«Η ενότητα δεν είναι πολιτική έννοια και δεν είναι και αυτοσκοπός» δηλώνει για τη ΝΔ σε συνέντευξή το στο ΑΜΠΕ, ο υποψήφιος για την ηγεσία Βαγγέλης Μεϊμαράκης.
«Η πολιτική που ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ τον φέρνει σε δυσαρμονία και σε αναντιστοιχία με την κοινωνική του βάση», δηλώνει στην συνέντευξη, ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ και υποψήφιος για την ηγεσία Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Προσθέτει, ωστόσο, ότι παρότι θα «υπάρξει ένταση με την κοινωνική του βάση, αυτό δεν θα επηρεάσει πολύ την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία». Εκτιμά δε ότι τα δύσκολα νομοσχέδια θα περάσουν από τη Βουλή, καθώς -όπως λέει- «από ό,τι βλέπω υπάρχουν και αρκετοί πρόθυμοι (σσ εκτός ΣΥΡΙΖΑ) που δεν θα ήθελαν να δημιουργηθεί μείζον πολιτικό ζήτημα».
Αναφερόμενος στην ενότητα του κόμματος, λέει ότι «η ενότητα δεν είναι πολιτική έννοια και δεν είναι και αυτοσκοπός. Και δεν βοηθάει να το συζητάμε και να το ξανασυζητάμε λες και δεν υπάρχει ενότητα». Αναφέρεται στη σχέση του με τον γραμματέα του κόμματος Ανδρέα Παπαμιμίκο, επιμένοντας στις αιτιάσεις του ότι «δεν κάνει γι αυτή την θέση, μπορεί να αξιοποιηθεί κάπου αλλού», σημειώνει όμως ότι μέχρι το συνέδριο του κόμματος δεν προβλέπεται από το καταστατικό διαδικασία αλλαγής ή αμφισβήτησης του γραμματέα.
Υπογραμμίζει ότι η ΝΔ είναι το κόμμα του μέτρου, της μετριοπάθειας και της εθνικής συνεννόησης και έτσι θα πορευτεί υπό την δική του ηγεσία. Όσο για τις ακραίες φωνές «όποιος δεν πειθαρχήσει στις συλλογικές αποφάσεις των κομματικών οργάνων τίθεται από μόνος του εκτός κόμματος».
Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στον Σπύρο Γκουτζάνη και στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει ως εξής:
Ερ: Η παρατεταμένη διαδικασία του πρώτου γύρου στοίχισε στο κόμμα;
Απ: Θεωρώ ότι αυτές οι διαδικασίες πρέπει να γίνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα, γιατί, ξέρετε, δεν βοηθούν την εικόνα τη γενική του κόμματος οι αντιπαραθέσεις οι εσωτερικές, οι δημόσιες. Άλλωστε τα του οίκου μας πρέπει να τα συζητάμε στα όργανα και εκεί να παίρνουμε τις αποφάσεις μας να κάνουμε την αυτοκριτική μας, και γι αυτό ακριβώς εγώ είχα πει ότι ενώ γίνονται εθνικές εκλογές σε 20-25 μέρες και αφού και δημοψήφισμα έγινε σε πέντε μέρες, θα έπρεπε αυτή η διαδικασία να κρατήσει πολύ λίγο. Είναι γεγονός, πάντως, ότι οι τρεις μήνες μάς κούρασαν. Θεωρώ ότι κούρασαν και τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας και τους Έλληνες πολίτες γενικότερα, διότι αντιμετωπίζουμε πολλά προβλήματα, τα οποία δεν είναι δυνατόν να τα προσπερνάμε έτσι και να ασχολούμαστε με τα εσωτερικά μας. Η Νέα Δημοκρατία, παρόλα αυτά, θεωρώ ότι στέκεται, και οι πολίτες έστειλαν ένα μήνυμα με την ουσιαστική και συμβολική συμμετοχή τους, γιατί μεν ναι ψήφισαν 400.000, αλλά ήρθαν πάνω από 500.000. Δυστυχώς δεν με άκουσαν και η οργανωτική δομή που υπήρξε στην ψηφοφορία δεν επέτρεψε να ψηφίσουν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους. Είναι γεγονός ότι κούρασε, αλλά είναι μια διαδικασία που πιστεύω ότι δεν θα έχει νικητές και ηττημένους τη Δευτέρα. Νικητής θα είναι η δημοκρατία μας, η εσωκομματική και κατά συνέπεια θα μπορέσουμε όλοι μαζί να προχωρήσουμε στην αντιπολιτευτική μας πρόταση για την οποία ο ελληνικός λαός μας έδωσε την εντολή.
