Fake news ο Χαρδούβελης, fake news ο Guardian, όλα fake news;

Fake news ο Χαρδούβελης, fake news ο Guardian, όλα fake news;

Του Γιώργου Φιντικάκη

Στην επίκληση της βολικής δικαιολογίας των «fake news» καταφεύγει συστηματικά η κυβέρνηση για να δικαιολογήσει όλα όσα γράφονται από ελληνικά και ξένα μέσα ενημέρωσης για την διασπάθιση κονδυλίων και την άθλια κατάσταση στη Μόρια.

Πριν από μερικές ημέρες, ήταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κυρίτσης να χαρακτηρίσει υπερβολικά όσα έγραψε ο Guardian για τη Μόρια, χθες τη σκυτάλη πήρε ο Πάνος Καμμένος αποκαλώντας «fake news» το άρθρο του Γκίκα Χαρδούβελη στο Liberal.gr, ότι τα κονδύλια που δαπανώνται στην Ελλάδα για κάθε πρόσφυγα είναι 15 φορές περισσότερα απ'' ότι στην Τουρκία. Κι αυτό, καθώς όπως είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, στη Τουρκία ελάχιστοι είναι οι πρόσφυγες που κάνουν αίτηση ασύλου και διαμένουν σε δομές.

Εκείνο που συνειδητά παρέβλεψε ο κ. Καμμένος είναι ότι ο κ. Χαρδούβελης μετέφερε στο Liberal.gr, συζήτηση που είχε με Ευρωπαίο αξιωματούχο, σύμφωνα με τον οποίο, η Ευρώπη δίνει 2 δισ. ευρώ στην Τουρκία για 2 εκατομμύρια πρόσφυγες και 1 δισ. στην Ελλάδα για 60.000. Τα νούμερα μπορεί να μην είναι απολύτως συγκρίσιμα, όμως μια απλή αριθμητική πράξη συνοψίζει το μέγεθος της αποτυχίας μας: Τουλάχιστον δεκαπέντε φορές ακριβότερη η Ελλάδα στη διαχείριση του προσφυγικού ανά πρόσφυγα.

Όσο όμως fake news είναι το χθεσινό άρθρο στο Liberal.gr, με τίτλο «Η Ελλάδα είναι 15 φορές ακριβότερη στο κόστος ανά πρόσφυγα από την Τουρκία», αλλά τόσο fake news είναι το ρεπορτάζ του Guardian με τίτλο «Που πήγαν τα λεφτά;».

Τότε βέβαια δεν είχε γίνει καμία μήνυση, ούτε οι δημοσιογράφοι του Guardian είχαν περάσει τη νύχτα τους σε κάποιο κρατητήριο.

Για όσους δεν το θυμούνται, ο Guardian που δεν διαψεύστηκε ποτέ, ανέφερε ότι αν πάρουμε σαν βάση ότι τα χρήματα ξοδεύτηκαν για να ανταποκριθούν στις ανάγκες όλου του 1,03 εκατομμυρίου ανθρώπων που εισήλθαν στην Ελλάδα από το 2015, το κόστος ανά ωφελούμενο θα ήταν 780 δολάρια ανά πρόσφυγα.

Επειδή όμως ο κύριος όγκος αυτών των κονδυλίων χρησιμοποιήθηκε για να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες των 57.000 ανθρώπων που ήταν τότε εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα μετά το κλείσιμο των συνόρων στις 9 Μαρτίου 2016, το κόστος ανά ωφελούμενο είναι 14.088 δολάρια. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ανάλογη ήταν και η εκτίμηση των Ευρωπαίων αξιωματούχων που επέμεναν ότι το κόστος ανά ωφελούμενο ήταν πολύ μεγάλο και ότι περίπου 70 στα 100 ευρώ που χορηγούνταν στην πραγματικότητα σπαταλούνται.

Οι πρόσφυγες μπορεί να μην είναι ψηφοφόροι, αλλά και οι Ευρωπαίοι δεν είναι «κουτόφραγκοι», όπως γράφει ο Χαρδούβελης, που δεν έκανε τη παραμικρή αντιστοίχηση των κονδυλίων με τις υπηρεσίες που παρέχουν οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας. Οι Ευρωπαίοι γνωρίζουν πολύ καλά για τη διασπάθιση κονδυλίων, και τις κατά παρέκκλιση απευθείας αναθέσεις, αλλά ενόψει Ευρωεκλογών και του φόβου από την άνοδο της ακροδεξιάς, δεν ζητούν πιεστικά απαντήσεις για την τύχη των κονδυλίων. Βάζουν λοιπόν το πρόβλημα κάτω από το χαλί, αφήνοντας να ασχοληθεί με αυτό, η επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά από οκτώ μήνες.

Το μήνυμα βέβαια που στέλνει αυτή η στάση, είναι ότι ως τότε το πάρτι μπορεί να συνεχίζεται ανεξέλεγκτα. Καλές οι Ευρωεκλογές αλλά αν κάτι δείχνει η θέση της Ευρώπης, είναι ότι στο όνομα της κατ'' επείγουσας αντιμετώπισης του προσφυγικού, ανέχεται ένα καθεστώς αδιαφάνειας, και σπατάλης, όπου δύσκολα μπορεί να γίνει απολογισμός για την τύχη του κάθε ευρώ που ήρθε στη χώρα.

Περισσότερο απ'' όλους βολεύεται πίσω από αυτή τη στάση, η κυβέρνηση που αρέσκεται στις μηνύσεις ή στη βολική επιχειρηματολογία του «fake news», αντί να πάρει άμεσα μέτρα για να αντιμετωπίσει την κατάσταση.