Μεταξύ των λαϊκιστικών κομμάτων της νότιας Ευρώπης κατατάσσει τον ΣΥΡΙΖΑ ο Guardian, τα οποία σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα τριπλασίασαν την εκλογική τους επιρροή καθώς η οικονομική κρίση έπληξε με σφοδρότητα τις χώρες της περιοχής με αποτέλεσμα οι ψηφοφόροι να στραφούν προς αυτά.
Ειδικότερα, στην έρευνα που διενήργησε ο Guardian εν όψει των ευρωεκλογών αποκαλύπτεται όλο το φάσμα του λαϊκισμού στην Ευρώπη -από δεξιούς λαϊκιστές όπως ο Βίκτορ Ορμπάν στην Ουγγαρία και ο Ματέο Σαλβίνι στην Ιταλία - μέχρι τα αριστερά λαϊκιστικά κόμματα, τα οποία αναπτύχθηκαν μετά την χρηματοπιστωτική κρίση χωρίς να εξασφαλίσουν ωστόσο έδρες στο κοινοβούλιο, εκτός από την περίπτωση της Ελλάδας.
«Η αυξανόμενη δημοτικότητα τους δεν είναι σύμπτωση. Τα λαϊκιστικά κόμματα έχουν τριπλασιάσει την ψήφο τους στην Ευρώπη τα τελευταία 20 χρόνια. Περισσότεροι από το ένα τέταρτο των Ευρωπαίων ψήφισαν λαϊκιστές στις τελευταίες εκλογές τους», σημειώνει ο Guardian και τονίζει:
«Τα κοινωνικοπολιτικά πλαίσια ποικίλλουν ανάλογα με την περιοχή, έτσι και ο λαϊκισμός. Στη Βόρεια Ευρώπη, οι επιτυχημένοι λαϊκιστές είναι κυρίως ριζοσπαστικοί δεξιοί λαϊκιστές. Ο λαϊκισμός της Αριστεράς είναι πολύ λιγότερο διαδεδομένος σε αυτό το τμήμα της Ευρώπης - πιθανώς επειδή οι ισχυρές οικονομίες και τα γενναιόδωρα συστήματα κοινωνικής πρόνοιας των σκανδιναβικών χωρών κάνουν ένα ριζοσπαστικό αριστερό λαϊκιστικό μήνυμα λιγότερο πιεστικό».
«Η Νότια Ευρώπη φαίνεται διαφορετική. Σε χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα, ο λαϊκισμός δεν είναι αποκλειστικά ένα ριζοσπαστικό φαινόμενο Δεξιάς. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η χρηματοπιστωτική κρίση έπληξε αυτές τις χώρες περισσότερο από ό, τι οι περισσότεροι. Κατά συνέπεια, αποτελούν την τέλεια ρύθμιση για ένα αριστερό λαϊκιστικό μήνυμα. Κόμματα όπως οι Podemos στην Ισπανία και ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα συνδυάζουν τον λαϊκισμό τους με μια ριζοσπαστική ιδεολογία. Στην Ιταλία, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων συνδυάζει τον λαϊκισμό με μια ποικιλία από ιδεολογικές θέσεις», προσθέτει η βρετανική εφημερίδα.
Ο λαϊκισμός είναι σέξι, συνεχίζει η Guardian, καθώς ιδιαίτερα από το 2016 - το έτος του δημοψηφίσματος του Brexit και της εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ - φαίνεται ότι οι δημοσιογράφοι δεν τον «χορταίνουν». Όπως επισημαίνεται στο άρθρο, «το 1998, η βρετανική εφημερίδα δημοσίευσε περίπου 300 άρθρα που περιελάμβαναν τους όρους «λαϊκισμός» ή «λαϊκίστικος». Το 2015, αυτοί οι όροι χρησιμοποιήθηκαν σε περίπου 1.000 άρθρα και ένα χρόνο αργότερα ο αριθμός αυτός είχε διπλασιαστεί σε σχεδόν 2.000».
Ωστόσο κλείνοντας το άρθρο, σημειώνεται ότι βραχυπρόθεσμα είναι αμφίβολο κατά πόσο αυτά τα κόμματα θα μπορέσουν να διατηρήσουν την ισχύ τους.
Φωτογραφία intime news