Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ άσκησε η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά καθώς, όπως τόνισε, έχει αυξήσει τις ανισότητες στην κοινωνία ενώ τα επιδόματα που μοιράζει λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές είναι στάχτη στα μάτια των φτωχοποιημένων Ελλήνων».
«Το έχω πει πολλές φορές. Παίρνει δέκα, επιστρέφει ένα. Σπρώχνει σε ακόμα μεγαλύτερη φτώχεια τους φτωχούς και διαλύει τη μεσαία τάξη χωρίς να θίγει τα πολύ μεγάλα εισοδήματα. Τι άλλο είναι η δεξιά πολιτική;», δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Γεννηματά.
«Τα προβλήματα της οικονομίας και οι προκλήσεις της εξωτερικής πολιτικής απαιτούν εθνική συνεννόηση», τονίζει στη συνέντευξή της στο «ΘΕΜΑ» η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής απορρίπτοντας το δίλημμα ΣΥΡΙΖΑ ή Ν.Δ. λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχει ούτε δεξιά στροφή, ούτε ίσες αποστάσεις».
Στην ερώτηση για το αν το ΚΙΝΑΛ έχει έναν ουσιαστικό ξεκάθαρο στόχο, η κ. Γεννηματά απάντησε πως το Κίνημα Αλλαγής ζητά από τους πολίτες να δώσουν ισχυρό μήνυμα αλλαγής και πολιτικής ανατροπής τώρα.
«Ένα είναι το μεγάλο μάθημα που πήραμε από την κρίση που κρατάει δέκα χρόνια: ότι καμία πολιτική δύναμη δεν μπορεί μόνη -ή με έναν βολικό συνεταίρο, όπως ο κ. Τσίπρας με τον κ. Καμμένο- να δώσει λύσεις στο πρόβλημα της χώρας. Κοιτάξτε, αυτοί νοιάζονται για τα ποσοστά τους επιστρατεύοντας το ψέμα», επισήμανε.
Στη συνέχεια, ερωτηθείς για το κόστος του κ. Τσίπρα στη χώρα η κ. Γεννηματά τόνισε: «Ακριβά. Αφήνουν μεγάλη ζημιά και βαριά κληρονομιά. Πέρασαν τη θηλιά στον λαιμό μας. Τα 80 δισ. ευρώ που αναφέρουν κάποιοι ως το κόστος της δήθεν υπερήφανης διαπραγμάτευσης του 2015 , αλλά και τα 100 και τα 200 που εκτιμούν κάποιοι άλλοι, μπορεί να αποδειχθούν πολύ λίγα αν συνυπολογίσει κανείς το κόστος για τη χώρα από το έλλειμμα ανάπτυξης στο οποίο μας οδήγησε η πολιτική των υπερπλεονασμάτων».
«Από τις «αυταπάτες» του α' εξαμήνου του 2015, πέρασαν στην απόλυτη υποταγή στις απαιτήσεις των δανειστών. Και στη συνέχεια ξεπέρασαν ακόμα και αυτές υπερφορολογώντας τους πάντες και τα πάντα, ώστε να μπορούν να κομπάζουν περί δήθεν υπεραπόδοσης της οικονομίας. Τώρα που φεύγουν σπάνε τον κουμπαρά με τα λεφτά των πολιτών και μοιράζουν εκλογικά επιδόματα. Οι Έλληνες, μετά από χρόνια αφαίμαξης, χρειάζονται το κάθε ευρώ, αλλά δεν έχουν μνήμη χρυσόψαρου», πρόσθεσε.
Παράλληλα, συμπλήρωσε: «Η πολιτική ζημιά από τη διακυβέρνηση Τσίπρα είναι ίσως μεγαλύτερη ακόμα και από την οικονομική. Ο κ. Τσίπρας είπε από την πρώτη στιγμή ψέματα -και συνεχίζει- με τις υποσχέσεις του για σκίσιμο του μνημονίου με έναν νόμο κι ένα άρθρο. Τη συνέχεια τη ζήσαμε : πέντε ζητούσαν οι δανειστές, δέκα έδινε ο κ. Τσίπρας. Αμφιβάλλει κανείς ότι αυτές οι πρακτικές απαξιώνουν την πολιτική;»
«Ο κ. Τσίπρας εκπέμπει επιμελώς το μήνυμα ότι είμαστε όλοι ίδιοι - και στέλνει τους απογοητευμένους πολίτες στην Ακροδεξιά. Ε, λοιπόν, δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Δικό μας στοίχημα είναι να πείσουμε τους πολίτες να μη γυρίσουν την πλάτη στην πολιτική. Εμείς νοιαζόμαστε να ξυπνήσει η σπίθα και η ελπίδα στους Έλληνες, ιδίως στους νέους που ασφυκτιούν, να συναντηθούμε ξανά στο σπίτι μας, τη μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη, και να δουλέψουμε όλοι μαζί για ένα καλύτερο αύριο», δήλωσε..
Σχολιάζοντας τη Συμφωνία των Πρεσπών, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ σημείωσε πως «η συμφωνία κρατάει ζωντανή τη ρίζα του αλυτρωτισμού, καθώς αναγνωρίζει μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα, ένα δήθεν μακεδονικό έθνος που κατοικεί στη "Βόρεια Μακεδονία"».
«Ο κ. Τσίπρας δέχθηκε πρόθυμα απαράδεκτες υποχωρήσεις σε βάρος των συμφερόντων της χώρας, σε μια εποχή ανακατατάξεων όπου φουντώνουν εθνικισμοί. Στις Πρέσπες, με ευθύνη της κυβέρνησης, χάθηκε μια ευκαιρία για την Ελλάδα και για τη σταθερότητα στα Βαλκάνια. Σε οποιαδήποτε αλλαγή πολιτικών συσχετισμών στη γειτονική χώρα η συμφωνία θα χρησιμοποιηθεί ως όχημα για την επαναφορά αλυτρωτικών επιδιώξεων στην περιοχή», ανέφερε.
Τέλος, όσον αφορά στην κλιμάκωση των εντάσεων από την Η Τουρκία και τις πιέσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου η κ. Γεννηματά εξέφρασε την άποψη ότι από την πλευρά της Αθήνας «απαιτείται μεγάλη προσοχή, τόσο από την κυβέρνηση -για όσο παραμένει στην εξουσία εν αναμονή των εθνικών εκλογών- όσο και απ' όλα τα κόμματα».
«Χρειάζεται επαγρύπνηση αλλά, προς Θεού, όχι πρωτοβουλίες τύπου Πρεσπών, όπως έσπευσαν να ζητήσουν κάποιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στους χειρισμούς του κ. Τσίπρα και το δηλώνουμε με σαφήνεια: δεν μπορεί να υπάρξει καμία άλλη δέσμευση στα εθνικά θέματα από αυτή την κυβέρνηση στο τέλος της θητείας της. Και, βεβαίως, μετά τις εκλογές απαιτείται επιτέλους εθνική συνεννόηση για το μείζον θέμα της εξωτερικής πολιτικής μας», κατέληξε.
Φωτογραφία intime news