Γιατί ο Τσίπρας θέλει τώρα εκλογή αρχηγού από τη βάση

Γιατί ο Τσίπρας θέλει τώρα εκλογή αρχηγού από τη βάση

O Αλέξης Τσίπρας γνωρίζοντας πως δεν έχει αντίπαλο εντός του ΣΥΡΙΖΑ, ζητά σύμφωνα με πληροφορίες, με πρότασή του, εκλογή αρχηγού και κεντρικής επιτροπής από τη βάση του κόμματος, πετά το γάντι στην εσωκομματική αντιπολίτευση και επιχειρεί να μετατρέψει το κόμμα σε αρχηγικό και επισήμως.

Τι μεσολάβησε, όμως, από τις τοποθετήσεις τους, όπως αυτή του 2019, που υποστήριζε ότι δεν πιστεύει στο μοντέλο που «εφαρμόστηκε από τον Γ. Παπανδρέου και ακολούθησε μετά και η ΝΔ στην εκλογή Σαμαρά και αργότερα στην εκλογή Μητσοτάκη»;

Το θέμα της εκλογής αρχηγού από τη βάση έχει απασχολήσει τον ΣΥΡΙΖΑ από την επομένη των εκλογών. Θεωρείται πως αποτελεί και έναν τρόπο που θα οδηγήσει στην αποφυγή μιας αυτοκριτικής που θα εντείνει περαιτέρω το ήδη αρνητικό εσωκομματικό κλίμα. Επί της ουσίας όμως αποτελεί το σχέδιο των προεδρικών για να μετατραπεί το κόμμα σε αρχηγικό και να κλείσει ο κύκλος της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.

«Ρε τι τραβάμε με τα ξαδέλφια... (και δεν εννοώ τα δικά μου)», ανέφερε σε ανάρτησή του, ο Πάνος Λάμπρου με αφορμή δηλώσεις του Γιώργου Τσίπρα ο οποίος το 2019 έθετε το θέμα της εκλογής προέδρου από τη βάση και όχι από το συνέδριο δείχνοντας από εκείνη την περίοδο ότι οι τότε 53+ και νυν Ομπρέλα αντιτίθενται στην προσπάθεια που καταβάλουν οι πραιτωριανοί του Τσίπρα, όπως αναφέρονται οι προεδρικοί του Νίκου Παππά, του Παύλου Πολάκη, του Χρήστου Σπίρτζη, του Γιάννη Ραγκούση και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, να περιχαρακώσουν την ηγεσία και να σταματήσει να θεωρείται ο πρόεδρος του κόμματος ως ο επικεφαλής μεταξύ ίσων.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει κατ επανάληψη δηλώσει στο παρελθόν ότι δεν προτίθεται να θέσει θέμα αλλαγής της διαδικασίας εκλογής. Και είχε δεσμευθεί μάλιστα σημειώνοντας ότι δεν θα ακολουθήσει τη λογική άλλων κομμάτων μη αποδεχόμενος ένα τέτοιο άνοιγμα. Τώρα όμως, 2 χρόνια μετά, τα δεδομένα τον οδηγούν στο να λάβει αποφάσεις και να προτείνει αυτό που διέψευδε και μάλιστα στηλίτευε αναφορικά με το πώς ισχύει στα άλλα κόμματα.

Οι αιτίες πολλές κυρίως όμως ο Αλέξης Τσίπρας.

Θέλει να κλείσει τους λογαριασμούς με τους εσωκομματικούς επικριτές. Γνωρίζει πως δύσκολα θα βρεθεί αντίπαλος εντός του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, γεγονός που θα του επιτρέψει να υλοποιήσει τη μετάβαση του κόμματος σε αρχηγικό. Η αντίθεση στελεχών όπως ο Νίκος Φίλης, ο Νικος Βούτσης, ο Πάνος Σκουρλέτης αλλά και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι σε γνώση του αλλά το γεγονός πως η πρότασή του θα επικυρωθεί από το επικείμενο συνέδριο εκτιμάται ότι θα την κάμψει και θα οδηγήσει τα ιστορικά στελέχη σε αποδοχή έστω και εκ των υστέρων.

Επιδιώκει να προσελκύσει ψηφοφόρους και αποσκοπεί σε αύξηση των εγγραφών νέων μελών αφού η μέχρι τώρα διαδικασία έχει αποτύχει παταγωδώς.

Επιδιώκει επίσης να δημιουργήσει ένα επικοινωνιακό κλίμα ανάλογο με αυτό που προκάλεσε η διεξαγωγή των εκλογών στο ΚΙΝΑΛ ανεβάζοντας και τα ποσοστά του κόμματος τουλάχιστον στις πρώτες δημοσκοπήσεις

Στοχεύει να αλλάξει η εικόνα που υπάρχει σύμφωνα με την οποία είναι ένας αρχηγός που βγήκε λαμβάνοντας το δαχτυλίδι από τον Αλέκο Αλαβάνο και εν συνεχεία διατηρεί την πρωτοκαθεδρία μέσα από το κομματικό σύστημα

Ενδεχομένως ο Αλέξης Τσιπρας να εκτιμά πως αυτός είναι και ένας τρόπος να απαλλαγεί από το αριστερό του άκρο που τον τραβά από τον μανίκι. Μόνο που η ρητορική των άκρων, οι υψηλοί τόνοι και η πόλωση έχουν πλέον γίνει βασικό πολιτικό αφήγημα για την ηγεσία της Κουμουνδούρου. Άλλωστε ένας εκ των βασικών εκφραστών αυτής της λογικής, ο Παύλος Πολάκης, εντάσσεται στην τάση των προεδρικών και αυτών που επιδιώκουν την αρχηγική μετάβαση του κόμματος στο όνομα του σημερινού αρχηγού.

Την ίδια στιγμή βασικό ρόλο στις αποφάσεις έχει παίξει και η εκλογή Ανδρουλάκη μέσα από μια βάση μελών και φίλων που ξεπέρασαν τις 210000 χιλιάδες χτίζοντας μια δυναμική γύρω από το πρόσωπο του νέου αρχηγού.

Σε κάθε περίπτωση η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα, όπως αποτυπώθηκε στη συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, θα τεθεί προς ψήφιση στο συνέδριο και αφού υπερψηφιστεί αναμένεται να ξεκινήσει και η σχετική διαδικασία. Μόνο που αυτό αποδομεί, εάν κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες, το αφήγημα του αιτήματος πρόωρης προσφυγή.

Επίσης, ενδιαφέρον υπάρχει για το αν θα βρεθεί άλλος υποψήφιος. Διότι σε διαφορετική περίπτωση η όλη διαδικασία θα μετατραπεί σε ανέκδοτο και ελάχιστο ενδιαφέρον θα έχει και επικοινωνιακά και επί της ουσίας.