Οι πληροφορίες που έχουμε είναι ότι θα υπάρξει αναφορά στα θέματα της Τουρκίας στο τελικό ανακοινωθέν και -τουλάχιστον σε επίπεδο CoRePer (σ.σ. Επιτροπής Μόνιμων Αντιπροσώπων) που το έχει επεξεργαστεί- είναι πάρα πολύ καλό για τις ελληνικές και τις κυπριακές θέσεις, δήλωσε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κύρτσος, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, "Πρακτορείο104,9 fm", σχετικά με το σχέδιο δήλωσης που συντάχθηκε για τη Σύνοδο Κορυφής, προκειμένου να εκφραστεί αλληλεγγύη στην Ελλάδα και την Κύπρο, με αφορμή τις πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας.
"Παρά τους δισταγμούς της ΕΕ, που ταλαντεύεται μεταξύ της εξυπηρέτησης της Τουρκίας, για να μην έχουμε μία επανάληψη του προσφυγικού - μεταναστευτικού, όπως το 2015, και της ανάγκης να τονιστεί στην Τουρκία ότι έτσι όπως το πάει αποκλείεται να υπάρξει ενταξιακή διαδικασία και ότι βρίσκεται εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου, νομίζω ότι έχει βρεθεί ένας συμβιβασμός, ο οποίος - τουλάχιστον φραστικά - ικανοποιεί τους πάντες", είπε ο κ. Κύρτσος, διευκρινίζοντας πως "και η Τουρκία έχει κάποιες ευκαιρίες για να κρατήσει 3 εκατ. πρόσφυγες και μετανάστες στα εδάφη της και εμείς μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη κι ελπίζουμε να μην δοκιμαστεί στην πράξη, να μην πάνε χειρότερα τα πράγματα".
Ενόψει, εξάλλου, των συναντήσεων που πρόκειται να έχει στα Σκόπια ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ο κ. Κύρτσος δήλωσε πως δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος. "Η ελληνική πλευρά δεν έβαλε τις προϋποθέσεις τώρα τις βάζει, αλλά τις βάζει καθυστερημένα, δηλαδή, μπήκαμε σε μία ονοματολογία δύσκολη για την ελληνική πλευρά, γιατί πρέπει να κάνουμε παραχωρήσεις στο θέμα της σύνθετης ονομασίας. Είναι φανερό αυτό, αλλά τουλάχιστον θα έπρεπε να πιέσουμε για να προηγηθεί η αναθεώρηση του αλυτρωτικού Συντάγματος και κάτι να γίνει για τη λεγόμενη "μακεδονική εθνότητα", γιατί όσο υπάρχει η θεωρία των Σκοπίων, ότι αυτοί είναι "Μακεδόνες", τότε οι βορειοελλαδίτες είναι τα αλύτρωτα αδέλφια τους, κάτι το οποίο δεν μπορούμε να δεχτούμε", εξήγησε. "Αν κάνουμε μόνο μία συμφωνία στο ονοματολογικό", συνέχισε, "θα πάρουν μετά αυτοί τις υπογραφές του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα έχουμε τα ίδια προβλήματα και τις ίδιες αντιπαλότητες, μόνο που τα Σκόπια θα έχουν τις μεγάλες υπογραφές που έχουμε κι εμείς".
Αναφερόμενος, εξάλλου, στην υπόθεση της Novartis και την αποχώρηση της αντιπολίτευσης από την προανακριτική επιτροπή, ο ευρωβουλευτής εξέφρασε την άποψη ότι "η ευθύνη γι'' αυτό το φιάσκο είναι κυβερνητική, δηλαδή εφόσον πήραν την πρωτοβουλία και υποτίθεται ότι θέλουν κάθαρση στο υπαρκτό σκάνδαλο της Novartis, θα πρέπει να ακολουθούν διαδικασίες που θα δείχνουν σεβασμό στους θεσμούς, σεβασμό στους κατηγορούμενους, σεβασμό στα κόμματα της αντιπολίτευσης".
Με αφορμή τη συζήτηση, εάν μετά την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, τον Αύγουστο του 2018, θα χρειαστεί ή όχι μια προληπτική χρηματοδοτική γραμμή στήριξης ο κ. Κύρτσος είπε: "Είναι γνωστή η θέση των θεσμών ότι εάν υπάρξει προληπτική γραμμή θα πρέπει το αίτημα να προέλθει από την ελληνική κυβέρνηση. Οι εταίροι γιατί να θέλουν προληπτική γραμμή; Εμείς μπορεί να τη χρειαστούμε, δεν ξέρουμε τι θα γίνει, εάν ήμασταν μια ήρεμη χώρα, θα το συζητούσαμε οικονομικά , επιστημονικά. Η ελληνική οικονομία έχει θετικές προοπτικές, ήδη βελτιώνεται η κατάσταση, αλλά υπάρχουν ζητήματα".
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