Στην επιτάχυνση των διαδικασιών απονομής συντάξεων, στην πιλοτική εφαρμογή της ψηφιακής σύνταξης καθώς και στην επίλυση του ζητήματος των εκκρεμών συντάξεων μέσα στον Ιούνιο, αναφέρθηκε σε σημερινή του συνέντευξη ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, ενώ παρείχε διευκρινίσεις για την καταβολή του Δώρου του Πάσχα, εκτιμώντας παράλληλα ότι αν η κρίση επεκταθεί, τα μέτρα θα επαναληφθούν.
Συγκεκριμένα, ο κ. Βρούτσης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega Channel, δήλωσε ότι τον περασμένο Αύγουστο πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίσημη καταμέτρηση η οποία κατέδειξε πως η προηγούμενη κυβέρνηση παρέδωσε 1 εκατ. 58 χιλιάδες εκκρεμείς υποθέσεις συντάξεων. Ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι έκτοτε η διαδικασία απονομής συντάξεων είχε επιταχυνθεί και ότι «στο πρώτο τρίμηνο του 2020 η ταχύτητα είχε αναπτυχθεί κατά πολύ. Τώρα ανεκόπη. Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας πω ότι η δέσμευση της κυβέρνησης ότι τον Ιούνιο του 2020 η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει το θέμα των εκκρεμών συντάξεων, θα το λύσει. Η ψηφιακή σύνταξη θα είναι πραγματικότητα. Αύριο από το υπουργείο Εργασίας θα υπάρξει ανακοίνωση καθώς ξεκινάει η πιλοτική εφαρμογή της ψηφιακής σύνταξης».
Παράλληλα, αναφορικά με τις χαμένες θέσεις εργασίας εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, ο υπουργός ανέφερε πως κανείς δεν μπορεί με βεβαιότητα να πει πόσες θέσεις εργασίας έχουν απολεσθεί, καθώς αυτό αναμένεται να το εκτιμήσει η ΕΛΣΤΑΤ. «Τα τελευταία στοιχεία είναι από τον Ιανουάριο και σύμφωνα με αυτά η ανεργία μειώθηκε από το 18,5% τον Ιανουάριο του 2019, στο 16,4% τον Ιανουάριο του 2020. Δυστυχώς γίνεται ανατροπή στο σχεδιασμό αποκλιμάκωσης της ανεργίας», με τον κ. Βρούτση να προσθέτει ωστόσο ότι «στόχος είναι η οποιαδήποτε επανεμφάνιση της ανεργίας να αντιμετωπιστεί».
Ερωτηθείς για την καταβολή του Δώρου του Πάσχα, ο υπουργός Εργασίας, απάντησε ότι ένα τμήμα της τάξεως του 16% των επιχειρήσεων θα προσπαθήσει να το δώσει τη Μεγάλη Τετάρτη, υπογραμμίζοντας ότι «Αυτό το νούμερο είναι εκτός ΚΑΔ και εκτός των επιχειρήσεων που έχουμε αναστείλει τη λειτουργία τους. Μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων έχει μπει κάτω από την προστατευτική ασπίδα των μέτρων που έχουμε πάρει».
Ο κ. Βρούτσης παράλληλα εκτίμησε ότι εφόσον υπάρξει περαιτέρω επέκταση της κρίσης, τα μέτρα θα επαναληφθούν, διευκρινίζοντας ότι αυτή θα γίνει πάντα σε συνάρτηση με το αν διατηρείται η κρίση και η ένταση της πανδημίας. «Όλα βρίσκονται σε αναλογική σχέση. Αν βγαίνουμε από την κρίση και κάποιο κλάδοι εντάσσονται κανονικά και πάλι στην οικονομία, για αυτούς τους κλάδους θα αίρονται τα μέτρα προστασίας», κατέληξε.