Του Απόστολου Χονδρόπουλου
Το μεσημέρι της Τετάρτης ο Πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης θα διαβαίνει το κατώφλι των γραφείων της ΕΚΤ στην Φρανκφούρτη για να παρουσιάσει και στον επικεφαλής της, Mario Draghi την λογική του μεταρρυθμιστικού σχεδίου της ΝΔ που αφορά στο αύριο της Ελλάδας. Την ίδια ώρα, στην Αθήνα, η πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση θα χτυπά "κόκκινο" για το χθες. Για τον ενάμιση χρόνο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και τον έναν από το δημοψήφισμα και τα capital controls, που όμως ισοδυναμεί, κατά την αξιωματική αντιπολίτευση, με τρία τουλάχιστον "χαμένα χρόνια" για μία χώρα που μετά το δραματικό πισωγύρισμα του 2015 βάζει επί της ουσίας σαν στόχο να καταφέρει να επιστρέψει το 2017 στην κατάσταση που βρισκόταν το 2014.
Το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της ΝΔ που με κάθε λεπτομέρεια θα παρουσιαστεί τον Σεπτέμβριο, στην ΔΕΘ, αποτελεί από τη μία το "κλειδί" με το οποίο ο κ. Μητσοτάκης υπόσχεται σε Ελλάδα και Ευρώπη να βάλει και πάλι μπροστά την οικονομία και να "ξεκλειδώσει" την αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας, εκπλήσσοντας θετικά κοινωνία, πιστωτές και αγορές. Το αίτημα για εξεταστική επιτροπή για την οικονομία εξελίσσεται από την άλλη σε αιχμή της αντιπολιτευτικής τακτικής της ΝΔ, η οποία, αντλώντας πλέον επιχειρήματα και από τις αποκαλύψεις Γκαλμπρέιθ για το "Plan B", επιχειρεί να στριμώξει την κυβέρνηση, φέρνοντας και πάλι δυναμικά στο προσκήνιο τις ευθύνες της και πρωτίστως του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, για τα τραγικά αποτελέσματα της διαπραγματευτικής τακτικής του 2015. Για "το κόστος της «τζάμπα μαγκιάς» και της «λεβεντιάς», όπως λέει συχνά ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης.
Εκείνο που έχει πάντως ιδιαίτερη σημασία για την αξιωματική αντιπολίτευση είναι και η επιχειρηματολογία περί συνειδητής απόφασης της κυβέρνησης να προχωρήσει στο δημοψήφισμα παρότι γνώριζε τις επιπτώσεις που θα προκαλούσε στην οικονομία και εν γένει στη χώρα. Τα οκτώ στοιχεία που επικαλέστηκε επ'' αυτού ο εκπρόσωπος του κόμματος Γιώργος Κουμουτσάκος αποτελούν τμήμα της επιχειρηματολογίας που θα αναπτύξει η αξιωματική αντιπολίτευση όταν, κάτω από τη δική της πολιτική πίεση, διεξαχθεί τελικά η συζήτηση στην Βουλή για το αίτημά της για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την περίοδο που οδήγησε στα capital controls και στο τρίτο Μνημόνιο.
Με την στρατηγική της η αξιωματική αντιπολίτευση βάζει επί της ουσίας τις ευθύνες του Αλέξη Τσίπρα για την τραγική εμπειρία που βίωσε η χώρα το 2015 και την εκ νέου βύθισή της στην κρίση, απέναντι στην ελπίδα που πιστεύει ότι μπορεί να εμπνεύσει το σχέδιο της ΝΔ για έξοδο από αυτήν. Και τον πρωθυπουργό που έχει χάσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας και την αξιοπιστία του στο εξωτερικό, απέναντι σε έναν αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης που προηγείται σε όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά στο εσωτερικό της χώρας και προσελκύει ήδη με τις προτάσεις του για ένα άλλο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής, σημαντικό πολιτικό αλλά και επενδυτικό ενδιαφέρον και στο εξωτερικό.
Σταθερός στόχος της ΝΔ παραμένει να καταδεικνύει πλέον όχι μόνο τα βάρη που σώρευσε στην οικονομία και στην κοινωνία η σημερινή "αποτυχημένη και επικίνδυνη κυβέρνηση", αλλά και την διαρκώς αυξανόμενη ετοιμότητα της ΝΔ να προσφέρει θετική προοπτική εξόδου από την κρίση, κάνοντας πράξη αυτό που, όπως λένε τα στελέχη της, αποδεδειγμένα δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ "λόγω ιδεοληψίας και ανικανότητας". Μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς για να διαμορφωθεί ελκυστικό επενδυτικό περιβάλλον και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.
Υπό μία έννοια τα 100 δις ιδιωτικών επενδύσεων που χρειάζεται η χώρα την επόμενη 5ετια και ο Κυρ. Μητσοτάκης δηλώνει αισιόδοξος πως η χώρα αν γυρίσει σελίδα μπορεί με μία άλλη πολιτική να τα προσελκύσει, απέναντι στα δεκάδες δις του κόστους που συνεχίζει να προκαλεί στη χώρα το πισωγύρισμα μετά τις αρχές του 2015. Η ίδια η ΝΔ το υπολογίζει σε 70 δις, αλλά όπως επισημαίνουν αρμόδιοι κομματικοί παράγοντες, πρόκειται για υπολογισμό που επικεντρώνεται στο κόστος από το δημοψήφισμα και τα capital controls. Δεν υπολογίζονται ούτε τα μέτρα λιτότητας που θα φθάσουν τα 12 δις εάν ενεργοποιηθεί και ο "κόφτης"- όπως θεωρεί σχεδόν βέβαιο η ΝΔ λόγω αναποτελεσματικότητας του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής- ούτε οι "επιπτώσεις μετανάστευσης επιχειρήσεων στο εξωτερικό και αποφυγής του ελληνικού τραπεζικού συστήματος για πληρωμές".