Διαδικαστικά ζητήματα, όπως η παρουσία των δικηγόρων της στη Βουλή, μετέθεσαν ουσιαστικά την ακρόαση της εισαγγελέως Εφετών, Γεωργίας Τσατάνη για την επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Η κυρία Τσατάνη αρχικά αιτήθηκε η ακρόασή της να γίνει παρουσία των συνηγόρων της Σοφού και Νινόπουλου, κάτι το οποίο δεν έγινε αποδεκτό. Η ίδια, ωστόσο, επέμεινε και κατάθεσε νέο –προφορικό- αίτημα, ώστε οι δικηγόροι της να βρεθούν στην συνεδρίαση αλλά με την ιδιότητα των βοηθών και ειδικών επιστημονικών συνεργατών. Η Επιτροπή αποδέχθηκε το αίτημα, αφού πρώτα το υποβάλλει γραπτά. Επίσης αποδέχθηκε το αίτημά της να μην υπάρχει υπερβολική έκθεση του προσώπου της από το Κανάλι της Βουλής.
Λίγο νωρίτερα, πάντως, η Πρόεδρος της Επιτροπής Τ. Χριστοδουλοπούλου εξαπέλυσε τα πυρά της με αφορμή έγγραφο που υπέγραφε ο πληρεξούσιος δικηγόρος της Θ. Σοφός με το οποίο της ανακοινώνεται ότι θα συμμετέχει στην συνεδρίαση. «Δεν θα δεχθώ ούτε απειλές ούτε εκβιασμούς, αλλά θα κάνω τα πάντα για να καταθέσει», είπε χαρακτηριστικά.
Την ίδια ώρα, οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης υιοθέτησαν πλήρως το αίτημά της για παρουσία των συνηγόρων ως «τεχνικών συμβούλων» ή ακόμη και ως απλών πολιτών. «Το μείζον είναι να έλθει και να καταθέσει, διότι με αυτό που γίνεται εδώ δημιουργείται η εντύπωση ότι εσείς δεν θέλετε να καταθέσει», υποστήριξε η βουλευτής της ΝΔ Όλγα Κεφαλογιάννη. Αντιθέτως ΚΚΕ, Ένωση Κεντρώων και Χρυσή Αυγή διαφώνησαν με το αίτημα Τσατάνη. «Πρώτη φορά συμβαίνει κάτι τέτοιο, να έρχεται κάποιος και να θέλει να μιλήσει με δικηγόρους. Δεν μπορεί να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Απορρίπτεται το αίτημα να είναι συνήγοροι. Τώρα μας λένε να είναι ως συνεργάτες ή ως πολίτες», επεσήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης.
Από την πλευρά της η κυρία Τσατάνη ξεκαθάρισε ότι δεν διακατέχεται από «αρνητικά συναισθήματα προς τον θεσμικό σας ρόλο, απλά η αρνητική απάντησή μου εγένετο επειδή ήθελα να τηρήσω τις δικονομικές διατάξεις», και ξεκαθάρισε: «είμαι στη διάθεση της Επιτροπής, αλλά διευκρίνισα ότι είμαι στη διάθεσή σας επί των γεγονότων και μόνο. Δεν έχω αναφερθεί σε μη ισοτιμία των τριών εξουσιών, αλλά ότι η Δικαιοσύνη θα πρέπει να απολαμβάνει μίας κάποιας περισσότερης τιμής και ηθικής».
Η ίδια επίσης ανέφερε σχετικά το αίτημά της για την παρουσία των δικηγόρων της: «Η παρουσία των δύο ατόμων, δικηγόρων κατά το επάγγελμα, δεν θα είναι για συνακρόαση. Απλά επειδή θα είναι πάρα πολλά τα έγγραφα, επιβάλλεται να είναι τεκμηριωμένη η εμφάνισή μου. Να είναι ως ειδικοί επιστήμονες. Δεν τους κάλεσα ως δικηγόρους, απλά ως Έλληνες πολίτες, ως ειδικούς επιστήμονες». Τέλος, εξήγησε ότι το έγγραφο κατά Παπαγγελόπουλου «συντάχθηκε ιδιογράφως επειδή ήθελα να διαφυλάξω την μυστικότητα».
Αλέξανδρος Διαμάντης