«Η ΝΔ κάνει το καθήκον της με καθαρή συνείδηση, παραμένοντας η πιο στέρεη πολιτική δύναμη της χώρας, υπέρ της ευρωατλαντικής πορείας των γειτόνων μας, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνεται εις βάρος των εθνικών συμφερόντων» ανέφερε ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώργος Κουμουτσάκος, ξεκαθαρίζοντας ότι η ΝΔ, καταψηφίζει το «Πρωτόκολλο ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ».
Όπως εξήγησε σχετικά με την τοποθέτηση του κόμματός του, «σήμερα δεν ψηφίζουμε το Πρωτόκολλο ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ γιατί είναι παρακολούθημα τυπικό μίας Συμφωνίας σαφώς επιζήμιας, διότι είναι η πρώτη Συμφωνία ιστορικά, στην οποία η Ελλάδα δίνει τη δική της υπογραφή στην παραδοχή ύπαρξης δήθεν μακεδονικής γλώσσας και μακεδονικής εθνότητας». «Ο συνδυασμός του ονόματος Βόρεια Μακεδονία με την αποδοχή από την Ελλάδα δήθεν μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας είναι το θερμοκήπιο του Μεταπρεσπικού αλυτρωτισμού στα Βαλκάνια» εκτίμησε ο κ. Κουμουτσάκος.
Αναφορικά με τις κατηγορίες εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ για τους λόγους της αρνητικής τοποθέτησης της ΝΔ, ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε πως αυτά τα λέει η ΝΔ «που ήταν πάντα υπέρ κι εκεί» διότι έχει τη νομιμοποίηση και την άνεση να έρθει σε τριβή και να θέτει ζητήματα στου συμμάχους. «Εμείς δεν μπήκαμε σαν γενίτσαροι» τόνισε και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι εκείνος είναι απέναντι στις δικές του στρατηγικές, καθώς στο πρόγραμμά του το 2015 αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως «το ΝΑΤΟ συμβάλλει στην περιφερειακή διεθνή αποσταθεροποίηση» και έκανε διαδηλώσεις.
«Η ΝΔ έφυγε από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ όταν έκρινε ότι αυτό επιβάλλει το εθνικό συμφέρον και ξαναμπήκε όταν το επέβαλλε το εθνικό συμφέρον» επισήμανε, υπενθυμίζοντας και το Βουκουρέστι, και δήλωσε: «Εμείς δεν έχουμε να δώσουμε διαπιστευτήρια προάσπισης των εθνικών συμφερόντων και ειδικά σε σας».
Εξάλλου, ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε ότι η ΝΔ πιστεύει ακράδαντα κι έχει ως στρατηγικό σκοπό και στόχο της την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. «Πιστεύουμε σε αυτό. Έχουμε δουλέψει γι'' αυτό. Αυτή είναι στραηγική μας σχέση, όμως, ταυτόχρονα, λέγαμε ότι η διεύρυνση της Συμμαχίας και της ΕΕ πρέπει να γίνεται σε στέρεες βάσεις, να έχει, δηλαδή, προηγουμένως εξασφαλίσει η χώρα, η Συμμαχία, η ΕΕ τον σεβασμό των σχέσεων καλής γειτονίας, τη μη ανάμειξη σε εσωτερικές υποθέσεις και προϋποθέσεις αποδοχής από τον ελληνικό λαό» ξεκαθάρισε ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Αυτή είναι η δική μας ιστορία, ιστορία προάσπισης των εθνικών μας συμφερόντων ακόμη και σε απόκλιση από τους συμμάχους μας, όταν αυτό επέβαλλαν οι εθνικές προτεραιότητες» υπογράμμισε.
Ξεκινώντας την ομιλία του, ο εισηγητής της ΝΔ σημείωσε ότι «σήμερα είμαστε εδώ, συζητώντας την τελευταία φάση της ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, το τυπικό, δηλαδή, μέρος μίας ήδη ειλημμμένης δέσμευσης της χώρας από την κύρωση της επιζήμιας Συμφωνίας των Πρεσπών, όπως καθορίζεται στο άρθρο 2 αυτής. Είμαστε σήμερα εδώ, διότι ο κ. Καμμένος δεν ψήφισε την πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ, διότι ως χώρα είμαστε δεσμευμένοι από τη Συμφωνία των Πρεσπών, διότι αυτήν τη Συμφωνία συνυπέγραψε ουσιαστικά ο κ. Καμμένος, διότι όταν ο κ. Καμμένος μπορούσε δεν απέτρεψε αυτήν την εξέλιξη» τόνισε και προσέθεσε: «Επομένως, αυτό που σήμερα συζητείται είναι ένα τυπικό παρακολούθημα μίας Συμφωνίας που η ΝΔ έχει χαρακτηρίσει και πιστεύει ότι είναι εθνικά επιζήμια».
«Άλλωστε, η ένταξη της γείτονος στο ΝΑΤΟ είχε ξεκινήσει από τις Πρέσπες. Τότε είχε φύγει η σφαίρα από τη θαλάμη διότι μόλις υπεγράφη ξεκίνησαν στη Συμμαχία οι εσωτερικές διαδικασίες, που έφτασαν και ολοκληρώνονται με το Πρωτόκολλο ένταξης» παρατήρησε, συμπληρώνοντας πως αυτό είναι το πρώτο απτό θετικό αποτέλεσμα για τα Σκόπια και θα ακολουθήσει η στήριξη της Ελλάδας στην έναρξη της εναταξιακής διαδικασίας στην ΕΕ.
«Τι χειροπιαστό θετικό έχουν οι Έλληνες μετά την κύρωση αυτής της Συμφωνίας; Αυτό είναι το μείζον ερώτημα που πρέπει να απαντήσετε» απευθύνθηκε προς την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως εκτίμησε ο κ. Κουμουτσάκος, αυτή η Συμφωνία θα πορεύεται ισχνή, αδύναμη, προβληματική, γιατί η συντριπτική πλειοψηφία ήταν απέναντί της, αντιθέτως από ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα, γιατί είναι υπόδειγμα ετεροβαρούς συμφωνίας κατά των ελληνικών συμφερόντων.
Σχολιάζοντας το επιχείρημα του κυβερνώντος κόμματος ότι «οι ειδικές σχέσεις μεταξύ Σκοπίων-Άγκυρας δεν θα ισχύσουν» επισήμανε ότι αυτό θα δοκιμαστεί πολύ γρήγορα μέσα στο ΝΑΤΟ, θέτοντας το ερώτημα «ποια στάση θα κρατούν μέσα στη Συμμαχία όταν ζητήματα τα οποία έχουν χαρακτηριστεί "προβληματικά" στη σχέση μας με την Τουρκία θα τεθούν στη συζήτηση;».
Τέλος, ο εισηγητής της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι από την υπογραφή των Πρεσπών μέχρι την κύρωση της Συμφωνίας δεν σκέφτηκε ποτέ το ενδεχόμενο να θέσει ζητήματα που είναι εκκρεμή στη Συμμαχία και θα ήθελε η Ελλάδα να τα δει να λύνονται αφού -όπως είπε- ήταν αποφασισμένη να δώσει το ναι κι όχι να διαπραγματευθεί.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