Στην αφετηρία μιας, πολιτικά, διαβολοβδομάδας, παίρνει θέση η κυβέρνηση με έτοιμα σχέδια αντίδρασης, όπως λένε στο Liberal.gr συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, απέναντι στις κινήσεις της αντιπολίτευσης σε όλα τα τερέν, και ειδικά στο κατεξοχήν θεσμικό, όπως είναι η Εθνική Αντιπροσωπεία.
Σε αυτό το φόντο κορυφώνονται τα σενάρια για τις κυοφορούμενες ενέργειες στην πολιτική σκακιέρα στις οποίες ενδέχεται να προβεί ο Πρωθυπουργός δημιουργώντας την φυσική προέκταση των θεσμικών πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει για να αντιστρέψει πλήρως το κλίμα από το θέμα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων.
Στη γαλάζια πλειοψηφία περιμένουν να δουν από τη Διάσκεψη των Προέδρων, που συνεδριάζει στη μία το μεσημέρι, τα «χαρτιά» που θα επιλέξουν να παίξουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Κυρίως εάν στη συζήτηση για τον προγραμματισμό του κοινοβουλευτικού μπρα-ντε-φερ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, θα ανοίξουν και το θέμα που αφορά στη σύσταση της εξεταστικής επιτροπής, ακόμη καταθέτοντας και την πρόταση.
«Ο δικός μας καμβάς είναι έτοιμος και ανάλογα με την εξέλιξη να προστεθούν και οι απαραίτητες πινελιές», έλεγε στο Liberal.gr σημαίνον στέλεχος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας. Στο συγκεκριμένο πεδίο πάντως οι κυβερνητικές κεραίες λαμβάνουν μηνύματα, τα οποία, σύμφωνα με παράγοντες της πλειοψηφίας, επιβεβαιώνουν την απόσταση που υπάρχει για το ζήτημα ανάμεσα σε Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη.
Στην αιχμή σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες βρίσκεται η σύγκλιση του ΠΑΣΟΚ με την πρόταση το αντικείμενο διερεύνησης της επιτροπής να εκταθεί σε βάθος χρόνου και δη δεκαετίας. Να στραφούν δηλαδή οι προβολείς της εξεταστικής και στις πρακτικές που ακολουθήθηκαν από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών κατά τα χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως επίσης και στην περίοδο της συγκυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας - ΠΑΣΟΚ.
Τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στον αντίποδα αυτής της εισήγησης, ανοίγοντας -κατά τη γαλάζια ερμηνεία- έτι περαιτέρω το ρήγμα με την Χαριλάου Τρικούπη, στη νεοδημοκρατική πτέρυγα ολοκληρώνονται τα logistics για την συμμετοχή στην εξεταστική επιτροπή.
Μάλιστα υψηλόβαθμος αξιωματούχος έλεγε στο Liberal.gr ότι οι επιτελείς της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, μαζί με την task force που έχει δημιουργηθεί για την προετοιμασία αυτή της κοινοβουλευτικής μάχης, αντιμετωπίζουν έναν πονοκέφαλο. Πρόκειται για τον μεγάλο αριθμό βουλευτών που ζητούν να πάρουν μια από τις θέσεις στην γαλάζια ομάδα η οποία θα συγκροτηθεί για την εξεταστική επιτροπή. Για το θέμα της συνεδρίασης της γαλάζιας κοινοβουλευτικής ομάδας, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτή θα συγκληθεί, εκτός απροόπτου, μετά τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Στο αμιγώς, εσωκομματικό επίπεδο πάντως, η προσοχή είναι στραμμένη στα επόμενα βήματα του πρωθυπουργού, καθώς υπάρχουν στελέχη που θεωρούν ότι η «πολιτική γρατσουνιά» που αφήνει η υπόθεση των παρακολουθήσεων όπως επίσης ο χρονισμός που εκδηλώθηκε, καθιστούν αναγκαία τη συνέχιση των αλλαγών σε πρόσωπα και λογικές.
Προς αυτήν την κατεύθυνση, ήδη τα σενάρια ενός ανασχηματισμού έχουν επανακάμψει. «Θα πρέπει να τα ξανασκεφτεί όλα» μετέδιδε προς το Liberal.gr συνομιλητής του Κυριάκου Μητσοτάκη, για το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Άλλωστε όπως υπενθύμιζε το ίδιο πρόσωπο, κατά τη διάρκεια της τριετούς διακυβέρνησης του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποδείξει ότι δεν ανήκει πολιτικά στους θιασώτες των σαρωτικών αλλαγών.
Υπενθύμιζε δε, την ξεκάθαρη τοποθέτηση του πρωθυπουργού ο οποίος δημόσια έχει απορρίψει τη λήψη αποφάσεων εν θερμώ, και ακόμη περισσότερο υπό το βάρος της όποιας επικοινωνιακής πίεσης.