Του Γιάννη Σιδέρη
«Τροπαιούχα» παρουσίασε την οικονομική πορεία της χώρας η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, με βάση τα αναμενόμενα στοιχεία της Eurostat, σύμφωνα με τα οποία η ελληνική οικονομία έκλεισε με πρωτογενές πλεόνασμα μεγαλύτερο του προβλεπόμενου (δεν γνωρίζουμε αν η έκθεση προσμετρά και τα χρέη του Δημοσίου προς τους προμηθευτές του).
Η έκθεση έρχεται να επικυρώσει τις τελευταίες δηλώσεις αξιωματούχων, όπως αυτή του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις ότι «η Ελλάδα υπεραπέδωσε πέρυσι». Μάλιστα ερωτηθείς για τα προληπτικά μέτρα 3 δισ. ευρώ για το 18, ο κ. Ντομπρόβσκις απάντησε «ας μην μιλάμε τώρα για ύψος μέτρων, είναι πολύ νωρίς».
Είχαν προϋπάρξει σωρηδόν δηλώσεις αξιωματούχων για την ανάγκη να γίνει σύντομα η αξιολόγηση και θετικές όπως αυτές του Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι «έχει γίνει πολλή δουλειά στην Ελλάδα και πλέον μπαίνουμε στο τελικό στάδιο».
Με αιχμή την έκθεση της eurostat και υποστηρικτική βάση το θετικό περιρρέον κλίμα, ο πρωθυπουργός τηλεφώνησε στην γερμανίδα καγκελάριο Α. Μέρκελ, από την οποία ζήτησε να στηρίξει την προσπάθεια για κλείσιμο της διαπραγμάτευσης, ασκώντας την επιρροή της προς τους θεσμούς. Επεσήμανε στην κα Μέρκελ ότι δεν θα πρέπει να πιεστεί η Ελλάδα να υπογράψει τώρα τα προληπτικά μέτρα των 3 δισ. ευρώ για το '18.
Αποστάσεις από Δραγασάκη
Αυτό αποτελεί πλέον τον μεγάλο πονοκέφαλο της κυβέρνησης, καθώς όπως είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης η κυβέρνηση θα έχει πολιτικό πρόβλημα εάν κληθεί να τα υπογράψει τώρα. Υπήρξε όχληση στο Μαξίμου εξ' αυτού, η κυβερνητική εκπρόσωπος πήρε αποστάσεις κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ενώ του ζητήθηκε να ανασκευάσει, όπερ και έγινε, κάνοντας νέες δηλώσεις στον κομματικό ραδιοσταθμό του ΣΥΡΙΖΑ «Στο Κόκκινο» (οι δηλώσεις Δραγασάκη έγιναν σε εκδήλωση για την Αριστερά και το μνημόνιο, όπου επίσης μίλησαν ο υπό προσχώρηση Φώτης Κουβέλης, και η φερόμενη επίσης υπό προσχώρηση, πρώην Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου!).
Ούτως ή άλλως, παρά τα προβλήματα της πραγματικής οικονομίας, οι αριθμοί ευημερούν σύμφωνα με την έκθεση, και ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει «φιλί ζωής». Όλο και περισσότερο απομακρύνεται το – μικρό ούτως ή άλλως - ενδεχόμενο να βρεθούν βουλευτές που θα καταψηφίσουν τα μέτρα, αφού θα κατηγορούνταν ως υπονομευτές, όχι μόνο της κυβέρνησης, αλλά και… της χώρας, την στιγμή που η οικονομία αναδύεται από τον πυθμένα. Πέραν αυτού υπάρχουν και πιο, ας πούμε, «προσωπικοί λόγοι». Κάποιοι θα έχουν πλέον και την ηθική κάλυψη να ψηφίσουν τα μνημονιακά μέτρα, αφού με την θετική τους ψήφο υποβοηθούν την πορεία ανόρθωσης της οικονομίας και σώζουν τη χώρα- με… αναγκαίο κακό, που θα το… αντέξουν, την είσπραξη του βουλευτικού τους μισθού!
Πολύ περισσότερο απομακρύνονται τα ενδεχόμενα δημοψηφίσματος ή εκλογών, αφ΄ης στιγμής η κυβέρνηση παίρνει παράταση για το Φθινόπωρο, οπότε θα έρθει ο καιρός της δεύτερης αξιολόγησης.
Ή με μας ή με αυτούς…
Παίρνοντας την αξιολόγηση, και αν βρεθεί κάποια φόρμουλα ώστε τα προληπτικά μέτρα να μην υπογραφούν από τώρα, η κυβέρνηση θα νιώθει άτρωτη και θα αρχίσει να είναι άκρως επιθετική προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι υπονομεύουν τη χώρα!
Ήδη χθες στο μπρίφιγκ η κα Γεροβασίλη κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης «να συνταθούν με την εθνική γραμμή». Επίσης στην προαναφερθείσα συζήτηση όπου διαπράχθηκε το πολιτικό «Lapsus» του κ. Δραγασάκη, ο αντιπρόεδρος έθεσε τον πολιτικό εκβιασμό σε «όλες τις δυνάμεις που βρίσκονται ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ», λέγοντας «κανένα κόμμα δεν θα μπορέσει να υπάρξει χωρίς να απαντήσει στο δίλημμα, με ποιον θα πάει».
Δια του αντιπροέδρου ο ΣΥΡΙΖΑ απαιτεί από τα ενδιάμεσα κόμματα να δορυφοροποιηθούν σε κάποιο από τα δύο νυν μεγάλα κόμματα, και κατά προτίμηση σε αυτόν. Αυτόνομη ύπαρξη και αντιπολίτευση δεν είναι νοητή!
Εκ τούτων συνάγεται ότι αν συμπαραταχθούν με τον ΣΥΡΙΖΑ θα δρουν υπέρ πατρίδος, αν με τη ΝΔ εναντίον της - με δεδομένο ότι η κυβέρνηση έχει ήδη καταγγείλει την αξιωματική αντιπολίτευση ότι ταυτίζεται με το ΔΝΤ, δηλ. με τους εχθρούς.
Το οξύμωρο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούσε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ως μνημονιακούς, άρα δρώντες κατά της πατρίδος και γι' αυτό δεν έδινε την συναίνεσή του τα χρόνια της καταγγελτικής αντιπολίτευσης. Τώρα που έγινε ο ίδιος μνημονιακός ξανασυναντά την καταγγελτική ρητορική του, από διαφορετική όμως θέση!