Γιώργος Αμυράς: Να μην ξαναζήσουμε άλλο Μάτι

Γιώργος Αμυράς: Να μην ξαναζήσουμε άλλο Μάτι

Για να μην ξαναζήσουμε αντίστοιχη κατάσταση όπως η καταστροφική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018 στο Μάτι Αττικής, που είχε ως τραγική συνέπεια την απώλεια 99 συνανθρώπων μας, η κυβέρνηση οφείλει να επικαιροποιήσει το εθνικό σύστημα δασοπροστασίας. Αυτό ζητά με ερώτηση που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς προς τους υπουργούς Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση, Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη και Περιβάλλοντος Γιώργο Σταθάκη και ρωτά να μάθει πότε θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για το Σχέδιο Στρατηγικής Ανάπτυξης της Δασοπονίας 2018-2038 και αν έχουν καταρτιστεί τοπικά σχέδια πρόληψης των δασικών πυρκαγιών και σχέδια εκκένωσης σε κάθε Δήμο.

«Η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή αποτελεί επείγουσα ανάγκη και η κυβέρνηση δεν μπορεί να εξακολουθεί να παραμένει αδρανής» τονίζει ο Γιώργος Αμυράς.

Αναλυτικά το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΘΕΜΑ: Ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών για τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού συστήματος δασοπροστασίας

Το καλοκαίρι του 2018, η χώρα μας σημαδεύτηκε από την καταστροφική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου στο Μάτι Αττικής, που είχε ως τραγική συνέπεια την απώλεια 99 συνανθρώπων μας. Πολλές αναφορές και αναλύσεις έχουν γίνει έκτοτε και ακόμη περισσότερες υποσχέσεις έχουν δοθεί. Ωστόσο, είναι αμφίβολο αν η πολιτεία με τους αρμόδιους εμπλεκόμενους φορείς της έχουν εστιάσει στους πραγματικούς κινδύνους και απειλές  με σκοπό να προλάβουν πιθανές παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον ή απλώς λειτουργούν με αποσπασματικά μέτρα προκειμένου να σβήσουν τον απόηχο των γεγονότων.

Από την αρχή του τρέχοντος έτους, οι δασικές εκτάσεις στην Ελλάδα που επλήγησαν από πυρκαγιές ανέρχονται στα 144.000 στρέμματα. Οι δασικές πυρκαγιές που σημειώθηκαν σε άλλες περιοχές του πλανήτη μας, καθώς και οι προβλέψεις για το μέλλον αναφορικά με την εξέλιξη του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, είναι άκρως ανησυχητικές.  Συγκεκριμένα, αυτό το έτος εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών και της παρατεταμένης ξηρασίας εκδηλώθηκαν καταστροφικές δασικές πυρκαγιές ακόμη και σε περιοχές που παραδοσιακά βρίσκονται σε χώρες με πιο δροσερά κλίματα, όπως είναι η Σουηδία ή το Ηνωμένο Βασίλειο. Στις ΗΠΑ, η πυρκαγιά σε δασική περιοχή της Καλιφόρνιας χαρακτηρίστηκε ως η μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά στην ιστορία της πολιτείας.

Οι σχετικές προβλέψεις για το μέλλον είναι δυσοίωνες. Σε σχετική επιστημονική έκθεση για την υπερθέρμανση του πλανήτη, έχει εκτιμηθεί ότι αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 1,5°C θα έχει ως συνέπεια οι ακραίοι καύσωνες να αυξηθούν κατά 173% και οι περίοδοι ξηρασίας να αυξηθούν κατά 3 μήνες.

Σε μία χώρα όπως η Ελλάδα με έντονες συνθήκες ξηρασίας κατά την καλοκαιρινή περίοδο η αδράνεια δεν συγχωρείται. Πρέπει άμεσα να επικαιροποιηθεί το εθνικό σύστημα δασοπροστασίας της χώρας και ο κρατικός μηχανισμός  να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά ακόμη και υπό έκτακτες καιρικές συνθήκες, εξαλείφοντας ή έστω περιορίζοντας σημαντικά τις αρνητικές επιπτώσεις των φαινομένων αυτών.

Με δεδομένο ότι απέχουμε πλέον ένα εξάμηνο από την έναρξη της επόμενης αντιπυρικής περιόδου,

ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί:

1. Πόσο γρήγορα αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για το Σχέδιο Στρατηγικής Ανάπτυξης της Δασοπονίας 2018-2038;

2. Τι ενέργειες και δράσεις έχουν γίνει, από το 2016 έως σήμερα, για την προσαρμογή των δομών και του κοινωνικού συνόλου στην Κλιματική Αλλαγή;

3. Έχουν καταρτιστεί, ή προβλέπεται να καταρτιστούν άμεσα, τοπικά σχέδια πρόληψης των δασικών πυρκαγιών καθώς και σχέδια εκκένωσης σε κάθε Δήμο, προκειμένου πολίτες και φορείς να μην βρεθούν ξανά απροετοίμαστοι απέναντι σε πιθανή μεγάλης έντασης δασική πυρκαγιά; Έχουν ληφθεί σχετικές πρωτοβουλίες για την καλύτερη ενημέρωση του κοινού για το σκοπό αυτό και αν ναι ποιες;

Ο ερωτών βουλευτής

Γιώργος Αμυράς, Β' Αθήνας