Νοσηρό καλοκαίρι. Με τη μετάλλαξη Δέλτα να απλώνει τη φαιά φτερούγα της και να συρρικνώνει τις αρχικές εμψυχωτικές βλέψεις για ανάκαμψη του τουρισμού - έτσι που τα έχουμε καταφέρει να αποτελεί βασική ζωοδότρια αρτηρία της οικονομίας μας.
Δεν είμαστε οι μόνοι στον πλανήτη που βολοδέρνουμε με αποφάσεις που αλληλοαναιρούνται σε τρεις ημέρες, όπως αυτή για τα περιοριστικά μέτρα της Μυκόνου.
Ισχυρές και πολύ καλύτερα οργανωμένες χώρες, σαν την High Tech Ιαπωνία, απέτυχαν οικτρά στον εμβολιασμό, και αποφάσισαν οι Ολυμπιακοί αγώνες να διεξαχθούν βουβά, χωρίς θεατές.
Αν διεξαχθούν βέβαια, καθώς χθες, τρεις ημέρες πριν την έναρξη (και μία ημέρα πριν την ανεπίσημη σημερινή έναρξη, με γυναικείο ποδόσφαιρο και «σόφτμπολ»), ο διευθύνων σύμβουλος της Οργανωτικής Επιτροπής Τοσίρο Μούτο, δεν απέκλεισε ακόμη και το ενδεχόμενο ματαίωσής τους. Η ματαίωση θα είναι βέβαια οικονομική καταστροφή για τη χώρα.
Σαφώς η κυβέρνηση έκανε διαχειριστικά λάθη, αλλά δευτερεύουσας υφής. Όπως η έλλειψη ξενοδοχείων καραντίνας, καθώς ο απαραίτητος αριθμός υπολογίστηκε βάσει του συνολικού αριθμού των νόμιμα αδειοδοτημένων τουριστικών καταλυμάτων.
Όμως κατά τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρη Τάσιο, το μεγαλύτερο ποσοστό δωματίων καραντίνας χρησιμοποιείται στην πράξη από τουρίστες που διέμειναν σε δωμάτια, διαμερίσματα, επαύλεις, χωρίς άδεια λειτουργίας που ενοικιάζονται μέσω Airbnb.
Το χειρότερο είναι πως, κατ' εκτίμηση, τον ιό δεν τον φέρνουν οι τουρίστες. Λίγοι ξεκινούν να πάνε σε ξένη χώρα ανεμβολίαστοι. Τον μεταφέρουν Έλληνες εργαζόμενοι και επισκέπτες στα νησιά. Χθες για παράδειγμα στη χώρα κατεγράφησαν 3.565 κρούσματα. Από αυτά μόνο 7 εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου.
Η κυβέρνηση θα πρέπει να γίνει πιο σκληρή στις αποφάσεις της και να δώσει δείγματα πυγμής στους αρνητές. Αρκετά ανέχθηκε τον ακροδεξιό κυρίως, και δευτερευόντως τον ακροαριστερό, δικαιωματισμό. Στάθηκε χαλαρή φοβούμενη τις κατηγορίες περί «χούντας» που περιορίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Τον δρόμο δείχνει το κατ’ εξοχήν αρμόδιο όργανο, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ΕΔΑΔ). Τον Απρίλιο απεφάνθη ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός είναι νόμιμος, δεν παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, και μπορεί να είναι αναγκαίος στις δημοκρατικές κοινωνίες.
Η απόφαση δεν αφορούσε την πανδημία, αλλά την προσφυγή Τσέχων γονέων για μη εμβολιασμό των παιδιών τους, αλλά σύμφωνα με τον Νικολά Ερβιέ, νομικό ειδικευμένο στα θέματα του ΕΔΑΔ, με βάση την απόφαση, ο εμβολιασμός κατά της Covid -19 μπορεί να γίνει υποχρεωτικός υπό τις παρούσες συνθήκες της πανδημίας.
Ωστόσο δείχνει δείγματα αναποφασιστικότητας. Τουλάχιστον 54 πυροσβέστες της ΕΜΑΚ που αρνήθηκαν να εμβολιαστούν, παρά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας υπέρ της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, μετακινούνται σε άλλες υπηρεσίες. Δεν τίθενται σε αναστολή άνευ αμοιβής. Αυτό δημιουργεί προηγούμενο για το ανεμβολίαστο υγειονομικό προσωπικό, ή -αν ληφθεί σχετική απόφαση- και για το εκπαιδευτικό προσωπικό.
Η διασπορά θανατηφόρου ιού δεν είναι ανθρώπινο δικαίωμα. Άλλωστε όσοι είναι να την χαρακτηρίσουν «χούντα», το έχουν υιοθετήσει χωρίς να περιμένουν τα σκληρά μέτρα για τον κορoνοϊό.
Όσο για την αντιπολίτευση δεν μπορεί να αρθρώσει σοβαρή κουβέντα. Ο Τσίπρας στη Βουλή κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν μπόρεσε να πείσει τους ανεμβολίαστους, αλλά και για το γεγονός ότι ο Μητσοτάκης τον Μάιο είχε πει στην γερμανική Bild πως θα έχουμε ένα φυσιολογικό καλοκαίρι.
Πέραν του ότι τότε δεν κάλπαζε η μετάλλαξη Δέλτα (είχε εμφανιστεί στην Ινδία και σποραδικώς στην Βρετανία), ο ίδιος αν ήταν πρωθυπουργός της χώρας, τι θα δήλωνε; Ότι θα είμαστε επικίνδυνοι το καλοκαίρι; Αυτά λέει και νομίζει ότι κάνει αντιπολίτευση.
Όσο για τα περί πειθούς, είναι παλιωμένο. Ενάμισι χρόνο βουίζουν τηλεοράσεις, ραδιόφωνα, ιστοσελίδες, έντυπα με τον ιό και τους κινδύνους του. Όσοι δεν επείσθησαν ως τώρα δεν πρόκειται να πεισθούν.
Πώς να πεισθούν οι θρησκόληπτοι, οι μεσαιωνικοί σκοταδιστές, οι υπέρμετρα εθνικιστές, που μαζεύτηκαν στο Σύνταγμα και φώναζαν «κάτω η χούντα του Μητσοτάκη» και «να καεί το μπ...λο η Βουλή»; Η μόνη λύση να ενταχθούν στις προβλέψεις του νόμου, όσοι από αυτούς τουλάχιστον ανήκουν σε κατηγορίες που υπάγονται σε υποχρεωτικότητα εμβολιασμού.
Άλλωστε ο Τσίπρας ενάμισι χρόνο τώρα, δεν μπόρεσε να πείσει έναν μόνο άνθρωπο, τον Πολάκη. Θα πείσει ο Μητσοτάκης τους εκατοντάδες χιλιάδες ψεκασμένους;