Κατά τη διάρκεια του σημερινού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης άσκησαν κριτική στην κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να δεσμευθεί η χώρα σε σοβαρά ζητήματα εξωτερικής πολιτική πριν τις εθνικές εκλογές.
«Συναίνεση δεν σημαίνει συνδιαχείριση, υπηρετήσαμε την εθνική γραμμή μέχρι τώρα σε όλα τα θέματα έτσι θα συνεχίσουμε και τώρα», διεμήνυσε από την πλευρά του ο κ. Κατρούγκαλος, απαντώντας στις αιτιάσεις των εκπροσώπων της αντιπολίτευσης.
Μάλιστα, αναφέρθηκε στην Αλβανία κάνοντας λόγο για διαφορές και υποστηρίζοντας ότι ο Νίκος Κοτζιάς «έχει φέρει πολύ κοντά σε πέρας τη συζήτηση για όλο το πακέτο».
Αναλυτικότερα, να μην προχωρήσει σε κάποια συμφωνία με την Αλβανία, ζήτησε ο Γιώργος Κουμουτσάκος από τον Υπουργό Εξωτερικών κατά τη διάρκεια του σημερινού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, τονίζοντας ότι βρισκόμαστε σε χρονιά εκλογών.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν να μπει στο ψυγείο η υπόθεση επέκτασης των υδάτων στο Ιόνιο αλλά και η όποια συμφωνία με την Αλβανία που θα οδηγήσει και στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της γείτονος με την ΕΕ.
Στο πλαίσιο αυτό ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, επισήμανε ότι βρισκόμαστε σε χρονιά εκλογών και οι αποφάσεις της κυβέρνησης δεν μπορούν να δεσμεύουν την επόμενη.
Ο Μάριος Γεωργιάδης, βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, που συμμετείχε στο Συμβούλιο, τόνισε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη σύγκλησης του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς η εξωτερική πολιτική της χώρας- ιδιαίτερα ενόψει εκλογών- θα πρέπει να αποτελεί προϊόν συνεννόησης όλων των πολιτικών κομμάτων και ζήτησε από τον πρωθυπουργό να μην προχωρήσει σε μονομερείς αποφάσεις που δεσμεύουν την χώρα.
Μετά τη συνεδρίαση ο Γιώργος Κατρούγκαλος κατηγόρησε την αντιπολίτευση για υπονόμευση της συναίνεσης στα εθνικά θέματα, δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει βάση του σχεδιασμού της.
Αντίστοιχα, ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος σημείωσε: «Ζητήσαμε από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών να αποφύγουν στους τελευταίους δύο ή το πολύ πέντε μήνες που θα είναι ακόμα στις θέσεις τους, να δεσμεύσουν τη χώρα σε σοβαρά θέματα εξωτερικής πολιτικής».
«Κυρίως οι δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού, ότι συζητούνται με την Ελλάδα συνοριακά θέματα, αποτέλεσαν το έναυσμα για να κάνουμε την παρέμβαση που κάνουμε. Την κάναμε την παρέμβαση σήμερα εδώ και θα την κάνουμε συνεχώς όταν τίθεται ζητήματα εξωτερικής πολιτικής» προσέθεσε ο κ. Λοβέρδος.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς ανέφερε πως έγινε μια ενημέρωση κυρίως στα θέματα των ελληνοτουρκικών και του Brexit, δήλωσε εξερχόμενος της συνεδρίασης.
Τόνισε πως η άποψη του Ποταμιού στα ελληνοτουρκικά θέματα είναι οι δίαυλοι επικοινωνίας να παραμένουν ανοικτοί και ταυτόχρονα «να είμαστε πάντα σε εγρήγορση, και διπλωματική και αμυντική, ιδιαίτερα στο επόμενο διάστημα, και πάντα να επιδιώκουμε μια ευρωπαϊκή ομπρέλα στο θέμα του Brexit».
Επισήμανε μάλιστα πως το μάτι μας πρέπει να είναι στη μεγάλη ελληνική παροικία που βρίσκεται στη Μεγάλη Βρετανία και πώς θα ελαχιστοποιήσουμε τις όποιες επιπτώσεις του Brexit.
Το γεγονός ότι το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής έγινε αμέσως μετά την ανάληψη των επισήμων καθηκόντων του Γιώργου Κατρούγκαλου ως υπουργού Εξωτερικών, χαιρέτισε μετά το τέλος της συνεδρίασης, σε δήλωσή του, ο Παναγιώτης Τριγάζης, συντονιστής τμήματος Διεθνών Σχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ.
Ένα από τα ζητούμενα είναι η αναβάθμιση του ΕΣΕΠ, να έχει πιο ουσιαστικό ρόλο στη διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής, αλλά και στη συνεννόηση των πολιτικών κομμάτων, επισήμανε ο κ. Τριγάζης.