«Ιδρύματα», θρησκευτικές και παραθρησκευτικές οργανώσεις, ιστοσελίδες και λοιπά Μέσα Ενημέρωσης αλλά και ακίνητα και τραπεζικοί λογαριασμοί έχουν μπει στο μικροσκόπιο των ελληνικών αρχών, με τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση να ασκούν πιέσεις προς τις χώρες προκειμένου να αποκαλυφθούν και εν συνεχεία να δημευθούν περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν σε Ρώσους υπηκόους. Εν αντιθέσει με τα όσα συνέβησαν με την περίπτωση της Κριμαίας αυτή τη φορά δεν θα μείνουν στο απυρόβλητο και όσοι διαθέτουν υπηκοότητα από χώρα μέλος της ΕΕ.
Οι λίστες από ΗΠΑ και ΕΕ συμπληρώνονται διαρκώς. Περίπου 1000 άτομα ρωσικής καταγωγής και πάνω από 70 εταιρείες και λοιποί οργανισμοί έχουν ήδη ενταχθεί και ελέγχονται εξονυχιστικά από τις δύο ειδικές μονάδες που έχουν συσταθεί και ανασύρουν παράλληλα από τα… συρτάρια και παλαιότερες περιπτώσεις από το 2014.
Eurojust, Europol από τη μία FBI, IRS αλλά και μυστικές υπηρεσίες έχουν μπει στον χορό κυνηγώντας πλέον τη διαδρομή του χρήματος ανά τον κόσμο έχοντας λάβει σαφείς οδηγίες αναφορικά με την ανάγκη να αναδειχθεί στο σύνολό του ο υπερβολικός πλούτος των oλιγαρxών του Πούτιν και να αποκοπεί παράλληλα μέσω των κυρώσεων ο ομφάλιος λώρος που στηρίζει ένα καθεστώς το οποίο δείχνει έτοιμο να προωθήσει την ιδέα της Μεγάλης Ρωσίας ακόμη και με το θάνατο αθώων αμάχων όπως συμβαίνει στην περίπτωση της Ουκρανίας.
Η στάση του Πούτιν άνοιξε τον ασκό του Αιόλου και τα πράγματα έχουν πλέον σοβαρέψει, με τον δυτικό κόσμο να έχει αποφασίσει να μην αφήσει τους oλιγάρχες υποστηρικτές του Πούτιν (παράλληλα και χρηματοδότες μέσω μιας αμφίδρομης σχέσης μεταξύ παραοικονομίας και πολιτικής) να απολαύσουν τον πλούτο που έχουν συσσωρεύσει τα τελευταία 20 και πλέον χρόνια.
Οι χώρες μέλη της ΕΕ έχουν μπει με βάση την κοινή απόφαση που έχουν λάβει, στο παιχνίδι. Η λίστα με τους περίπου 1000 Ρώσους βρίσκεται στις αρμόδιες υπηρεσίες της κάθε χώρας. Οι πρώτες πληροφορίες για πάγωμα περιουσιακών στοιχείων 5 Ρώσων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα μέσα από τις διαδικασίες που κίνησε η Ανεξάρτητη Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος είναι μόνο η αρχή.
Στο υπουργείο Εξωτερικών, μέσω της ΕΕΑS έχουν αποσταλεί στοιχεία που έχουν διατεθεί σύμφωνα με πληροφορίες τόσο στο υπουργείο Οικονομικών όσο και στις τράπεζες μέσω της Τραπέζης της Ελλάδας. Λογαριασμοί ανοίγουν και μπαίνουν στη διαδικασία του παγώματος ενώ παράλληλα μέχρι και τα υποθηκοφυλακεία υποχρεούνται να ανασύρουν πληροφορίες για αγοραπωλησίες ακινήτων από πρόσωπα και εταιρείες που αναγράφονται στις σχετικές λίστες.
Ταυτόχρονα και η ελληνική πλευρά δέχεται πιέσεις προκειμένου να ανασύρει όλες τις περιπτώσεις Ρώσων που έχουν λάβει ελληνική υπηκοότητα κάτι που φυσικά θεωρείται ιδιαιτέρως δύσκολο και χρονοβόρο εν τούτοις οφείλει να κινηθεί στο δρόμο που χάραξαν ήδη Πορτογαλία αλλά και Κύπρος. Η τελευταία, δε, καλείται να προχωρήσει σε μέτρα πιο ριζικά δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια υπήρξε ένα μπαράζ παραχωρήσεων υπηκοότητας και δημιουργίας οff shore εταιρειών για Ρώσους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται και στον ελλαδικό χώρο.
Η λίστα εμπλουτίζεται σε τακτά χρονικά διάστημα και εντάσσονται νέα πρόσωπα πολύ, δε, περισσότερο τη στιγμή κατά την οποία η ΕΕ έχει αποφασίσει να επιβάλει ποινές και προς όλους όσοι εμφανίζονται να προωθούν τη ρωσική προπαγάνδα. Μάλιστα τα στοιχεία που διαθέτουν οι αρμόδιες αρχές της Ένωσης δεν είναι αμελητέα δεδομένου ότι από το 2014 διερευνώνται περιπτώσεις που η Ρωσία μέσω της προπαγάνδας της προσπάθησε να παρέμβει σε διάφορες χώρες με στόχο μέχρι και την αλλοίωση εκλογικών μαχών. Όπως άλλωστε κατηγορείται ότι έπραξε και στην περίπτωση των εκλογών στις ΗΠΑ υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ (με την έρευνα εκεί να παραμένει ανοιχτή).
