Η πανδημία του κορονοϊού άλλαξε τα δεδομένα οδηγώντας τη χώρα σε μια νέα πορεία πέραν αυτής που ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε χαράξει εφαρμόζοντας το πρόγραμμα με το οποίο εκλέχθηκε και έθεσε σε εφαρμογή από την πρώτη στιγμή. Και παρότι η οικονομία σε συνδυασμό με τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις αποτελούσε βασική προτεραιότητα, πλέον τίθεται θέμα ουσιαστικής επανεκκίνησής της.
Σε αυτό έρχεται να προστεθεί και η κλιμάκωση της έντασης από την πλευρά της Τουρκίας που δείχνει να οδηγεί τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε μια νέα φάση. Ο Ταγίπ Ερντογάν δείχνει διατεθειμένος να σηκώσει ψηλά τους τόνους της αντιπαράθεσης και η χώρα θα χρειαστεί σε μεγάλο βαθμό την ενεργοποίηση διμερών και διεθνών σχέσεων.
Στην ουσία, η επανεκκίνηση της χώρας καθιστά αναπόφευκτο και τον ανασχηματισμό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη κλείσει και μάλιστα με εμφατικό τρόπο το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες αρνούμενος να εκμεταλλευτεί το πολιτικό κεφάλαιο που κέρδισε μέσα από τη διαχείριση της κρίσης στον Έβρο και κυρίως αυτή της πανδημίας του κορονοϊού.
Στο πλαίσιο αυτό έρχεται πιο κοντά το σενάριο του ανασχηματισμού. Ενός ανασχηματισμού στοχευμένου με βάση την οικονομία και την αντιμετώπιση της κρίσης και της ύφεσης που ήδη κάνει ορατή την παρουσία της, αλλά και τα εθνικά θέματα όπου επίσης απαιτούνται λεπτοί χειρισμοί, αφού το ΥΠΕΞ αποκτά έναν πολύ ιδιαίτερο ρόλο.
Η επανεκκίνηση της οικονομίας δύναται να επιτευχθεί μέσα από την χάραξη ενός νέου προγράμματος. Η υλοποίηση των αρχικών σχεδιασμών περνά σε δεύτερη μοίρα. Το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης πρέπει να χαραχθεί πλέον με βάση τα δεδομένα που διαμορφώνονται καθώς και με το ενδεχόμενο να υπάρξει και νέος γύρος προβλημάτων μέσα από ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας.
Ο Πρωθυπουργός έχει όλα τα εργαλεία και τα στοιχεία στη διάθεσή του. Γνωρίζει τι πήγε και τι δεν πήγε καλά, όπως γνωρίζει με σαφήνεια που πρέπει να γίνουν αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα ώστε να καταστεί λειτουργικότερο και κυρίως να ανταποκριθεί χωρίς λάθη και παραλείψεις στις νέες συνθήκες.
Οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα δεν θα είναι σαρωτικές αλλά θα είναι ενδεικτικές των προθέσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη για την επόμενη ημέρα και «βελτιωτικές» ως προς ορισμένους τομείς. Είτε με σπάσιμο υπουργείων είτε με μετακινήσεις είτε με αντικαταστάσεις.
Στον τουρισμό, βασικό τομέα της επανεκκίνησης, οι μέχρι τώρα χειρισμοί των αρμοδίων έτυχαν πολλών δυσμενών σχολίων. Ο Χάρης Θεοχάρης αναμένεται να βρεθεί εκτός υπουργικού θώκου. Ο συγκεκριμένος τομέας απαιτεί ριζικές τομές και φυσικά την δραστηριοποίηση προσώπων που δύνανται να φέρουν εις πέρας μια εκ των δυσκολότερων αποστολών.
Η φετινή σαιζόν κρίνεται ως χαμένη. Και πρέπει άμεσα να τεθούν οι βάσεις για την επόμενη χρονιά τόσο σε ότι αφορά τον στόχο της ανάδειξης της ασφάλειας της χώρας όσο και της συνολικότερης προβολής της σε συνδυασμό με την παροχή υπηρεσιών αξίας.
Ένας ακόμη τομέας όπου παρουσιάστηκαν προβλήματα τα οποία αναδείχθηκαν την περίοδο της πανδημίας είναι και αυτός του υπουργείου Εργασίας. Ο Γ. Βρούτσης μέσα από λανθασμένους χειρισμούς έδωσε την δυνατότητα να υπάρξει κριτική σε βάρος της κυβέρνησης εν μέσω μάλιστα της αντιμετώπισης της κρίσης.
Υπάρχουν και άλλοι τομείς του κυβερνητικού έργου όπου παρατηρούνται προβλήματα αλλά και καθυστερήσεις. Όπως επίσης και τομείς που εν μέσω της πανδημίας επέλεξαν το… lockdown αποφεύγοντας να προωθήσουν το έργο που είχαν αναλάβει και το οποίο ήταν καταγεγραμμένο στους μπλε φακέλους τους οποίους μοίρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο μετά τις εκλογές του Ιουλίου του 2019.
Το ηλεκτρονικό μπλοκάκι του Μεγάρου Μαξίμου έχει καταγράψει πράξεις και παραλείψεις. Και με βάση αυτό θα υπάρξουν οι όποιες παρεμβάσεις στο κυβερνητικό σχήμα.
Παρεμβάσεις οι οποίες θα έχουν ως γνώμονα τη βασική αρχή της επανεκκίνησης, όπως αυτή δύναται να επιτευχθεί μέσα από τον τομέα της οικονομίας, αλλά και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις που πιέζουν το μαλακό υπογάστριο της διαχείρισης της χώρας.
Είναι αξιοσημείωτο πάντως ότι και οι πολίτες βλέπουν με θετικό μάτι ενδεχόμενες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα την ώρα που τάσσονται κατά των πρόωρων εκλογών. Περίπου 6 στους 10 πολίτες βλέπουν με θετικό μάτι έναν ανασχηματισμό, ενώ πρέπει να τονιστεί πως συνολικά στις δημοσκοπήσεις παρατηρείται ότι τα πολύ καλά ποσοστά τόσο της ΝΔ όσο και της ίδιας της κυβέρνησης δεν αφορούν τις επιδόσεις όλων των υπουργών.
Ο ανασχηματισμός δεν προαναγγέλλεται και αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα του Πρωθυπουργού. Οι εξελίξεις, η πανδημία οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, δημιουργούν συνθήκες αλλαγών και στο πλαίσιο αυτό θεωρείται ότι οι όποιες αποφάσεις θα επιταχυνθούν.