Χαμένα τρία χρόνια, 100 δισ. ευρώ ζημιά… αλλά η Ελλάδα βγήκε στις αγορές

Χαμένα τρία χρόνια, 100 δισ. ευρώ ζημιά… αλλά η Ελλάδα βγήκε στις αγορές

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

«Εμείς θα παίζουμε το ζουρνά και αυτοί θα χορεύουν». Τάδε έφη Αλέξης Τσίπρας, στις 13.12.2014, αναφερόμενος στις αγορές και στην «επαναστατική» διάθεση που είχε τότε ως αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τελικά οι αγορές, στις οποίες βγήκαμε, χόρεψαν στο ρυθμό που «έπαιξε» o ΣΥΡΙΖΑ;

Χρειάστηκαν τρία χρόνια κατά τη διάρκεια των οποίων ψηφίστηκαν δύο μνημόνια για να επιστρέψει η Ελλάδα  τελικά στις αγορές και άρα στην κατάσταση, λίγο πολύ,  που βρισκόταν το 2014.

Τι όμως έχει συμβεί μεταξύ του 2014 και του 2017; Σύμφωνα με την ανάλυση που κάνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η απάντηση στο ερώτημα είναι μία: Πάρα πολλά.

Πιο συγκεκριμένα, αυτά τα τρία χρόνια, σύμφωνα με γαλάζιες πηγές:

- Τα μνημόνια δεν σκίστηκαν. Αντίθετα, προστέθηκαν άλλα δύο στις πλάτες των πολιτών. Η λιτότητα, όχι μόνο συνεχίστηκε αλλά αυξήθηκε με υψηλά πλεονάσματα για πολλά ακόμα χρόνια. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ  εξελέγη  με υποσχέσεις για παροχές 12 δις και επέβαλαν μέτρα 12,5 δις ευρώ. Έλαβε 8,5 φορές περισσότερα μέτρα από ό,τι προέβλεπε το «e-mail Χαρδούβελη» και 4 φορές περισσότερα μέτρα από όσα ζητούσε το Δ.Ν.Τ. το 2014, από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όπως σημείωναν οι ίδιες πηγές.

 - Από το «go back κυρία Merkel», μέσα σε τρία χρόνια, πήγαμε στο «κυρία Merkel, σώσε μας». Παράλληλα η κυβέρνηση προχώρησε στη μεγαλύτερη εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας με την παραχώρηση της δημόσιας περιουσίας για τα επόμενα 99 χρόνια.

- Το «ξεμπερδεύουμε με το παλιό και τη διαπλοκή» έγινε στην πράξη μια αναπαραγωγή όλων των παθογενειών του παλαιού συστήματος. Πελατειακές σχέσεις, παράνομοι διορισμοί, απόπειρα ελέγχου κάθε πτυχής του δημόσιου βίου, ακόμα και με παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη. Και, φυσικά, στενές σχέσεις με την παλιά διαπλοκή των εργολάβων και των μπαταχτσήδων και χτίσιμο νέας με προνομιακές σχέσεις.

- Το κόστος της διαπραγμάτευσης άγγιξε τα 100 δις ευρώ, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM Klaus Regling.

«Μετά την κατάρρευση των μύθων, ήρθε η προσγείωση στην πραγματικότητα. Δυστυχώς, με δύο ακόμα μνημόνια που περιλαμβάνουν  μεγάλα βάρη για κάθε πολίτη και ασφυκτικό πλαίσιο για τη χώρα για πολλά ακόμα χρόνια» τόνισε στο liberal.gr πηγή της ΝΔ.

Ενδιαφέρον, σύμφωνα με την Πειραιώς, έχει να δούμε την επιχειρηματολογία που ακολούθησε η κυβέρνηση, καθ' όλη τη διάρκεια αυτών των δυόμιση χρόνων, στα οποία υπογράφτηκαν δύο μνημόνια.

Όπως τονίζουν πληροφορίες από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

Πρώτον: «Δεν θα υποχωρήσουμε από τις κόκκινες γραμμές» και « δε θα λάβουμε νέα μέτρα ούτε ενός ευρώ». Αυτά έλεγε ο κ. Τσίπρας σε συνέντευξή του, μόλις τον περασμένο Ιανουάριο. Τελικά και μέτρα πήρε και στις αγορές βγήκε, παρόλο που πίστευε ότι εκείνες θα χόρευαν με το δικό του ρυθμό, όπως λένε πηγές της ΝΔ. Μόνο που η έξοδος έγινε μετά από τρία χρόνια νέων περικοπών και φορολογικής καταιγίδας, όπως συμπλήρωναν οι ίδιες πηγές.

Δεύτερον: Η κυβέρνηση τόνιζε  πως ό,τι και να γίνει, αυτοί θα προστάτευαν τους πιο αδύναμους και πλήττουν ακριβώς αυτούς. Με το τέταρτο Μνημόνιο, επιβαρύνονται κυρίως οι μισθωτοί που χάνουν έναν μισθό και οι συνταξιούχοι που χάνουν κατά μέσο όρο δύο συντάξεις.

Στο πλαίσιο η ΝΔ θεωρεί ότι η περίοδος 2014-2017 αποτελεί μία χαμένη τριετία για τη χώρα. Ενδεικτική ήταν η τοποθέτηση του Βασίλη Κικίλια στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών : «Χάσαμε τρία χρόνια για την καρέκλα του κ. Τσίπρα.

Η κυβέρνηση των κ. Τσίπρα-Καμμένου, έχει επιβάλλει τεράστιες θυσίες στον ελληνικό λαό και δύο αχρείαστα Μνημόνια, μόνο και μόνο για να προσπαθήσουμε να γυρίσουμε εκεί που ήμασταν το 2014. Οι φόροι και τα αυξημένα εκκαθαριστικά που πληρώνουν οι Έλληνες σήμερα, είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής Τσίπρα... Για να το πούμε σχηματικά, ήμασταν στον πρώτο όροφο, μας πήγαν στο υπόγειο και τώρα αγωνιζόμαστε να βρεθούμε στο ισόγειο».