Από το πουθενά και με μοναδική συγκολλητική ουσία την εξουσία, τον Ιανουάριο του 2015 Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος συμφώνησαν να συνεργαστούν και να κυβερνήσουν μαζί. Μία σύμπραξη διόλου εύκολη, μάλλον ετερόκλητη παρά το γεγονός ότι η παραμονή στη διακυβέρνηση της χώρας δεν ήταν αμελητέα ποσότητα για κανέναν από τους δύο.
Όπως αποδεικνύεται, έναν σχεδόν χρόνο μετά από τις εθνικές εκλογές του Ιουλίου, η σχέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με τον πρώην υπουργό Άμυνας δεν είναι εύκολη και συνεχίζει να προκαλεί προβλήματα στον πρώην πρωθυπουργό. Οι πρόσφατες εξελίξεις στην υπόθεση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου , οι αιχμές του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης και η απάντηση του πρώην συγκυβερνήτη του κ.Τσίπρα προκαλούν νευρική κρίση στην Κουμουνδούρου .
Ο Πάνος Καμμένος άλλωστε δεν ήταν ποτέ ένας εύκολος “παίχτης”, στοιχείο που γνωρίζει καλά ο Αλέξης Τσίπρας.
Στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα περιμένουν με αγωνία το περιεχόμενο της έκτακτης συνέντευξης τύπου του Πάνου Καμμένου, μια και ουδείς γνωρίζει το τί μπορεί αυτό να σημαίνει για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Είναι γνωστό ότι ο κ.Καμμένος είναι απρόβλεπτος και γνωρίζει πολλά από την περίοδο που συγκυβερνούσε με τον Αλέξη Τσίπρα.
Η σχέση Τσίπρα - Καμμένου πέρασε από σαράντα κύματα. Αντεγκλίσεις, κόντρες αλλά και στιγμές έντονων ταυτίσεων οι δύο πρώην κυβερνητικοί εταίροι μπορεί να “συμπεθέριασαν” όμως ο καθένας διατήρησε την προσωπική του ατζέντα , χωρίς να καταφέρουν ποτέ να ταιριάξουν.
Όλοι θυμούνται ότι υπήρξαν περίοδοι κατά τη διάρκεια της κοινής τους πορείας που ο πρώην υπουργός Αμυνας είχε εξελιχθεί σε μόνιμο βάρος για τον πρώην πρωθυπουργό.
Ειδικά τους τελευταίους μήνες της διακυβέρνησης Τσίπρα ο μικρότερος κυβερνητικός εταίρος είχε γίνει καθημερινός πονοκέφαλος για τον κ.Τσίπρα.
Για παράδειγμα ο Ιούνιος του 2018 ήταν ένας από τους πλέον δύσκολους μήνες της συμβίωσης Τσίπρα - Καμμένου στο Μέγαρο Μαξίμου. Ενας μήνας που σφραγίστηκε από την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών, με πολλά “αρνητικά” γεγονότα να την ακολουθούν σε σχέση με το εσωτερικό της κυβέρνησης Τσίπρα , ενώ είχε προηγηθεί η περίφημη εκδήλωση στο Ζάππειο Μέγαρο όπου ο τότε πρωθυπουργός είχε βγάλει τη γραβάτα του. Πιο συγκεκριμένα :
--Η ανεξαρτητοποίηση Λαζαρίδη έγινε ελάχιστα 24ωρα μετά την εκδήλωση του Ζαππείου, στην οποία ο κ.Τσίπρας είχε επιχειρήσει να αλλάξει την ατζέντα, την οποία μονοπωλούσε εκείνες τις μέρες το Σκοπιανό. Ήταν μία ακόμα κίνηση “φυγή προς τα εμπρός”, που όμως έπεσε στο επικοινωνιακό κενό, ελέω ΑΝΕΛ.
--Μερικές ώρες πριν από την τελετή υπογραφής των Πρεσπών μεταξύ Τσίπρα - Ζάεφ, η κυβερνητική πλειοψηφία είχε δεχθεί ένα ακόμα χτύπημα με την ανεξαρτητοποίηση ενός άλλου βουλευτή των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, του Δημήτρη Καμμένου.
Με άλλα λόγια όποτε ο κ.Τσίπρας προσπαθούσε να βγει επικοινωνιακά μπροστά και να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων, μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας των ΑΝΕΛ τον ακύρωναν. Τυχαίο; Οι δυο τους μπορεί ποτέ να μην αντάλλαξαν δημοσίως βαριές πολιτικές κουβέντες όμως είναι βέβαιο ότι ο κ.Τσίπρας γνωρίζει ότι ο Πάνος Καμμένος όταν απασφαλίζει δεν λογαριάζει τίποτα. Ειδικά σε μία περίοδο κατά την οποία δεν έχει τίποτα να χάσει, όπως είναι η τρέχουσα.
Σε κάθε περίπτωση λοιπόν ο κ.Τσίπρας μπορεί να μην το παραδέχεται όμως κάθε φορά που ο Πάνος Καμμένος “ανοίγει το στόμα” του , ανησυχεί μήπως ειπωθούν πράγματα που θα ήθελε ο ίδιος να ξεχάσει. Μία τέτοια είναι και η συνέντευξη τύπου του πρώην υπουργού Άμυνας...