Γ. Παγουλάτος (ΕΛΙΑΜΕΠ): Η ΕΕ πρέπει να χαράξει τη δική της στρατηγική στην Ουκρανία
Οικονομικό Φόρουμ Δελφών

Γ. Παγουλάτος (ΕΛΙΑΜΕΠ): Η ΕΕ πρέπει να χαράξει τη δική της στρατηγική στην Ουκρανία

«Η Ευρώπη θα πρέπει να διαχειριστεί την επόμενη ημέρα στην Ουκρανία μόνη της, χωρίς να εξαρτάται από την στρατηγική των ΗΠΑ. Αυτό είναι το γενικό συμπέρασμα που προέκυψε από το πάνελ με θέμα «Η επόμενη ημέρα στην Ουκρανία: Η θεώρηση της Νότιας Ευρώπης».

Οι ομιλητές του πάνελ, η κυρία Dorothee Schmid, επικεφαλής του προγράμματος Τουρκίας και Μέσης Ανατολής του Γαλλικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και οι κ.κ. Γιώργος Παγουλάτος, καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και γενικός διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ και Charles Powell, διευθυντής του Elcano Royal Institute, ανέδειξαν κατ΄αρχάς τον ρόλο που διαδραματίζουν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ και την επιρροή τους σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις που λαμβάνονται στην Ε.Ε  σχετικά με τον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας. 

Όπως ανέφερε ο κ. Παγουλάτος, η Ευρώπη πρέπει να βγει από τον προστατευτισμό των ΗΠΑ και να χαράξει μια δική της αμυντική στρατηγική σε ότι αφορά τη Ρωσία. Προς το παρόν, όμως θα πρέπει να επικεντρωθεί στην επιθετικότητα του Πούτιν. 

Η κ. Schmid τόνισε την ανάγκη να υπάρξει μια σαφής διάκριση ανάμεσα στη στρατηγική που ακολουθεί το ΝΑΤΟ και την πολιτική που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, σε ό, τι αφορά το θέμα του πώς θα αντιμετωπιστεί η Ρωσία. 

Από την πλευρά του ο κ. Powell επεσήμανε ότι ο κόσμος έχει μια λανθασμένη αντίληψη για την ασφάλεια, επηρεασμένος, κυρίως από την περίοδο του «ψυχρού πολέμου». «Σήμερα διαπιστώνουμε ότι το οικονομικό αλλά και ψυχολογικό κενό μεταξύ των δύο πόλων έχει μεγαλώσει και δεν γνωρίζουμε τι περαιτέρω επιπτώσεις θα έχουν οι εκλογές του 2024 στις ΗΠΑ» σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή «αρχιτεκτονική» μετά το τέλος του πολέμου η κ. Schmid τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να καθορίσει τη στάση της μόνη της προς τη Ρωσία και όχι να επηρεαστεί από τις ΗΠΑ. Για το λόγο αυτό απαιτείται και διπλωματική δράση προς τη Ρωσία

Σε ό,τι αφορά το θέμα του νέου κύματος προσφύγων που δημιουργεί ο πόλεμος στην Ουκρανία ο κ. Παγουλάτος εξέφρασε την απαισιοδοξία του, επισημαίνοντας ότι θεωρεί πώς η γενική αντίληψη δεν έχει αλλάξει σε ότι αφορά τους πρόσφυγες.

«Η πρόκληση είναι η ίδια με τα προηγούμενα προσφυγικά κύματα. Θα έχουμε έναν αριθμό προσφύγων παραπάνω από αυτούς που ήδη έχουν έρθει στη νότια Ευρώπη, κυρίως, και προέρχονται από εμφυλίους και άλλες δυσχερείς καταστάσεις . Επίησης δεν θα εκλείψουν και τα γνωστά φαινόμενα ξενοφοβίας και ίσως βίας,  τα οποία προέρχονται κυρίως από ακροδεξιές πολιτικές παρατάξεις» ανέφερε ο κ. Παγουλάτος.

Την ίδια άποψη είχε και ο κ. Powell, ο οποίος πρόσθεσε ότι το θέμα πρέπει να συζητηθεί σε διπλωματικό επίπεδο καθώς υπάρχουν πολλών ειδών μετανάστες, όπως οικονομικοί, πολιτικοί πρόσφυγες, θύματα πολέμου κλπ. 

Η κ. Schmid τόνισε ότι το προσφυγικό θέμα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί σε εθνική βάση, αλλά απαιτείται συντονισμένη δράση από την ΕΕ. Και φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Τουρκία που ελέγχει μεγάλο μέρος των προσφυγικών ροών προς την νότια Ευρώπη, προσπαθεί να  «παζαρεύει» το θέμα.