Του Αλέξανδρου Διαμάντη
Η επανεμφάνιση του Γιώργου Παπανδρέου είχε ως βασικό αντίπαλο τη Νέα Δημοκρατία με κάποιες λίγες αιχμές στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρώην πρωθυπουργός με φειδώ χρησιμοποίησε τη λέξη… ΣΥΡΙΖΑ -για την ακρίβεια μόνο μια φορά- ενώ επιτέθηκε πλειστάκις στην Νέα Δημοκρατία!
Ο κ. Παπανδρέου δεν μπήκε καν στον κόπο να σχολιάσει την τετραετία ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο δανειζόμενος μερικά από τα επιχειρήματα του ΣΥΡΙΖΑ, άσκησε δριμεία κριτική στη ΝΔ. Ταυτίστηκε και με τον έτερο βουλευτή Αχαΐας και επίσης πρώην πρωθυπουργό, τον Αλέξη Τσίπρα σχετικά με την νομική της Πάτρας.
Εντύπωση, δε, προκάλεσε η επιμονή του στη φράση «λεφτά υπάρχουν»! «Όταν είχα πει λεφτά υπάρχουν το έδειξα και το απέδειξα, χάλασα την πιάτσα αλλά εμείς θα χαλάμε την πιάτσα για το συμφέρον του ελληνικού λαού»!
«Όταν ως πυροσβέστες είχαμε να αντιμετωπίσουμε αυτήν την πρωτόγνωρη κατάσταση, υπήρξε συστηματική εκμετάλλευση του πόνου του Ελληνικού λαού, από τα δύο κόμματα που θέλησαν να πάρουν την εξουσία. Και τα κατάφεραν, η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν εύκολο, πολύ εύκολο να κατηγορηθεί το ΠΑΣΟΚ και ως εξιλαστήριο θύμα να πληρώσει τα σπασμένα. Να λεηλατηθεί ψηφοθηρικά. Για να γίνει αυτό, χρειάστηκε η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ να αποκρύψουν τα πραγματικά και βαθύτερα προβλήματα της χώρας», σημείωσε ο Γιώργος Παπανδρέου.
Παράλληλα, μίλησε για μεγάλες πολιτικές ευθύνες, φωτογραφίζοντας την κυβέρνηση Καραμανλή. «Όταν οι επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2007-2008 χτύπησαν την Ευρώπη, η Ελλάδα βρέθηκε να είναι ο αδύναμος κρίκος για πολύ συγκεκριμένους λόγους. Αδιαμφισβήτητα, καθοριστικό ρόλο έπαιξε η διακυβέρνηση της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία», σημείωσε.
Ο πρώην πρωθυπουργός υποστήριξε επίσης ότι αν δεν αλλάξουμε, βιώσιμη προοπτική δεν υπάρχει, προσθέτοντας αποτελεί όρο επιβίωσης, αδήριτη ανάγκη, εθνική επιταγή, η οικοδόμηση μιας άλλης κανονικότητας.
Ο Γιώργος Παπανδρέου επικαλέστηκε, δε, το επιχείρημα του Αλέξη Τσίπρα σχετικά με τις φοροαπαλλαγές, ρωτώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη που θα βρει τους πόρους! «Αν δεν φτιάξουμε κράτος, ανάπτυξη δεν θα υπάρξει - ή θα είναι στρεβλή και επιζήμια, άνιση και άδικη, για το κοινωνικό σύνολο», προσέθεσε.