Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, χαρακτηρίζει καταστροφικά και εκτός συμφωνίας τα όσα εισηγείται ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής.
«Το όριό μας είναι η συμφωνία που υπογράψαμε (...) Τα όσα έγραψε ο κ. Τόμσεν είναι κάτι διαφορετικό. Μπορεί να διαβάσεις ότι λέει «ελάτε να σας φτιάξω ένα νέο πρόγραμμα. Και τα μέσα που εισηγείται (οριζόντιες περικοπές συντάξεων), είναι καταστροφικά. Αυτά δεν υπάρχουν στη συμφωνία» τονίζει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
«Η κόκκινη κλωστή μας είναι να υλοποιήσουμε τη συμφωνία, να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατόν η αξιολόγηση και να ακολουθήσει η συζήτηση για το χρέος» δήλωσε ο κ. Δραγασάκης προσθέτοντας πως η κυβέρνηση επιδιώκει θετικό σινιάλο από το Eurogroup στης 7ης Μαρτίου.
«Αν δεν εξασφαλίσουμε μια συμφωνία στη βάση της υφισταμένης πρότασης, τότε κάθε επόμενη πρόταση θα είναι κατά πολύ χειρότερη», πρόσθεσε.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έστειλε, παράλληλα, μήνυμα ότι «μόνο η αθέτηση, ή η αμφισβήτηση της εν λόγω συμφωνίας, ή η διατύπωση αιτημάτων που την υπερβαίνουν, θα μπορούσε να οδηγήσει σε περιπλοκές».
Για ασφαλιστικό «Το πρόβλημα βιωσιμότητας του ασφαλιστικού είναι υπαρκτό και σοβαρό. Αν δεν βρούμε τώρα κοινωνικά δίκαιες και βιώσιμες λύσεις, οι επόμενες επιλογές θα είναι πολύ πιο επώδυνες».
Για τις συντάξεις, ο κ. Δραγασάκης δήλωσε πως «ένας νέος γύρος περικοπών συντάξεων και μισθών θα κατέστρεφε τις δυνατότητες ανάκαμψης της οικονομίας».
Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης σημείωσε ότι δεν υπάρχει θέμα εκλογών, ούτε θέμα αποκλεισμού από τη Σένγκεν.
Ο κ. Δραγασάκης τόνισε πως το θέμα για πρόωρες εκλογές έχει διευκρινιστεί. «Ο θόρυβος περί εκλογών πυροδοτήθηκε μέσα από τη συζήτηση υποθετικών σεναρίων τα οποία η κυβέρνηση ακριβώς προσπαθεί να αποτρέψει. Για την κυβέρνηση δεν υπάρχει θέμα εκλογών εφόσον διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, νωπή λαϊκή εντολή και η πολιτική κινείται στο πολιτικό πλαίσιο της εν λόγω εντολής», τόνισε.
«Δεν τίθεται θέμα αποκλεισμού από τη Σένγκεν. Το δε κλείσιμο των συνόρων θα έχει βαριές συνέπειες για τη χώρα που θα το επιχειρήσεις αφού θα επηρεάσει αρνητικά, τόσο τον τουρισμό, όσο και το εμπόριο της εν λόγω χώρας, Επομένως, δεν υπάρχουν ούτε εύκολες λύσεις ούτε οδός διαφυγής για καμία χώρα που θα ήθελε να δράσει μεμφόμενα», τόνισε.