Μάλιστα και πριν τις ευρωεκλογές του 2019 το θέμα είχε απασχολήσει τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ και είχε γίνει και μια πρώτη ανά χώρα χαρτογράφηση προκειμένου να διαπιστωθούν και οι συνεργάτες που παρείχαν υπηρεσίες με το αζημίωτο στη ρωσική πλευρά.
Στην Ελλάδα έχουν χαρτογραφηθεί διαδικτυακοί ιστότοποι, ιδρύματα φιλίας και Μέσα Ενημέρωσης που εμφανίζονται να παρέχουν στήριξη έστω και με έμμεσο τρόπο στη ρωσική πλευρά έχοντας στο παρελθόν επιχειρήσει να εμπλακούν τόσο σε θέματα εθνικής πολιτικής όσο και σε περιπτώσεις μεγάλων deals.
Οι υπηρεσίες των ΗΠΑ έχουν διαθέσει στοιχεία στο παρελθόν και μάλιστα υπήρξαν και παρεμβάσεις μέχρι και του Αμερικάνου πρέσβη Τζ. Πάιατ όταν υπήρξαν τοποθετήσεις εταιρειών με ιδιοκτήτες φίλα προσκείμενους στην πλευρά της Μόσχας ή προσώπων ρωσικής καταγωγής που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας αλλά και σε άλλες χώρες τόσο στα Βαλκάνια, όπως για παράδειγμα η Βουλγαρία, μέχρι όμως και στη Γερμανία και τη Γαλλία. Η ρευστότητα άλλωστε αυτών των προσώπων και η στήριξη από τράπεζες κυρίως ελβετικές επέτρεψε να κάνουν μεγάλα deals
στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο
Στη Βόρεια Ελλάδα το στοιχείο αυτό είναι πιο έντονο αν και τα ιδρύματα που προήγαγαν την ελληνορωσική φιλία έχουν απλωθεί σε όλη τη χώρα. Ειδικά αυτά που κινούνται στο πλαίσιο της Ορθοδοξίας έχοντας ως ορμητήριο ακόμη και το Άγιον Όρος.
Η περιοχή στην οποία κινούνται περισσότερο είναι αυτή της Αλεξανδρούπολης. Θεωρείται σημείο πρόσβασης και σήμερα βρίσκεται στο επίκεντρο μιας επιχειρηματικής διαμάχης ως προς την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της. Πληροφορίες αναφέρουν, δε, ότι στην περιοχή βρίσκεται ένας σημαντικός αριθμός προσώπων που ασχολούνται με τη συλλογή πληροφοριών. Αριθμός που αυξήθηκε πριν την εισβολή στην Ουκρανία και που οδήγησε στο να ληφθούν μέτρα τόσο από τις ελληνικές υπηρεσίες όσο και από τις υπερατλαντικές ειδικά με αφορμή την ελληνοαμερικανική συμφωνία και την πραγματοποίηση κοινών ή νατοϊκών ασκήσεων στα ανατολικά της χώρας μας.
Η μάχη των προξενείων και των… προξένων είναι μεγαλύτερη από τη μάχη μεταξύ των πρεσβειών σε κάθε περίπτωση όμως πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ελληνικές υπηρεσίες και αρχές έχουν πλήρη στοιχεία για πρόσωπα και καταστάσεις αναφορικά με τη δραστηριότητα προσώπων και εταιρειών.
Η δε κυβέρνηση εφαρμόζει τις Ευρωπαϊκές αποφάσεις στις οποίες άλλωστε μετέχει. Με βάση της λίστες που διαθέτει προχωρεί σε ελέγχους και οι υπηρεσίες της έχουν σχετικές οδηγίες ως προς τη διαδικασία δημεύσεων, το πάγωμα και την κατάσχεση δηλαδή λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων που εμφανίζονται ιδιαιτέρως αυξημένα σε περιοχές της νότιας Αττικής, των νησιών όπως η Μύκονος και η Κέρκυρα αλλά και των λογαριασμών σε τράπεζες και υποκαταστήματα πιστωτικών ιδρυμάτων άλλων χωρών.
Ο συντονισμός που υπάρχει με βάση τις συμφωνίες επιβολής κυρώσεων άλλωστε δεν αφήνει περιθώρια. Η ΕΕ ενεργεί σε συνεργασία με τις χώρες του G7 Καναδά, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες και με την Αυστραλία.
Οι δύο Task Forces που έχουν συσταθεί έχουν μια δυναμική που όμοιά τους δεν έχει εμφανισθεί στο παγκόσμιο κυνήγι του μαύρου χρήματος ακόμη και των ναρκωτικών και ως εκ τούτου λίγες είναι οι περιπτώσεις που στο τέλος θα ξεφύγουν και αυτές θα πρέπει να έχουν άκρες σε συστήματα τύπου… Βενεζουέλας και νήσων της Καραϊβικής, αν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί.
Και οι χώρες της ΕΕ έχουν αποφασίσει οι κυρώσεις να μην αφήσουν κανένα ανέγγιχτο ούτε όσους κατέχουν υπηκοότητες χωρών εκτός Ρωσίας...