«Έχουμε αναλάβει την υποχρέωση να μην αναστρέψουμε καμία θεσμική μεταρρύθμιση», σημείωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για το ασφαλιστικό και στο νόμο που φέρει το όνομά του και προβλέπει νέες περικοπές στις συντάξεις.
Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, ξεκαθάρισε ότι το 2016 ψηφίστηκε ο νόμος με την υποχρέωση για ένα χρόνο να μείνει απείραχτη η προσωπική διαφορά, εξηγώντας ότι οι περικοπές στις συντάξεις δεν ήταν τμήμα του ασφαλιστικού νόμου.
Πρόσθεσε, δε, ότι η πίεση από το ΔΝΤ για περικοπές στις συντάξεις είχε «εκβιαστική βαση» και συγκεκριμένα τον ελλειμματικό ΕΦΚΑ και τα πρωτογενή πλεονάσματα. Στο σημείο αυτό ο υπουργός τόνισε πως ο ΕΦΚΑ είναι πλεονασματικός ενώ όσον αφορά τα πλεονάσματα οι στόχοι όχι μόνο έχουν επιτευχθεί αλλά και ξεπεραστεί.
Έβαλε μάλιστα στο πλάνο και το γεγονός ότι «το ΔΝΤ δεν είναι στο πρόγραμμα και δε θα είναι. Μετά την έξοδο από τα μνημόνια έχουμε πολύ μεγαλύτερο εύρος κινήσεων από ό,τι στο παρελθόν» και εκτίμησε ότι, δεδομένων των παραπάνω, «όταν παρουσιάσουμε στους εταίρους μας, δεν θα υπάρχει καμία αντίρρηση να πράξουμε το αυτονόητο».
Κληθείς, τέλος να σχολιάσει τα όσα ακούγονται περί ανταλλαγής «χαρών» με τους δανειστές για τις μειώσεις στις συντάξεις, αποκάλεσε «χυδαίο και όχι καλοπροαίρετο το επιχείρημα».
Και χωρίς τους ΑΝΕΛ θα υπάρξουν συμμαχίες
«Όλες οι κυβερνήσεις έχουν ημερομηνία λήξης. Αυτήν που λέει το σύνταγμα», δήλωσε ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, ξεκαθαρίζοντας ότι, «η δική μας κυβέρνηση δεν αισθάνεται ότι ήρθε η ώρα να τελειώσει, γιατί έχει έργο να παράγει».
Κληθείς να σχολιάσει τις χθεσινές δηλώσεις του Πάνου Καμμένου σχετικά με την αποχώρησή του από την κυβέρνηση, όταν έρθει προς ψήφιση η συμφωνία των Πρεσπών, σχολίασε ότι, «ο Πάνος Καμμένος ήταν υποστηρικτικός προς την κυβέρνηση», συμπληρώνοντας ότι υπήρξε συνεργασία ακόμα και σε ζητήματα που δεν υπήρχε σύμπλευση απόψεων.
«Δεν νομίζω ότι υπονομεύεται η σταθερότητα της κυβέρνησης», τόνισε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, σημειώνοντας ότι ο Υπουργός Άμυνας «θεωρεί ότι η κυβέρνηση έχει πολλά να κάνει και είναι σύμφωνος με την κυβερνητική πολιτική, εκτός από αυτό το πολύ σημαντικό θέμα».
«Είμαι βέβαιος ότι ως προς τη συμφωνία θα υπάρξει πλειοψηφία, ανεξάρτητα από τους ΑΝΕΛ», είπε εκφράζοντας την αισιοδοξία του για την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ ερωτηθείς για τυχόν άλλες κυβερνητικές συμμαχίες, εκτός των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, απάντησε πως «στόχος είναι να εξαντλήσουμε την τετραετία και θα βρούμε τρόπο να το κάνουμε», απάντησε ερωτηθείς για τυχόν άλλες συμμαχίες.
«Είμαστε πρόθυμοι να αναλάβουμε το πολιτικό κόστος»
«Γι'αυτό κάναμε τη συμφωνία, για να μην είναι απλώς "Μακεδονία" το όνομα της χώρας αυτής», είπε ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, αναφερόμενος στο ζήτημα της ονομασίας της γείτονος και αναφερόμενος στο γεγονός ότι οι πολίτες της πΓΔΜ αυτοαποκαλούνται «Μακεδόνες» σημείωσε ότι, «νομικά μπορεί να προσδιοριστεί η ιθαγένεια ή και η εθνότητα, όχι όμως το πώς αυτοπροσδιορίζεται κάποιος».
«Οι διαδικαστικές προβλέψεις είναι έτσι συμφωνημένες, ώστε να μας προστατέψουν από το πολιτικό κόστος. Έχουμε προβλέψει ότι θα τελειώσουν πρώτα όλες τους τις υποχρεώσεις, δηλαδή και το δημοψήφισμα και τις αλλαγές στο σύνταγμα και μετά θα έρθει στη Βουλή μας», απάντησε ερωτηθείς στο τι θα γίνει αν αποτύχει να περάσει τη συμφωνία από τη χώρα του ο Ζόραν Ζάεφ, ενώ ξεκαθάρισε ότι, σε κάθε περίπτωση, «είμαστε πρόθυμοι να αναλάβουμε το πολιτικό κόστος για κάτι που ξέρουμε ότι είναι σωστό για τη χώρα».
Σε ερώτηση για το ποιος θα ψηφίσει τη συμφωνία, στην περίπτωση που οι ΑΝΕΛ δε θα την στηρίξουν, εκτίμησε ότι, «θα έχουμε πολύ πάνω από 151, όμως το θέμα είναι να έχουμε πολλές παραπάνω θετικές από ό,τι αρνητικές» και εξέφρασε την κυβερνητική αισιοδοξία ότι, «θα την έχουμε τη συμφωνία, άλλωστε άνθρωποι όπως ο Δανέλλης και ο Θεοδωράκης ότι θα ψηφίσουν τη συμφωνία», είπε τονίζοντας με νόημα ότι, «δεν έχουν μιλήσει όλοι».
«Ο κόσμος έχει δικαίωμα να διαμαρτύρεται και να διαδηλώνει», απάντησε ερωτηθείς για τις διαδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα έναντι της συμφωνίας με τα Σκόπια, ξεκαθαρίζοντας ότι, «ξεχωρίζω ότι υπάρχουν ομάδες που διαμαρτύρονται με τραμπουκισμό από αυτούς που στα αλήθεια διαδηλώνουν»
«Κάνουμε ό,τι μπορούμε για τους δύο στρατιωτικούς»
Για το ζήτημα της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ο Γιώργος Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι είναι λογικό να περιμένει κανείς ότι τώρα που ο Ερντογάν δεν έχει μπροστά του τις εκλογές, θα μπορούσε να διαχειριστεί αλλιώς το θέμα. Τόνισε πάντως πως εξαρτάται από την άλλη πλευρά η αλλαγή τακτικής. «Από πλευράς μας κάνουμε ό,τι μπορούμε να κάνουμε», κατέληξε ο Γ. Κατρούγκαλος αναφέροντας τη συνομιλία Τσίπρα - Ερντογάν και το ότι τέθηκε το θέμα στο ΝΑΤΟ.