Μέχρι τη Βουλή έφτασε η πλημμύρα της Ακρόπολης από τις σημερινές ισχυρές καταιγίδες. Πώς πλημμύρισε η Ακρόπολη, ρώτησε βουλευτής, ενώ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορούσε σύντομο βίντεο που έδειχνε νερά σε μικρό τμήμα της νέας διαδρομής. Φαινόμενο που αποδόθηκε, εσφαλμένα, στις διαστρώσεις που έγιναν τον τελευταίο καιρό και ξεσήκωσαν τη μήνι της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πολιτικών της προστατευομένων.
Βεβαίως και πλημμυρίζει η Ακρόπολη, είπε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, παίρνοντας τον λόγο στην ολομέλεια του κοινοβουλίου όπου συζητείται νομοσχέδιο του συγκεκριμένου υπουργείου. «Η Ακρόπολη πλημυρίζει τα τελευταία χρόνια, καθώς σε ένα τμήμα της έχουν απενεργοποιηθεί 17 υδρορρόες». Εξήγησε πως άλλες απενεργοποιήθηκαν σκόπιμα, για να μη δημιουργούνται προβλήματα στο τείχος και άλλες έχουν βουλώσει.
Επίσης, στο βόρειο τμήμα του πλατώματος του Ιερού Βράχου, όπου μάλιστα έχει πέσει τμήμα των αρχαίων τειχών το 2014, έχουν απενεργοποιηθεί και άλλες υδρορρόες. Λειτουργούν μόνο τρεις κοντά στον ανελκυστήρα και μόλις φέτος, με τα έργα διάστρωσης, κατασκευάστηκε και φρεάτιο.
Πότε θα λυθεί οριστικά το σοβαρό αυτό θέμα που δημιουργεί εδώ και χρόνια προβλήματα και σε μνημεία; Σύντομα, όπως είπε η υπουργός, που σημείωσε ότι εκπονείται υδραυλική μελέτη. Επέρριψε όμως ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως δεν έκαναν τίποτα επί 4,5 χρόνια διακυβέρνησης, αν και το τμήμα του τείχους είχε πέσει ήδη το 2014. «Δεν σας πέρασε καν από το μυαλό να εκπονήσετε μια τέτοια μελέτη» κατέληξε.
Διευκρινίσεις για το θέμα έδωσε με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Πολιτισμού, σημειώνοντας τα εξής:
1. Με το έργο κατασκευής των διαδρομών διαστρώθηκε τεχνητός λίθος περιεκτικότητας 12% τσιμέντου (αρχιτεκτονικό σκυρόδεμα) επί του παλαιού προϋφισταμένου σκυροδέματος. Το παλαιό σκυρόδεμα, επίσης, δεν απορροφούσε τμήμα των ομβρίων υδάτων, όπως και τώρα με το νέο αρχιτεκτονικό σκυρόδεμα, ώστε να μειωθεί το φορτίο των ομβρίων, επιφανειακών, υδάτων. Είναι προφανές ότι δεν έχει επηρεαστεί καθόλου η απορροφητικότητα του εδάφους εξαιτίας των νέων έργων διαμόρφωσης των διαδρομών.
2. Στην περιοχή του μουσείου, όπου δημιουργήθηκε πλάτωμα επί υφιστάμενου αμμοχαλικοστρωμένου δαπέδου, κατασκευάστηκαν έγκαιρα πρόσθετα υδραυλικά έργα αποχέτευσης αποστράγγισης που δεν είχαν γίνει ποτέ. Ηδη εκεί δεν δημιουργείται κανένα πρόβλημα.
3. Στην ελεύθερη επιφάνεια του αρχαιολογικού χώρου, όπως γνωρίζουν όσοι έχουν περιηγηθεί τον αρχαιολογικό χώρο, το έδαφος είναι βραχώδες με πολύ χαμηλή απορροφητικότητα. Άρα τίποτα δεν έχει αλλάξει με τις παρεμβάσεις που έγιναν το τελευταίο διάστημα.
4. Όλοι οι εργαζόμενοι και παροικούντες την Ακρόπολη γνωρίζουν ότι στον αρχαιολογικό χώρο, κατά την περίοδο των βροχοπτώσεων, δημιουργούνται κατά καιρούς πολύ σημαντικές συγκεντρώσεις ομβρίων, κυρίως στην βόρεια πλευρά, του τοίχους καθόσον εδώ και χρόνια έχουν απομονωθεί και είναι παντελώς ανενεργές οι υδραυλικές εκτονώσεις στην βόρεια πλευρά του τοίχους (βλ. συνημμένο σχέδιο της Υπηρεσίας). Αυτή την στιγμή από τις 20 εκτονώσεις διαμέτρου Φ300 λειτουργεί ουσιαστικά μόνον μία και η οποία παραλαμβάνοντας τα όμβρια και των υπολοίπων 19, τα προωθεί υπό πίεση στην κλίμακα του παλαιού ανελκυστήρα. Είναι γνωστό ότι αυτός ήταν ο λόγος που ο υποβιβασμένος χώρος του ηλεκτρολογείου έχει γεμίσει στο παρελθόν με 1 μέτρο νερό, πολλά χρόνια πριν κατασκευασθούν οι διαδρομές.
5. Η αναφερόμενη έμφραξη των εκτονώσεων έχει γίνει, μάλλον για να αποφευχθεί η διάθεση ομβρίων στην περιμετρική οδό (οδό Θεωρίας) η οποία δεν διαθέτει δίκτυο ομβρίων. Έτσι, τα όμβρια, από την υδρορροή του τείχους, μέσω του περιπάτου καταλήγουν διαχεόμενα, στην περιοχή της “Κλεψύδρας” και στην συνέχεια μέσω δύο εγκάρσιων τεχνικών στην λεκάνη της Αρχαίας Αγοράς.