Του Απόστολου Χονδρόπουλου
Όσο και αν η αντιπολιτευτική τακτική της ΝΔ επικεντρώνεται, ενόψει της ομιλίας του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, στα "ψέματα" που ειπώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια από τη συμπρωτεύουσα, στις υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν και εν γένει στην ευθεία αμφισβήτηση της αξιοπιστίας όσων θα πει ο Αλέξης Τσίπρας το προσεχές σαββατοκύριακο, η μεγάλη πρόκληση της φετινής ΔΕΘ για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετίζεται με το προγραμματικό πλαίσιο που το ίδιο θα παρουσιάσει την ερχόμενη εβδομάδα. Και το στοίχημα του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να κεντρίσει το ενδιαφέρον της κοινωνίας για τις προγραμματικές θέσεις της ΝΔ και να δημιουργήσει προϋποθέσεις ενίσχυσης του βαθμού εμπιστοσύνης των πολιτών στην ετοιμότητα της ΝΔ να ασκήσει σύγχρονες και αποτελεσματικές πολιτικές, που θα βγάλουν τη χώρα από την κρίση.
Το στοίχημα αυτό ευελπιστεί να κερδίσει και με την αξιοποίηση, μεταξύ άλλων, παραδειγμάτων από πολιτικές ευρωπαϊκών χωρών που είτε ξεπέρασαν με επιτυχία τη μνημονιακή περιπέτεια, είτε υλοποίησαν εγκαίρως μεταρρυθμιστικές πολιτικές.
Από την έναρξη της διαδικασίας επεξεργασίας του προγράμματος της ΝΔ, η παρουσίαση του οποίου θα ξεκινήσει από τη ΔΕΘ, ο αρμόδιος για την κατάρτισή του αντιπρόεδρος, Κωστής Χατζηδάκης, είχε αναφερθεί στην πρόθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αναζητήσει, να προσαρμόσει στην ελληνική πραγματικότητα και να εντάξει στο πρόγραμμα της ΝΔ καλές πρακτικές από άλλες χώρες της Ευρώπης.
Έχοντας διακηρύξει κατ'' επανάληψη ότι στόχος της ΝΔ είναι "να εκπλήξει τους πολίτες θετικά με τις προγραμματικές θέσεις της", η ηγεσία του κόμματος επισημαίνει πως αυτές "δεν πρέπει να είναι λαϊκίστικες σαπουνόφουσκες, αλλά να υιοθετούν τις καλύτερες ευρωπαϊκές και διεθνείς πρακτικές". Έχει προαναγγελθεί μάλιστα από τον αρμόδιο αντιπρόεδρο και η διοργάνωση ειδικής ημερίδας σε συνεργασία με το ΕΛΚ, "προκειμένου να μεταφερθούν στην Ελλάδα καλές πρακτικές από άλλες ευρωπαϊκές χώρες". Στη λογική που επισημαίνεται από γαλάζια στελέχη ότι "δεν χρειάζεται να ανακαλύπτουμε τον τροχό, καθώς υπάρχουν επιτυχημένα διεθνή μοντέλα που μπορούμε να προσαρμόσουμε στην ελληνική πραγματικότητα".
Η εκδήλωση που συνδιοργανώνουν το μεσημέρι της Πέμπτης από το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής και το ίδρυμα Konrad Adenauer είναι ενδεικτική αυτής της διαρκούς προσπάθειας αναζήτησης βέλτιστων μεταρρυθμιστικών πρακτικών, που μπορούν να συμβάλλουν όχι μόνο στην έξοδο από την κρίση, αλλά και στην Ελλάδα της μετά το Μνημόνιο εποχής.
