Οι καιροί και η κεντροαριστερά τους...
Ο Αντρέας Παπανδρέου έκανε στις μέρες του διεύρυνση εκ δεξιών με τον σεβάσμιο Γιάννη Μπούτο και εξ αριστερών με τον αξιόλογο Αντώνη Μπριλάκη, καθώς και ιστορικά πρόσωπα όπως ο Μανόλης Γλέζος και ο Μάρκος Βαφειάδης. Ο γιος του Γιώργος με τους Στέφανο Μάνο, Ανδρέα, Ανδριανόπουλο, Μίμη Ανδρουλάκη και Μαρία Δαμανάκη. Πρόσωπα με αμιγώς πολιτικό προφίλ, ασχέτως αντιρρήσεων του κάθε πολίτη για τα επί μέρους χαρακτηριστικά τους.
Ο Αλέξης Τσίπρας κάνει διεύρυνση με τον Βαγγέλη Αντώναρο, τον εκ των ΑΝΕΛ Θανάση Παπαχριστόπουλο, και τον Μιθριδάτη. Δεν εκπλήσσει. Οι διευρύνσεις ανταποκρίνονται στο στάτους κάθε κόμματος. Και η το λαϊκίστικο στάτους του μορφώματος που οικειοποιείται τον όρο Αριστερά, είναι γνωστή εδώ και δεκαετία στο πανελλήνιο.
Και σαφώς για την αποδοχή του Μιθριδάτη είχε άδικο η ΝΔ στην επίθεσή της στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν της πέφτει λόγος. Ο Μιθριδάτης δεν έχει καταδικαστεί για κάτι αξιόποινο. Η όποια απαξία του λόγου του, αφορά το κόμμα που τον περιέθαλψε και τους ψηφοφόρους του. Αν συντονίζονται μαζί του, αν τους κάνει η ποιότητά του, χαλάλι τους.
Το ΠΑΣΟΚ με την σειρά του εξέδωσε ανακοίνωση για την υποψηφιότητα του Βαγγέλη Αντώναρου στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ επίσης δεν του πέφτει λόγος. Μόνο που η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ δεν είναι απλώς καταγγελτική όπως αυτή της ΝΔ, αλλά έχει μια αύρα συντροφικού παραπόνου: Γράφει:
«Στην συνέντευξη του στην «Καθημερινή», ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε ότι ζητάει να κυβερνήσει πρώτη φορά χωρίς μνημόνια. Με ποια αξιοπιστία όμως θα φέρει εις πέρας τις γενναίες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα, όταν ο κ. Τσίπρας εναντιώθηκε σε όλες τις σημαντικές τομές που το ΠΑΣΟΚ εφάρμοσε υπό τις πλέον δύσκολες συνθήκες, όπως η Διαύγεια, το opengov και ο νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας;
Και συνεχίζει: «Εντάσσει, επιπλέον, στα ψηφοδέλτια του κόμματός του τον Ευάγγελο Αντώναρο, τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης που οδήγησε την Ελλάδα στη χρεοκοπία, μη παρεκκλίνοντας ούτε γραμμή από το δόγμα της απενοχοποίησης του Κώστα Καραμανλή».
Όμως σύντροφοι, ο Αντώναρος μπορεί να είδε… το φως το αληθινόν ως άλλος απόστολος Παύλος, στη μέση του δρόμου να ανέκραξε την αφοσίωσή του «στον Τσίπρα τον θεό» -όπως φώναζαν το 2019 οι τσιγγάνοι στην συγκέντρωση της Λαμίας. Δικό του θέμα όπως και του ΣΥΡΙΖΑ.
Άλλωστε, Αντώναρος και ΣΥΡΙΖΑ επί δεκαετία συνέπιπταν και συνέδραμαν στην απενοχοποίηση της κυβέρνησης Καραμανλή. Ο Τσίπρας θυμήθηκε τις ευθύνες του πρώην Πρωθυπουργού μόνο όταν είδε τα έρμα τα ποσοστά μαραζωμένα, να μη μπορούν να θρέψουν τις πρωθυπουργικές φιλοδοξίες του. Τότε θυμήθηκε τη θητεία Καραμανλή, όταν κατάλαβε ότι χρειάζεται τη βοήθεια του αφορεσμένου ΠΑΣΟΚ για να ξαναδεί εξουσία.
Στ' αλήθεια όμως, το ΠΑΣΟΚ πιστεύει ότι ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν την παιδεία, την συγκρότηση, το όραμα, την τεχνοκρατική επάρκεια και την πολιτική βούληση, να φέρουν εις πέρας τις γενναίες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα; Και ότι το μόνο εμπόδιο είναι η αξιοπιστία επειδή δεν ψήφισε τη Διαύγεια, το opengov και τον νόμο για την πρώτη κατοικία;
Θα ετίθετο θέμα αξιοπιστίας εάν ήταν υπέρ αυτών των μέτρων και δεν τα είχε ψηφίσει από λάθος, από κακή εκτίμηση, ή επειδή τα ήθελε… τολμηρότερα. Όμως για τον ΣΥΡΙΖΑ το «όχι» σε αυτά, ήταν δοξαστική αγωνιστική ιαχή κατά των προσκυνημένων γερμανοτσολιάδων και του προδότη «Ολαντρέου». Η καταψήφιση ήταν δομική αντίθεση και όχι απλό λάθος εκτίμησης. Και η υπενθύμιση που κάνει η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, μάλλον συντροφικό παράπονο εκφράζει παρά καταγγελία αντιπάλου.
Ίσως έχουν δόση αλήθειας τα σενάρια που περιγράψαμε χθες, για ήδη προειλημμένη απόφαση εάν τα δύο κόμματα πιάσουν το 46+%, να συγκυβερνήσουν. Άλλωστε χθες η Όλγα Γεροβασίλη (γραμματέας της Κ.Ο. και λόγω ιδιότητας εκ των συνομιλητών του Τσίπρα), ερωτηθείσα για πιθανή μετεκλογική συνεργασία με τον Βαρουφάκη, απάντησε: «Η κάλπη θα απαντήσει. Εκτιμώ ότι την επομένη των εκλογών η χώρα θα έχει κυβέρνηση, με την προϋπόθεση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα. Και είναι πολύ πιθανόν να υπάρξει συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ».
Ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσιαστική του βουλιμία δεν έχει πρόβλημα να χρίσει συντρόφους αυτούς που χθες ελεεινολογούσε. Το ΠΑΣΟΚ που είναι θύμα του (γιατί από το 2010 ως και σήμερα είναι πολλαπλώς θύμα του ΣΥΡΙΖΑ, όχι της Δεξιάς) το θεωρεί ότι είναι πολύ πιθανόν;