«Ο Γιάνης Βαρουφάκης επέστρεψε. Ο ίδιος, φυσικά, δεν θα έλεγε ότι έφυγε ποτέ, αλλά στον οδυνηρό κόσμο της ελληνικής πολιτικής, το όνομά του οδηγεί σε τοξικές αντιδράσεις».
Με αυτά τα λόγια ο Guardian προλογίζει τη συνέντευξη του πρώην υπουργού Οικονομικών στην ανταποκρίτριά του στην Αθήνα Helena Smith.
Ο πρώην υπουργός αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «είναι ακόμη μακριά η σωτηρία της Ελλάδας και το μέλλον της ελίναι σε αναμονή».
Για το χρέος, αναφέρει ότι σύμφωνα με το πρόγραμμα του κόμματός του «οι τράπεζες θα εθνικοποιηθούν» και προσθέτει:
«Ξυπνάω και ονειρεύομαι τη νύχτα για την ελάφρυνση του χρέους. Είναι σαν να είσαι αιχμάλωτος πολέμου. Πρέπει να προσπαθήσεις να δραπετεύσεις. Η χώρα μου είναι μία φυλακή οφειλετών».
Για τους στόχους του κόμματός του ο Γιάνης Βαρουφάκης υποστηρίζει ότι επιθυμεί να προσελκύσει τους «1 εκατομμύριο Έλληνες που δεν ψηφίσουν λόγω απάθειας παρόλο που είναι πολύ πολιτικοποιημένοι».
Η δημοσιογράφος σημειώνει ακόμη: «Στα 57 του χρόνια, με το βαμβακερό του τζάκετ και τις μπότες του, ο Γιάνης Βαρουφάκης απολαμβάνει τον αντικαθεστωτικό ρόλο του και πιστεύει ότι δεν είναι αργά για τη 'γέννηση' του Μετώπου Ευρωπαϊκής Ρεαλιστικής Ανυπακοής. Η Ελλάδα, εννέα χρόνια μετά την έκρηξη της κρίσης στην Ευρωζώνη, εξακολουθεί να είναι μία αποικία οφειλετών, λέει. Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ υπέγραψε τις απαιτήσεις της Γερμανίας για λιτότητα σε αντάλλαγμα με ένα τρίτο σχέδιο διάσωσης που έφερε σε δυσκολότερη θέση το έθνος. Για τον Γιάνη Βαρουφάκη, αυτή ήταν μία πολιτική – και προσωπική – προδοσία».