Σοβαρά ερωτηματικά για την επιχειρηματολογία περί της υποτιθέμενης «προοδευτικής διακυβέρνησης» από την αντιπολίτευση, έθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Star.
Όπως ανέφερε ο κ. Οικονόμου υπάρχουν δύο πολύ σημαντικές παρατηρήσεις που πρέπει να κάνουμε για να είμαστε ειλικρινείς: Δεν υπάρχει στην Ελλάδα η πολιτική πρώτη ύλη ή η κουλτούρα συνεργασίας που υπάρχει σε πολλά άλλα ευρωπαϊκά κράτη και δεύτερον οι Κυβερνήσεις συνεργασίας, ενίοτε οδηγούν και σε καταστάσεις παραλυσίας.
«Δεν προχωρά η Γερμανία με την ίδια ταχύτητα, τους ίδιους χρόνους και τους ίδιους ρυθμούς, που προχωρούσε στο παρελθόν. Ας κοιτάξει κάποιος να δει τι γίνεται στη γειτονική μας Βουλγαρία. Νομίζω έχουν κάνει μέσα σε 2 χρόνια 5 εκλογές και Κυβέρνηση δεν έχει βγει», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Εν συνεχεία τόνισε ότι «έχουμε μια εκλογική αναμέτρηση στις 21 Μαΐου, η οποία είναι κρίσιμη και καθοριστική στο πολιτικό διακύβευμα, στο βασικό πρόταγμα αν θα συνεχιστεί η ανοδική πορεία της χώρας ή αν θα επιστρέψουμε πίσω», και επισήμανε ότι προκύπτουν τέσσερα κρίσιμα πολιτικά ζητήματα:
Πρώτον, ποιος θα είναι ο νικητής, ποιος θα κυβερνήσει.
Δεύτερον, ποια θα είναι η διαφορά με τον δεύτερο, γιατί και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για τη σταθερότητα του πολιτικού σκηνικού και τις μετέπειτα εξελίξεις.
Τρίτον, θα περιορίσει το αποτέλεσμα των εκλογών την «τερατογένεση», την πιθανότητα «κυβέρνησης ηττημένων».
«Είτε πολύ ηττημένων, είτε ολίγον ηττημένων. Διότι ορισμένοι από τον ΣΥΡΙΖΑ λένε δεν υπάρχει περίπτωση αν δεν είμαστε πρώτο κόμμα, κάποιοι άλλοι λένε ότι εν πάση περιπτώσει αν είμαστε λίγο χαμένοι, μπορεί και να το δοκιμάσουμε. Με ποιους να το δοκιμάσουν; Η «προοδευτική διακυβέρνηση» που θέλει και ο κ. Ανδρουλάκης, με τον κ. Βαρουφάκη, που εσχάτως πληροφορήθηκα ότι έχει στα ψηφοδέλτιά του και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τη Λαϊκή Ενότητα, μια σειρά από κόμματα και αντιλήψεις οι οποίες είναι προς μια κατεύθυνση σαν κι αυτή που ζήσαμε το 2015-2019, δεν διαφέρει και πολύ βεβαίως από τις αντιλήψεις του κ. Τσίπρα», είπε.
Και το τελικό, πολύ βασικό και ουσιαστικό, είναι εάν τελικά το αποτέλεσμα αυτής της εκλογικής διαδικασίας, σε περιβάλλον ενισχυμένης αναλογικής, θα μπορεί να δώσει μια Κυβέρνηση που θα εμπνέει σταθερότητα, που θα έχει τα εχέγγυα για να συνεχιστεί η ανοδική πορεία της χώρας.
«Υπάρχουν δύο πολύ σημαντικές παρατηρήσεις που πρέπει να κάνουμε για να είμαστε ειλικρινείς. Δεν υπάρχει στην Ελλάδα η πολιτική πρώτη ύλη ή η κουλτούρα συνεργασίας που υπάρχει σε πολλά άλλα ευρωπαϊκά κράτη», υπογράμμισε.
Ούτε η δικαιοσύνη, ούτε η κοινωνία είναι αφελής
Ερωτηθείς για την πιθανότητα να κατέλθει στις εκλογές το κόμμα του Κασιδιάρη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι «ο νόμος είναι πλήρης. Ούτε η ελληνική δικαιοσύνη είναι αφελής, ούτε η ελληνική κοινωνία είναι αφελής. Εγκληματικές οργανώσεις, με τον οποιοδήποτε τρόπο, με τον οποιοδήποτε μανδύα, με οποιαδήποτε προβιά, δεν είναι δυνατόν να εξαπατήσουν τη Δικαιοσύνη, ούτε φυσικά να τους δοθεί οποιοσδήποτε χώρος σε μία ιερή δημοκρατική διαδικασία, όπως είναι αυτή των εκλογών».
«Θέλω να πιστεύω ότι θα αξιοποιήσει η ελληνική Δικαιοσύνη το νομικό οπλοστάσιο που υπάρχει και θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων ότι το κορυφαίο Δικαστήριο που είναι ο Άρειος Πάγος θα απαγορεύσει τη συμμετοχή σε αυτήν την εγκληματική οργάνωση. Οφείλουμε στο πολιτικό πεδίο με την στάση μας, με τον τρόπο με τον οποίο θα πορευτούμε μέχρι τις εκλογές, με την συμπεριφορά μας στον δημόσιο βίο, να καταστήσουμε εκτός συζήτησης και εκτός ατζέντας ό,τι μπορεί να αποτελεί επιλογή προς την κατεύθυνση εμπιστοσύνης σε μία εγκληματική οργάνωση».
Ο ίδιος χαρακτήρισε θλιβερό το γεγονός ότι «ένας άνθρωπος ο οποίος έχει βρεθεί να υπηρετεί την Δικαιοσύνη, να γίνεται ουρά, «μπροστινός» καταδικασμένων για εγκληματική οργάνωση φασιστών, ναζιστών».