Παραδείγματα άλλων χωρών διακρίνει, άλλωστε, κανείς και στις πρώτες 25 αντιπροσωπευτικές προτάσεις που παρουσιάστηκαν από τη ΝΔ στο Συνέδριο του Απριλίου και αφορούν, μεταξύ άλλων, "σε φορολογικά κίνητρα που δίνουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες για εμβληματικές παραγωγικές επενδύσεις που δημιουργούν πολλές νέες θέσεις εργασίας". Παράδειγμα "η ελάφρυνση φόρου ανάλογα με τις δαπάνες προσωπικού και κεφαλαιουχικού εξοπλισμού", αλλά και "η θεσμοθέτηση της οριζόντιας μεταφοράς φορολογικών ζημιών (συμψηφισμός της ζημιάς με μελλοντικά κέρδη για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα), όπως γίνεται τα τελευταία χρόνια στην Πορτογαλία". Επίσης η παροχή κινήτρων για την προσέλκυση συνταξιούχων από άλλες χώρες της ΕΕ για αγορά κατοικίας, αλλά και για να γίνουν φορολογικοί κάτοικοι στην Ελλάδα, όπως έκαναν η Πορτογαλία, η Μάλτα και η Κύπρος. Αλλά και "η υιοθέτηση του ολλανδικού μοντέλου για τον κοινωνικό διάλογο και τις εργασιακές σχέσεις", με τριμερές όργανο αποτελούμενο από τα συνδικάτα, τους οργανισμούς εργοδοτών και ανεξάρτητα μέλη υψηλού κύρους που θα ορίζονται από την κυβέρνηση με τη μέγιστη δυνατή συναίνεση, και θα συνιστά τον κύριο μηχανισμό συμβουλευτικού χαρακτήρα προς την κυβέρνηση αναφορικά με τη βιώσιμη ανάπτυξη, τη μέγιστη συμμετοχή στην αγορά εργασίας και την εκλογίκευση στην κατανομή των εισοδημάτων".
Μεταρρυθμιστικά παραδείγματα και καλές πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών χωρών θα βρεθούν στο επίκεντρο της σημερινής εκδήλωσης, στο πλαίσιο της οποίας θα απευθύνουν χαιρετισμό τόσο ο Πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο Αντιπρόεδρος του κόμματος, Κωστής Χατζηδάκης. Βασικοί ομιλητές θα είναι ο πρώην καγκελάριος της Αυστρίας Wolfgang Schussel, που θα αναφερθεί στην "αυστριακή εμπειρία των μεταρρυθμίσεων”.
Ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Χάρης Γεωργιάδης που θα μιλήσει για το κυπριακό παράδειγμα σε ότι αφορά την οικονομική ανάκαμψη. Παράδειγμα, από το οποίο ο Πρόεδρος της ΝΔ έχει επανειλημμένα τονίσει, ότι θα πρέπει να πάρουμε μαθήματα βλέποντας κυρίως "πως εφάρμοσαν με συνέπεια ένα πρόγραμμα, λέγοντας την αλήθεια στους πολίτες", πως δημιούργησαν διακομματική συναίνεση στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και πως πέτυχαν δημοσιονομική εξυγίανση χωρίς να αυξάνουν φόρους".
Από την πλευρά της η Maria Luis Albuquerque, πρώην Υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας, θα μιλήσει για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ως "δρόμο προς την ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη”. Πριν από λίγες ημέρες, κατά τη συνάντησή του με τον πρώην πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Pedro Pasos Coelho, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αναφερθεί στα κοινά χαρακτηριστικά των δύο χωρών και στην επιτυχημένη προσπάθεια εξόδου της Πορτογαλίας από την κρίση, υπό την ηγεσία του κεντροδεξιού κόμματος, προειδοποιώντας ότι κάθε απόπειρα να ακυρωθούν "οι φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις που προσελκύουν ιδιωτικές επενδύσεις και στηρίζουν την πραγματική οικονομία", δημιουργεί τελικά πρόβλημα στην ίδια τη βιωσιμότητα της οικονομίας. Πρόβλημα που όπως τονίζει ο κ. Μητσοτάκης αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα.
Ο καθηγητής Heribert Hirte, oομοσπονδιακός βουλευτής της Γερμανίας, θα αναφερθεί στην «κοινωνική οικονομία της αγοράς και το κράτος δικαίου ως δύο πυλώνες για την επιτυχία».
Στόχος της εκδήλωσης είναι "να παρουσιαστούν οι βέλτιστες πρακτικές για μεταρρυθμίσεις, που εφαρμόστηκαν επιτυχώς από Κυβερνήσεις κομμάτων – μελών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) σε ευρωπαϊκές χώρες κατά την τελευταία δεκαετία". Και εκτός από δημοσιονομικές πρακτικές, θα αναλυθούν μεταρρυθμίσεις "και σε άλλους καίριους τομείς για τη βελτίωση του Κράτους και την οικονομική αποδοτικότητα, όπως η δικαιοσύνη, οι θεσμοί, η κοινωνική αλληλεγγύη".