Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, η πράξη νομοθετικού περιεχομένου με τις πρώτες θεσμικές παρεμβάσεις στην ΕΥΠ. Οι αλλαγές που ενσωματώθηκαν στην επιχειρησιακή λειτουργία της ΕΥΠ, με την επαναφορά της δεύτερης έγκρισης εισαγγελικού λειτουργού για τη διενέργεια νόμιμης επισύνδεσης, η οποία είχε καταργηθεί το 2018 επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, καθώς επίσης της ακρόασης, προ του διορισμού του, τού εκάστοτε Διοικητού της ΕΥΠ, από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, καταψηφίστηκαν από τα κόμματα της μείζονος και της ελάσσονος αντιπολίτευσης.
Στην παρέμβασή του ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης χαρακτήρισε πληγή τα παράνομα λογισμικά και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα προωθήσει σύντομα μια τεχνικά άρτια ρύθμιση για την αντιμετώπιση τους. Από την άλλη όμως ο κ.Γεραπετρίτης αντέκρουσε τις αντιπολιτευτικές βολές για το θέμα των παρακολουθήσεων και σε έντονο ύφος προκάλεσε τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Ραγκούση, εάν έχει το παραμικρό στοιχείο που να συνδέει την κυβέρνηση με το Predator να το καταθέσει: «Στοιχεία έχετε κύριε Ραγκούση σας προκαλώ αν έχετε έστω και ένα στοιχείο να το καταθέσετε στη Γραμματεία της Βουλής σας προκαλώ να το φέρετε τώρα. Αλλιώς να το κρατήσετε για σας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επιπλέον, ο κ. Γεραπετρίτης χαρακτήρισε αναγκαίες τις αλλαγές που εισάγονται με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου αναγνωρίζοντας ότι δεν είναι επαρκείς. Δεσμεύτηκε ωστόσο ότι η κυβέρνηση θα αξιολογήσει όλες τις προτάσεις που θα κατατεθούν για τη βελτίωση της λειτουργίας και την αποκατάσταση του κύρους της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών: «Ανεξαρτήτως αν θα είμαι εγώ ο υπουργός ή εάν δεν θα είναι αυτή η κυβέρνηση θα αξιολογηθούν όλες αυτές οι προτάσεις με σκοπό να αλλάξουμε το πλαίσιο έτσι ώστε να μπορέσουμε να έχουμε ένα καλό επίπεδο λογοδοσίας».
Στρέφοντας τα βέλη του εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιώργος Γεραπετρίτης υπογράμμισε σε αιχμηρό τόνο: «Στα πέντε χρόνια της δικής σας διακυβέρνησης πόσες αλήθεια αλλαγές φέρατε; Μία αυτή που καταργήσατε το δεύτερο εισαγγελέα. Αυτό φέρατε μία αλλαγή σε πέντε χρόνια και αυτή ήταν η κατάργηση του Δεύτερου εισαγγελέα στην ΕΥΠ», υπογράμμισε ο κ. Γεραπετρίτης
Αναφερόμενος, με έμμεσο τρόπο, στο επίμαχο θέμα της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη και τις αντιπολιτευτικές αιτιάσεις περί της νομιμότητας της, ο υπουργός Επικρατείας κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το ΠΑΣΟΚ να ξεκαθαρίσουν για ποιο λόγο θεωρούν παράνομη μια δικαστική απόφαση: «Πρόκειται για μία δικαστική πράξη δεν μπορώ να το πω αλλιώς η νόμιμη παρακολούθηση κατά το Σύνταγμα και κατά το νόμο είναι μία δικαστική πράξη. Αμφισβητεί κανείς σε αυτή την αίθουσα ότι η δικαστική πράξη είναι νόμιμη;» διερωτήθηκε ο Γιώργος Γεραπετρίτης. Εν μέσω των αντιδράσεων από τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ, ο εξ απορρήτων του Πρωθυπουργού, εντόπισε όπως ανέφερε από βήματος της Βουλής, ότι ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης, απάντησε καταφατικά στο ερώτημά του, γνέφοντας με την χαρακτηριστική κίνηση του κεφαλιού του: «Υπάρχουν παράνομες δικαστικές αποφάσεις αυτό έχετε να μας πείτε, κουνάτε το κεφάλι σας καταφατικά κύριε Σπίρτζη αυτό έχετε να μας πείτε;» ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης.
Κλιμακώνοντας την πίεση του προς το κοινό μέτωπο ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, ο υπουργός Επικρατείας, αφού υπενθύμισε ότι η παρούσα πλειοψηφία, έδωσε μέσω της συνταγματικής αναθεώρησης, το δικαίωμα στην μειοψηφία να συστήνει εξεταστικές επιτροπές, ζήτησε από τους εκπροσώπους τους, να αναδείξουν, εάν διαθέτουν, αντίστοιχο παράδειγμα από τα χρόνια της δικής τους διακυβέρνησης:
«Εγώ αισθάνομαι υπερήφανος και το λέω και μόνος βουλευτής αλλά και ως ακαδημαϊκός αλλά και ως πολίτης ότι αυτή η παράταξη χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος έφερε στην κοινοβουλευτική μας παράδοση το δικαίωμα να μπορείτε να κάνετε έλεγχο της κυβέρνησης μέσω της εξεταστικής επιτροπής. Εσείς πόσες εξεταστικές επιτροπές δεχτήκατε στα πέντε χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που να αφορούν δικά σας πεπραγμένα; Μηδέν».
Απευθυνόμενος προς τον εισηγητή του ΠΑΣΟΚ, Χάρη Καστανίδη, ο υπουργός Επικρατείας συμπλήρωσε: «Κύριε Καστανίδη εσείς πόσες εξεταστικές δεχτήκατε; Άρα σας παρακαλώ πάρα πολύ όταν αναφέρεστε στα ζητήματα κοινοβουλευτικού ελέγχου σε αυτά τα ζητήματα να αποδώσουμε τα του καίσαρος τω καίσαρι».