Ο Αλέξης Τσίπρας φρόντισε η μετά- Τσίπρα εποχή στον ΣΥΡΙΖΑ και ειδικά το σκηνικό της διαδοχής του, να μοιάζει με κινούμενη άμμο. Οι περί την συριζαϊκή «Ιερουσαλήμ» διέβλεπαν αυτήν την εξέλιξη, όταν ανακοινώνοντας την απόφαση της παραίτησής του, ο πρώην Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναγνώρισε την ανάγκη «να παραμερίσει για να περάσει το νέο κύμα».
Το «κύμα» έχει μεταβάλλει τους παλαιούς συσχετισμούς δυνάμεων στο εσωκομματικό στερέωμα. Οι διαφορετικές φατρίες, ιδιαίτερα εκείνη των προεδρικών έχει τεμαχιστεί σε τιμάρια, συγκροτώντας νέες συνιστώσες ή «καρικατούρες» όπως τις αποκαλούσε ο Αλέξης Τσίπρας όταν εξαπέλυε τον ανένδοτο για τη διάλυση τους.
Η πρόθεση του «τοτέμ» του ΣΥΡΙΖΑ να είναι «παρών πριν, κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά» από τις εσωκομματικές διαδικασίες, δεν είχε εγγυητικό χαρακτήρα. Ο Αλέξης Τσίπρας κατέστησε ξεκάθαρο ότι θέλει να διατηρήσει τον πρώτο λόγο στο κόμμα ακόμη και χωρίς την προεδρική καρέκλα. Η διαρροή για τη δυσφορία του αναφορικά με τις καθυστερήσεις στην ανάδειξη νέας ηγεσίας δεν έτυχε της απαραίτητης προσοχής. Η ερμηνεία που δίνεται από ορισμένους παρατηρητές είναι ότι επίσης δεν είχε ενωτική στόχευση. Η επιμονή Τσίπρα όπως και κάποιων μελών των νεοπαγών τάσεων του κόμματος, στην εκλογή αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ πριν από την επικείμενη αναμέτρηση για την ανάδειξη των αιρετών στους δήμους και στις περιφέρειες, είναι ξεκάθαρο ότι δεν διαθέτει στοιχεία πληρότητας από τη σκοπιά της πολιτικής λογικής.
Αυτή η ταχύτητα στις εσωκομματικές διαδικασίες φέρνει την Έφη Αχτσιόγλου που το μεσημέρι επισημοποιεί την υποψηφιότητα της, αλλά και τον οποιοδήποτε υποψήφιο με την προίκα ακόμη μιας εκλογικής ήττας.
Οι αυτοδιοικητικές εκλογές μπορεί να μην θεωρούνται ότι αντιστοιχούνται πολιτικά στο ίδιο ειδικό βάρος με την εθνική κάλπη. Σε κάθε περίπτωση ακόμη μια αρνητική επίδοση και μάλιστα σε επίπεδο επικράτειας, είναι σαφές ότι δεν μπορεί να λογίζεται ως πολιτική γρατσουνιά, όταν καταγράφεται από την αφετηρία της νέας ηγεσίας. Στην εσωκομματική Βαβέλ που επικρατεί μετά το εκλογικό στραπάτσο, άλλα στελέχη δημόσια ή μέσω διαρροών στελέχη της Κουμουνδούρου, διαμήνυαν τις «άγριες» διαθέσεις με τις οποίες θα υπερασπίζονταν στα κομματικά όργανα τη θέση ότι το χρονοδιάγραμμα εκλογής νέου προέδρου, θα πρέπει να έχει ως τελικό ορόσημο τις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Όμως η πολιτική γραμματεία ευθυγραμμισμένη με τη θέση του παραιτηθέντα αλλά παρόντα Αλέξη Τσίπρα με μεγάλη πλειοψηφία αποφάσισε να ολοκληρωθεί η διαδικασία πριν από τις αρχές Σεπτεμβρίου, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να εκπροσωπηθεί στη ΔΕΘ από τον ή την διάδοχο του Αλέξη Τσίπρα. Μια εισήγηση που θα γίνει και στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος που συνεδριάζει το προσεχές Σαββατοκύριακο. Μόνο ο πάλαι ποτέ ακραιφνής προεδρικός- αλλά αποκηρυγμένος από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα- Παύλος Πολάκης βγήκε μπροστά για να κάνει τη ρεκλάμα της πρότασης των στελεχών του «προεδρικού» στρατοπέδου, για παράταση στις χρονικές διαδικασίες της προεδρικής διαδοχής.
Τα εσωκομματικά μαχαίρια από τα θηκάρια για το ίδιο θέμα είναι έτοιμο να βγάλει στη συνεδρίαση και το αποκαλούμενο «κουαρτέτο» που εκτός από τον Παύλο Πολάκη συγκροτούν οι Χρήστος Σπίρτζης, Διονύσης Τεμπονέρας και Παναγιώτης Ρήγας. Η πολυδιάσπαση όμως που έχει υποστεί το παλαιό προεδρικό μπλοκ είναι σαφές ότι δεν επιτρέπει ακόμη και σε όσους γνωρίζουν την εσωκομματική ανθρωπογεωγραφία να εκτιμήσουν με ασφάλεια την έκβαση που θα έχει η ψηφοφορία.