεψη για 9,7% μείωση του ΑΕΠ και 20% ανεργία, η κυβέρνηση Μητσοτάκη καλείται να βρει λύσεις προκειμένου να υποστηρίξει τις εταιρείες και να ανακόψει την αύξηση της ανεργίας, αναφέρει το άρθρο, ενώ αναφορά γίνεται και σε ενδεχόμενη κρίση με την Τουρκία, η οποία δείχνει αποφασισμένη να προχωρήσει στις έρευνες και τις γεωτρήσεις που έχει προαναγγείλει στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.