Τις διαβουλεύσεις της κυβέρνησης για την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων, αλλά και της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, επιβεβαίωσε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης κάνοντας μάλιστα λόγο για «μενού επιλογών». «Βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις και συζητήσεις με πολλές δυνάμεις με πρόθεση αναβάθμισης και της αμυντικής μας βιομηχανίας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας.
«Ήδη έχουμε μενού επιλογών για την αναβάθμιση των υφιστάμενων οπλικών συστημάτων και την αγορά νέων στο πλαίσιο του δημοσιονομικού χώρου που έχουμε» επισήμανε. «Δεν υπάρχει καμία συμφωνία για την προμήθεια μαχητικών Rafale, αλλά στόχος μας είναι η αναβάθμιση των οπλικών μας συστημάτων και στον αριθμό, και στην επιχειρησιακή ικανότητα» διευκρίνισε ο Γ. Γεραπετρίτης.
«Είναι ένα σχέδιο που θα ανακοινωθεί σύντομα για την αναβάθμιση και σε προσωπικό και σε υποδομές. Επί τη βάσει των προτάσεων από το στράτευμα, ήδη την περίοδο που διανύουμε έχουμε ένα μενού επιλογών σε ό,τι αφορά την αναβάθμιση των υφιστάμενων οπλικών συστημάτων αλλά και την αγορά νέων, στο πλαίσιο του δημοσιονομικού χώρου που θα έχουμε», συμπλήρωσε.
Ερωτηθείς για το χρόνο αναβάθμισης, ο υπουργός Επικρατείας απάντησε: «στο κατά το δυνατόν συντομότερο χρόνο». Ενώ συμπλήρωσε λέγοντας πως «είναι πολύ μεγάλες οι επιλογές που διαθέτει η χώρα μας, βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις και συζητήσεις. Πρόθεσή μας επίσης είναι να αναβαθμίσουμε και την εγχώρια βιομηχανία».
Όπως τόνισε ο υπουργός Επικρατείας η Ελλάδα βρίσκεται σε απόλυτη εγρήγορση, βασιζόμενη σε δύο πυλώνες με πρώτο την επιχειρησιακή ετοιμότητα με ισχυρό σχέδιο ανάσχεσης από τις ένοπλες δυνάμεις που ξεκίνησε από την εμβληματική στιγμή του Έβρου, και δεύτερο τη διπλωματική αναβάθμιση της χώρας με την πίεση να ασκείται μονομερώς στην Τουρκία.
«Η χώρα μας έχει παράσταση επιχειρησιακής ικανότητας και πραγματική ισχύ. Έχουμε ισχυρή ανάσχεση και σε θαλάσσιο και χερσαίο μέτωπο και ισχυρή διπλωματία. Ο χρόνος που περνάει καταδεικνύει την αποφασιστικότητα και την συνετή ελληνική στάση και την πειρατική τουρκική στάση κάτι που θα λειτουργήσει υπέρ μας στο εξωτερικό» σημείωσε.
Ο υπουργός Επικρατείας επανέλαβε ότι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία πρέπει να υπάρξουν, η Ελλάδα είναι υπέρ της καλής γειτονιάς, αλλά από την άλλη πλευρά ο δίαυλος για να είναι παραγωγικός προϋποθέτει καλή κατανόηση με οριοθετημένο διάλογο, όχι προσχηματικό, με συγκεκριμένα ζητήματα, και όχι ατελείωτο κατάλογο.
Επίσης, πρόσθεσε ότι στο διάλογο είναι αναγκαίο να απέχεις από οποιαδήποτε πράξη που επιδεινώνει και προκαταλαμβάνει τη συζήτηση. «Ναι στους διαύλους επικοινωνίας, είναι και δική μας στρατηγική επιθυμία όχι υπό καθεστώς πιέσεων και επιβολών» διεμήνυσε ο Γ. Γεραπετρίτρης
Ερωτηθείς για τον κορονοϊό και αν είναι στα ενδεχόμενα ένα γενικευμένο lockdown, ο κ. Γεραπετρίτης απάντησε: «Με τα ισχύοντα επιδημιολογικά δεδομένα, αυτό είναι εκτός της συζήτησης. Φυσικά, αν όλα πάνε στραβά παγκοσμίως, θα πρέπει να προσαρμοσθούμε κι εμείς, αλλά η εκτίμηση και βαθύτατη πεποίθησή μας και των επιστημόνων μας, είναι ότι κάτι τέτοιο δεν θα χρειασθεί».
Σημείωσε δε, με έμφαση ότι «είμαστε σε πολύ καλύτερη μοίρα σε σχέση με αυτό που βρισκόμασταν στην πρώτη φάση της πανδημίας για τρεις λόγους: Πρώτον, έχουν ενισχυθεί πάρα πολύ οι υγειονομικές δομές, έτσι ώστε να μην υπάρχει μεγάλη πίεση στο υγειονομικό σύστημα που είναι και το βασικό μας ζητούμενο. Δεύτερον, έχει υπάρξει μεγάλη κατανόηση των πολιτών για τα μέτρα -υπήρξε, είναι αλήθεια, μια ύφεση σε σχέση με την προσήλωση που όλοι επιδείξαμε, λόγω θέρους- αλλά έχω τη βαθύτατη αίσθηση ότι θα προσαρμοσθούμε και πάλι στους κανόνες, και ιδίως στη χρήση της μάσκας που είναι το βασικό μας εργαλείο».
Συμπερασματικά, «η Ελλάδα είναι μέσα στην πρώτη πεντάδα στην Ευρώπη στα τεστ που διενεργούνται, η Ελλάδα είναι πολύ χαμηλά στα βασικά μεγέθη που είναι οι θάνατοι και οι διασωληνωμένοι».