Φ. Βάκη (ΣΥΡΙΖΑ): Κίνηση εντυπωσιασμού η πρόταση ΝΔ για την εξεταστική

Φ. Βάκη (ΣΥΡΙΖΑ): Κίνηση εντυπωσιασμού η πρόταση ΝΔ για την εξεταστική

«Όταν γίνεται μια εξεταστική επιτροπή δεν γίνεται στη βάση αφηγημάτων», επισημαίνει σε δηλώσεις της στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Βάκη, αναφερόμενη στην πρόταση της ΝΔ, που συζητείται σήμερα στη Βουλή, για σύσταση εξεταστικής επιτροπής σχετικά με το plan X του Γιάνη Βαρουφάκη, ενώ έκανε λόγο για «σπασμωδική κίνηση» και «κίνηση εντυπωσιασμού», που «μετατοπίζει το βλέμμα της κοινωνίας από άλλα κρίσιμα θέματα».

Επίσης, η κ. Βάκη αναφέρθηκε στη συνταγματική αναθεώρηση, τονίζοντας ότι αυτή «γίνεται γιατί χρειάζονται κατεπειγόντως νέα θεσμικά εργαλεία μιας νέας μορφής διακυβέρνησης της χώρας, με βάση τις ιδιαιτερότητες της κοινωνικής και πολιτικής συγκυρίας».

Συγκεκριμένα η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε:

Για την Εξεταστική Επιτροπή

«Όταν γίνεται μια εξεταστική επιτροπή δεν γίνεται στη βάση αφηγημάτων, η προφορική ιστορία είναι ένα τελεσφόρο εργαλείο της ιστορικής επιστήμης είναι μια αναγκαία συνθήκη, αλλά δεν είναι ικανή. Το δεύτερο είναι ότι αυτή η εξεταστική επιτροπή γίνεται καθαρά για λόγους αντιπερισπασμού. Όπως ξέρετε τρέχει ήδη μια εξεταστική επιτροπή για τα δάνεια που έλαβαν με απλές υποσχετικές, και χωρίς εγγυήσεις κόμματα και τράπεζες και έχει φανεί τελικά και ποιοι είναι οι υπεύθυνοι, μέχρι στιγμής εν πολλοίς, για τη χρεοκοπία αυτής της χώρα. Αρκεί να πω ότι 1,3 δισ. δάνεια είχαν δοθεί στα ΜΜΕ και περίπου 360 εκατ. ευρώ στα κόμματα τα οποία βεβαίως δεν θα αποπληρωθούν ποτέ, ή θα αποπληρωθούν σε 600 χρόνια. Ένα άλλο σημείο είναι ότι η ΝΔ θα έπρεπε πρώτα να κοιτάξει τους αριθμούς και τα στοιχεία. Το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης το 2013 ήταν 40 δισ., η δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση, το 2014, κόστισε 9 δισ. Συνολικό κόστος περίπου 50 δισ. Επίσης τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας το 2009 κατείχαν καταθέσεις συνολικού ύψους 230 δισ. ευρώ. Τα 100 δισ. από αυτά χάθηκαν μέχρι την ημέρα που ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την εξουσία. Σε ό,τι αφορά το δημόσιο χρέος, το πρώτο μνημόνιο είχε 80 δισ. από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης και 30 δισ. από το ΔΝΤ. Στο δεύτερο μνημόνιο είχαμε 60 δισ. νέο δάνειο στα οποία θα πρέπει να προστεθούν και οι τεράστιες απώλειες μέσω του PSI και του κουρέματος των ομολόγων κρίσιμων φορέων όπως τα ασφαλιστικά ταμεία. Επίσης η προηγούμενη κυβέρνηση δεν μπόρεσε να κλείσει την πέμπτη αξιολόγηση για πολύ συγκεκριμένους λόγους, γιατί ήταν ανεδαφικές οι προβλέψεις. Τα πρωτογενή πλεονάσματα ήταν 4,5%, τα οποία ήταν μαθηματικά βέβαιο ότι δεν θα έβγαιναν, και βεβαίως προτίμησε η ΝΔ να αποσυρθεί από τις ευθύνες της, και όταν αναλάβαμε εμείς βρεθήκαμε σε καθεστώς χρηματοτοδοτικής ασφυξίας. Θα σας θυμίσω ότι πέρυσι η ΝΔ ζητούσε εξεταστική από το 1981 και η οποία δεν έγινε επειδή η χώρα ήταν σε ένα καθεστώς αστάθειας.

