Φ. Κουβέλης για προσφυγικό, τηλεοπτικές άδειες, διαπραγμάτευση και χρέος

Φ. Κουβέλης για προσφυγικό, τηλεοπτικές άδειες, διαπραγμάτευση και χρέος

Το προσφυγικό είναι ζήτημα πανευρωπαϊκό, διεθνές πια και για αυτό το λόγο και ο ΟΗΕ στη Σύνοδο του ασχολήθηκε με το θέμα αυτό. Η χώρα έχει περιορισμένες αντοχές, ανεξάρτητα από τα συγκεκριμένα αισθήματα και συμπεριφορές αλληλεγγύης και τη συγκεκριμένη πολιτική που έχει ασκηθεί, η οποία είναι εκείνη που επιτάσσουν ο ανθρωπισμός και οι διεθνείς κανόνες, ανέφερε ο Φώτης Κουβέλης σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό ALPHA. Υπογράμμισε επίσης πως η χώρα μας έχει κληθεί να αντιμετωπίσει ένα ζήτημα τεράστιας σημασίας και δυσκολιών. Αυτό όμως , τόνισε , σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να δικαιολογεί τις φασιστικές, τις ναζιστικές και τις ρατσιστικές εκδηλώσεις οι οποίες τροφοδοτούνται από συγκεκριμένους θυλάκους της ακροδεξιάς και βεβαίως βρίσκουν κάποιες φορές και πρόσφορο έδαφος στη βάση των συνθηκών που έχουν προκύψει μέσα από τον μεγάλο αριθμό των προσφύγων που βρίσκονται στη χώρα μας.

Για το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών ο κ. Κουβέλης υπογράμμισε πως τα ζητήματα τα οποία αναδεικνύονται βρίσκονται κατά σειρά στα εξής θέματα: το ένα είναι αν πράγματι δικαιούται το ελληνικό κράτος, το δημόσιο να προχωρήσει σε διαγωνισμό. Σύμφωνα με το Σύνταγμα η αρμοδιότητα και το δικαίωμα όσο και η εξουσία χορήγησης αδειών ανήκει στο κράτος, εκτός και αν είχε υπάρξει εκχώρηση  προς το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Τέτοια εκχώρηση του δικαιώματος δεν υπήρξε, πολύ δε περισσότερο από την ώρα που  δεν υπήρχε συγκροτημένο το ΕΣΡ.

Το δεύτερο ζήτημα: Υπήρξε ένας διαγωνισμός  μετά από απόφαση της βουλής, με ένα νομοθέτημα που αναμφισβήτητα έχει ψηφιστεί από την πλειοψηφία του ελληνικού κοινοβουλίου. Ο διαγωνισμός διεξήχθη με τους καλύτερους όρους. Όλες όμως οι πράξεις του διαγωνισμού υπόκεινται σε δικαστικό έλεγχο. Κατά συνέπεια, όποιος έχει αντίρρηση για τον διενεργηθέντα διαγωνισμό ας προσφύγει στη δικαιοσύνη , προκειμένου αυτή να κρίνει αν εξασφαλίστηκαν οι προϋποθέσεις και οι όροι της αντικειμενικότητας, του αδιαβλήτου και όλα τα συναφή που συγκροτούν  την έννοια του αδιάβλητου διαγωνισμού.

Το τρίτο ζήτημα: ισχύουν οι διατάξεις για τον βασικό μέτοχο ή δεν ισχύουν;  Μα η ίδια η προκήρυξη κάνει σαφή και ρητή αναφορά, ότι οι υποψήφιοι καναλάρχες πρέπει να τηρούν τις διατάξεις του νόμου 3.310 του  2005, ο οποίος  καθορίζει ότι η ιδιότητα του ιδιοκτήτη, του βασικού μετόχου είναι ασυμβίβαστη με άτομα που κατέχουν αντίστοιχες θέσεις σε άλλες εταιρείες που συνάπτουν συμβάσεις με το δημόσιο.  Τα πράγματα είναι εξαιρετικά καθαρά: Όποιος έχει καταθέσει καλύτερη προσφορά και δεν εμπίπτει σε ασυμβίβαστα και έχει καθαρό πόθεν έσχες βεβαίως θα πρέπει να πάρει την άδεια.

Για την υπόθεση Ντογιάκου ο κ. Κουβέλης ανέφερε πως δεν μπορεί η δικαιοσύνη είτε με ευθύνη κάποιων δικαστικών λειτουργών, είτε με ευθύνη  πολιτικών δυνάμεων – κομμάτων  να εντάσσεται σε μία πολιτική διελκυστίνδα και αντιδικία. Διότι αυτό καταστρέφει το κύρος που πρέπει να έχει η δικαιοσύνη ως ανεξάρτητη εξουσία και την μετατρέπει σε θεραπαινίδα, και λυπάμαι για τη σκληρότητα του όρου που επιλέγω, πολιτικών σκοπιμοτήτων.

Σε ό,τι αφορά την ερευνώμενη υπόθεση της συζύγου του κου Στουρνάρα, πρέπει να σας πω με απόλυτη σαφήνεια ότι έχει την αυτοτέλειά της και βεβαίως πρέπει να ερευνηθεί, πολύ δε περισσότερο όταν συνδέεται η υπόθεση, δεν σπεύδω να εκδώσω προδικαστική απόφαση, με τη λειτουργία του ΚΕΕΛΠΝΟ η οποία ελέγχεται.

Όσον αφορά την ελληνική οικονομία και την υποδόση των 2.8 δισ. ευρώ υπογράμμισε πως η υποδόση θα εξασφαλιστεί μέσα από μία σκληρή διαπραγμάτευση, αλλά επισήμανε πως εκείνο που είναι το μείζον, είναι η συνολικότερη συζήτηση, όσο και η απόφαση, για την αναθεώρηση του χρέους προκειμένου να αναδιαρθρωθεί. Χωρίς αναδιαρθρωμένο χρέος κάθε φορά θα ζούμε, αυτό το οποίο σε όλη τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, επί έξι συναπτά περίπου έτη, ζει η ελληνική κοινωνία και η ελληνική οικονομία.

Σχετικά με την παρουσία του στην ενεργό πολιτική ανέφερε πως εκείνο το οποίο θέλει είναι να επιτύχει η παρούσα προοδευτική – αριστερή κυβέρνηση, διότι βλέπει ότι στην χώρα διαμορφώνονται δύο πόλοι. Ο ένας πόλος είναι βαθύτατα νεοφιλελεύθερος και συντηρητικός και ένας άλλος προοδευτικός πόλος ο οποίος πρέπει να στηριχτεί και πρέπει να εξασφαλίσει τη σταθερή πορεία του. Μιλάω για διπολισμό, είναι προφανές ότι δε μιλάω για δικομματισμό. «Και όλες μου τις δυνάμεις θέλω να τις προσφέρω και τις καταθέτω στη προσπάθεια ο προοδευτικός πόλος να πορευτεί μπροστά προς όφελος των πολιτών και της κοινωνίας» ανέφερε ο κ. Κουβέλης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