Ευφορία ήταν... και πέρασε

Ευφορία ήταν... και πέρασε

Γράφει ο Γιάννης Κ. Τρουπής

«Κάθε θαύμα διαρκεί τρεις μέρες, αυτό έμεινε στη μία». Με αυτήν τη φράση σχολιάζουν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την επικοινωνιακή καταιγίδα του Μεγάρου Μαξίμου, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Εκτιμούν ότι το κλίμα ευφορίας, που είχε καλλιεργήσει η κυβέρνηση το πρώτο 24ωρο μετά το Eurogroup, πέφτει και γυρίζει πλέον η όλη κατάσταση σε μία κανονικότητα, η οποία συνοψίζεται στη φράση: «Πώς θα περάσουν τα μέτρα».

Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βλέπουν μακράς διαρκείας διαπραγματεύσεις που μπορεί να φτάσουν και μέχρι τους πρώτους μήνες του καλοκαιριού. «Εκτός από τις επερχόμενες μειώσεις στο αφορολόγητο και στις συντάξεις υπάρχουν και πολλά άλλα, τα οποία έχουμε ξεχάσει» λένε στελέχη που παρακολουθούν την πορεία της αξιολόγησης. Ποια είναι αυτά; Τα ενεργειακά, οι εργασιακές σχέσεις και το μεσοπρόθεσμο μέχρι και το 2021. Τι θα γίνει με όλα αυτά; Μια ερώτηση, για την οποία απάντηση δεν υπάρχει... προς το παρόν, αφού η ασάφεια και η αβεβαιότητα κυριαρχούν.

Σε κάθε περίπτωση στην ΝΔ κλείνουν με θόρυβο την πόρτα στο ενδεχόμενο ψήφισης των μέτρων που θα φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση.

«Ο κ. Τσίπρας έχει την αποκλειστική ευθύνη για τη διαπραγμάτευση». Πρόκειται για την κοφτή απάντηση ανώτατου κομματικού στελέχους της ΝΔ που ουσιαστικά στέλνει το μήνυμα ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δε θα δώσει συγχωροχάρτι στις επιλογές του πρωθυπουργού. Όπως γίνεται αντιληπτό στο πλαίσιο αυτό, το «ΟΧΙ» θα είναι καθολικό σε όποια μορφή και αν διατυπωθούν τα μέτρα στο κοινοβούλιο. Όπως εκτιμάται η άρνηση της ΝΔ θα είναι κάθετη, αφού θεωρούν ότι τα μέτρα που θα φτάσουν ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας θα είναι αποτέλεσμα των κακών χειρισμών της κυβέρνησης.

Τα δεδομένα είναι πλέον σαφή, σύμφωνα με τη γαλάζια ανάλυση:

Πρώτον, δεν υπήρξε πολιτική συμφωνία στο Eurogroup, κάτι το οποίο τόνισε από την αρχή ο πρόεδρος του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem. Δεύτερον, η κυβέρνηση, λένε, δέχθηκε τα πάντα προκειμένου απλώς να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα και να κερδίσει πολιτικό χρόνο.

Τρίτον, στο Μέγαρο Μαξίμου αυτοαναιρούνται. Αρχικά σημείωναν δημόσια πως δε θα προ-νομοθετήσουν μέτρα (για μετά το 2018). Πλέον τονίζουν ότι θα προ-νομοθετήσουν, ναρκοθετώντας το πεδίο για την επόμενη κυβέρνηση.

Στο κάδρο πάντως η ΝΔ βάζει ξανά την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, την οποία και θεωρεί ως τον αδύναμο κρίκο. Χαρακτηρίζουν εξαφανισμένους τους κ. Tσακαλώτο και Χουλιαράκη, κάτι που δημιουργεί πολλά ερωτηματικά, όπως σημειώνουν. Ο κ. Μητσοτάκης πάντως ετοιμάζεται νέο κύκλο επαφών στην Ευρώπη σε μια περίοδο με ιδιαίτερη σημασία. Στις 9 Μαρτίου θα βρεθεί στη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Θα βρεθεί στο ίδιο τραπέζι με την Angela Merkel, με την οποία θα ξαναβρεθεί λίγες μέρες αργότερα στο συνέδριο του ΕΛΚ στην Μάλτα. Είναι βέβαιο ότι οι επαφές αυτές θα είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον κ. Μητσοτάκη να ενημερωθεί από πρώτο χέρι για τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, την ώρα της «καυτής» διαπραγμάτευσης.

(Φωτογραφία: Sooc)