Δηλαδή η περίοδος που μας απασχολεί είμαι μια περίοδος που η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε σκληρά, παρέλαβε ένα καθεστώς ασφυξία και τελικά έκλεισε μια συμφωνία με πολύ καλύτερους και ευνοϊκότερους όρους, με πολύ χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα τα οποία εξοικονόμησαν 20 δισ. Σε ένα περιβάλλον, σε μια συγκυρία που κάπως πάει να μπει σε μια τροχιά σταθερότητας και δίκαιης ανάπτυξης η χώρα, νομίζω ότι η εξεταστική μόνο ως σπασμωδική κίνηση μπορεί να εκληφθεί, κίνηση εντυπωσιασμού και κίνηση η οποία μετατοπίζει το βλέμμα της κοινωνίας από άλλα κρίσιμα θέματα».

Για τη συνταγματική αναθεώρηση

«Χθες έγινε ένα προσκλητήριο δημοκρατίας, ένα προσκλητήριο επανίδρυσης μιας νέας Μεταπολίτευσης. Η συνταγματική αναθεώρηση δεν γίνεται για να «συνταγματοποιούμε» προβλήματα, αλλά γίνεται γιατί χρειάζονται κατεπειγόντως νέα θεσμικά εργαλεία μιας νέας μορφής διακυβέρνησης της χώρας, με βάση τις ιδιαιτερότητες της κοινωνικής και πολιτικής συγκυρίας. Το προηγούμενο πολιτικό σύστημα έχει χρεοκοπήσει απολύτως. Αυτά τα οποία εξήγγειλε ο πρωθυπουργός είναι πολύ σημαντικά. Είναι για παράδειγμα συνταγματικά κατοχυρωμένα τα δημόσια αγαθά, το νερό και το ηλεκτρικό, είναι κατοχυρωμένες οι συλλογικές συμβάσεις. Αυτή η χώρα τα τελευταία πέντε χρόνια και αυτό αφορά και την Ευρώπη έχει απολέσει κάποια κεκτημένα αιώνων. Πολύ σημαντικό είναι επίσης ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, η ασυλία των βουλευτών τα οποία ουσιαστικά οδηγούσαν σε ατιμωρησία αλλά και οι θητείες των βουλευτών, διότι θα πρέπει να υπερβούμε τη λογική της πολιτικής ως επάγγελμα. Δεν έχει πια ο τόπος ανάγκη από επαγγελματίες πολιτικούς. Ο πρωθυπουργός είπε μια πολύ σημαντική φράση «από το λαό, με το λαό, για το λαό». Η συνταγματική αναθεώρηση θα είναι μια μακρά διαδικασία και εκ του Συντάγματος δεν γίνεται από τη μια ημέρα στην άλλη. Αυτό όμως που την διαφοροποιεί πλέον είναι ότι ο πολίτης θα έχει λόγο, θα εκφέρει γνώμη. Θα είναι μια διαβουλευτική διαδικασία, και επειδή το Σύνταγμα δεν είναι μόνο τα άρθρα τα οποία αποφασίζει ένα κοινοβούλιο κεκλισμένων των θυρών αλλά είναι και η διαδικασία που οδηγεί στη θέσπισή τους. Αυτό σημαίνει ότι ο πολίτης για πρώτη φορά θα μπορεί να εκφράσει γνώμη. Έχουμε λοιπόν μια δημοκρατία από τα κάτω πλέον, γι' αυτό και ο πρωθυπουργός μίλησε για επανίδρυση της νέας μεταπολίτευσης και της δημοκρατίας η οποία τα τελευταία χρόνια τραυματίστηκε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