Κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής προς διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σχετικά με την τιμολόγηση φαρμάκων και την εν γένει φαρμακευτική δαπάνη κατά τα έτη 2015-2016, ο Γραμματέας Κοινοβουλευτικού Έργου του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς, ξεκίνησε την ομιλία του αναφέροντας ότι ζούμε ένα κοινοβουλευτικού Deja vu, καθώς 15 ημέρες μετά συζητιέται στην Ολομέλεια ξανά η σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής.
Σημείωσε ότι υπάρχουν σαφώς ερωτήματα που το Ποτάμι τα είχε θέσει όταν συζητιόταν η παραπομπή των δέκα πολιτικών προσώπων, και μάλιστα είχε ζητήσει να έρθουν «όλα στα φως», και αν προκύψουν ευθύνες από πράξεις και παραλείψεις να αποδοθούν.
Αναφερόμενος στον κ. Κουρουμπλή τόνισε ότι το Ποτάμι είχε ζητήσει να μην εξαιρεθεί προκειμένου να δώσει εξηγήσεις, ενώ υπενθύμισε πως οι κ. Λοβέρδος, Χριστοφιλοπούλου και Κεγκέρογλου πριν από ένα χρόνο περίπου, είχαν κάνει αναφορά στην Εισαγγελέα Διαφθοράς σχετικά με την παράλειψή του να βγάλει δελτίο τιμών στο 1ο εξάμηνο του 2015.
Σχετικά με τον κ. Ξανθό, επεσήμανε πως ουσιαστικά η κατηγορία είναι αν ήταν στο χέρι του να μειώσει περισσότερο τις τιμές των φαρμάκων και δεν το έκανε. Για τον κ. Πολάκη, ο κ. Μαυρωτάς σχολίασε πως κατά τη γνώμη του εμπλέκεται μάλλον ως guest star για να κόψει εισιτήρια η όλη διαδικασία, ενώ προσωπικά, θα μπορούσε να τον κατηγορήσει για το κάπνισμα δημοσίως σε κλειστούς χώρους και για τους διορισμούς γνωστών του σε νοσοκομεία. Συμπλήρωσε μάλιστα πως μια εξεταστική για τη μη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου διαχρονικά, θα είχε νόημα γιατί αυτό είναι ένα πραγματικό σκάνδαλο!
Συγκρίνοντας τις δύο περιπτώσεις για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, ανέφερε ότι έχουν ομοιότητες οι οποίες αφορούν τον ίδιο χώρο του φαρμάκου και διερευνώνται πράξεις ή παραλήψεις υπουργών. Από την άλλη όπως είπε, οι διαφορές είναι πως για τη Novartis έχουμε στοιχεία και από τρίτες χώρες, φαίνεται να εμπλέκονται πολλά πρόσωπα από διάφορα κόμματα και τα τυχόν αδικήματα έχουν παραγραφεί, ενώ σήμερα έχουμε μόνο τρία πρόσωπα από το ίδιο κόμμα και τα ενδεχόμενα αδικήματα δεν έχουν όλα παραγραφεί. Ωστόσο όπως τόνισε ο κ. Μαυρωτάς η συμπεριφορά των βουλευτών δεν μπορεί να είναι α λα καρτ, και φυσικά το Ποτάμι θα συνεχίσει να έχει σταθερή θέση και αντιμετώπιση του ζητήματος.
Σημείωσε με νόημα πως το θέμα του φαρμάκου είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να το αφήσουμε σε κοκορομαχίες πολιτικών αντιπάλων, καθώς είναι θέμα δημόσιας υγείας, κοινωνικής πολιτικής αλλά και οικονομικής δραστηριότητας, για αυτό και χρειάζεται διαφάνεια, λογοδοσία, και θεσμικά αντίβαρα ώστε να εξαφανισθούν οι γκρίζες ζώνες του συστήματος.
Κλείνοντας υπενθύμισε την πρόταση του Ποταμιού για τη σύσταση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, που επανέφερε χθες ο Πρόεδρος του Ποταμιού με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής και ζήτησε να συζητηθεί το θέμα στη Βουλή «σε κάποιο διάλειμμα από τις προανακριτικές και τις εξεταστικές, στις οποίες αναλωνόμαστε…» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.