Ερ: Πώς κρίνετε τη στάση των υποψηφίων που αποχώρησαν από τον πρώτο γύρο, του κ. Γεωργιάδη και του κ. Τσιτζικώστα, ενόψει του δεύτερου γύρου;
Απ: Δεν είμαι εγώ εκείνος που θα κρίνει τη στάση κανενός. Όχι μόνο των συνυποψηφίων μου αλλά και όλων των άλλων. Πιστεύω ότι είχαμε μια πολιτισμένη περίοδο αν εξαιρέσει κανείς την ένταση που δημιουργήθηκε στις 22 Νοεμβρίου, που ένα τεχνικό ζήτημα πολιτικοποιήθηκε και υπήρξε μια ένταση και κάποιοι προσπάθησαν να επωφεληθούν υπέρ της δικής τους υποψηφιότητας απ αυτό. Πιστεύω όμως ότι μετά από ένα διήμερο έντασης, με τη δική μου παραίτηση υπήρξε αποκλιμάκωση και αυτό δείχνει κιόλας ότι με ενδιαφέρει η γενική εικόνα του κόμματος και θεωρώ ότι ήταν μια πολιτισμένη περίοδος προεκλογική. Τώρα, πιστεύω ότι όποιος είναι υποψήφιος σε αυτή τη διαδικασία δεν σημαίνει ότι παίρνει προβάδισμα και προνόμια έναντι άλλων, γιατί κι άλλοι θα μπορούσαν να ήταν υποψήφιοι ή μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικοί ή πιο ικανοί από εμένα ή από τον οποιονδήποτε άλλον και να μην ήταν υποψήφιοι. Άρα από τη Δευτέρα και μετά εγώ είμαι πρώτος μεταξύ ίσων, όλοι είμαστε ίσοι και από εκεί και πέρα θα προχωρήσουμε και θα κριθούμε.
Ερ: Πάντως αυτή η προεκλογική περίοδος είχε και μια παράπλευρη απώλεια, με μια αντιπαράθεση δική σας με τον γραμματέα του κόμματος τον κ. Παπαμιμίκο. Θα μπορεί να είναι μετά γραμματέας ο κ. Παπαμιμίκος;
Απ: Δεν ήταν αντιπαράθεση, ήταν έκφραση απόψεων, τις οποίες τις έχω πει από την πρώτη μέρα. Πρώτον, όταν είχε προταθεί εγώ δεν τον ψήφισα, γιατί πίστευα ότι πρέπει να ήταν βουλευτής γραμματέας. Δεύτερον, μετά τις ευρωεκλογές, την αποτυχία μας και ό,τι συνέβη στις αυτοδιοικητικές είχα ζητήσει να συζητήσουμε αυτά τα ζητήματα, και την ουσιαστική ευθύνη την είχε ο γραμματέας. Και μάλιστα, θα σας θυμίσω ότι τον Οκτώβριο στη Χαλκιδική που συνεδρίασε η Πολιτική Επιτροπή, θυμάστε την εισήγησή μου που έγινε ενθέρμως αποδεκτή για τη συζήτηση αυτή και για μια εκλογική επιτροπή. Τρίτον, μετά τις εθνικές εκλογές του Ιανουαρίου είχα πάλι ζητήσει, εφόσον η πρόταση του ήταν να μην προχωρήσουμε σε εκκίνηση διαδικασιών αρχηγού, ο γραμματέας θα έπρεπε να αναλάβει την ευθύνη. Κατά συνέπεια δεν υπάρχει καμία αντιπαράθεση. Ο συγκεκριμένος δεν κάνει γι αυτή την θέση, μπορεί να αξιοποιηθεί σε κάποια άλλη θέση. Δεν είναι για πέταμα, έχει εμπειρίες, και μπορεί να αξιοποιηθεί κάπου αλλού.
Ερ: Άρα θα παραμείνει μέχρι το επόμενο συνέδριο;
Απ: Το καταστατικό, κύριε Γκουτζάνη, που έχει φτιάξει ο γραμματέας του κόμματος, προβλέπει αλλαγή προέδρου του κόμματος, προβλέπει αμφισβήτηση του προέδρου του κόμματος, δεν προβλέπει αλλαγή ή αμφισβήτηση του γραμματέα. Γι αυτό, όπως είδατε, άλλαξαν οι πρόεδροι αλλά ο γραμματέας παραμένει. Επομένως να ξέρετε ο γραμματέας μπορεί να παραμείνει, να προχωρήσουμε και να φθάσουμε στο συνέδριο.
Ερ: Πότε θα γίνει το συνέδριο;
Απ: Μέχρι την άνοιξη πρέπει να έχουμε προχωρήσει τις προσυνεδριακές διαδικασίες, ώστε να πάμε σε ένα ολοκληρωμένο συνέδριο και να αποφασίσουμε πώς θα πορευτεί το κόμμα οργανωτικά και ποια θα είναι η πρόταση κυβερνητική που θα δώσει στους Έλληνες πολίτες.
Ερ: Πόσο χρόνο χρειάζεστε για να κάνετε ξανά ετοιμοπόλεμη τη ΝΔ;
Απ: Πίστευα και πιστεύω ότι η ΝΔ μπορούσε να κυβερνήσει και στις εκλογές του Γενάρη και του Σεπτεμβρίου. Άρα, η ερώτηση απευθύνεται σε εκείνους που τώρα μας αποκάλυψαν ότι η ΝΔ δεν ήταν και δεν είναι έτοιμη. Κατά την προεκλογική περίοδο με πολύ έκπληξη το άκουσα, γιατί αν αυτά τα έλεγαν τον Γενάρη και τον Σεπτέμβρη, τότε κατανοούμε γιατί είχαμε αυτό το ποσοστό. Θέλω ξεκάθαρα να στείλω το μήνυμα ότι η ΝΔ ήταν και είναι έτοιμη για τη διακυβέρνηση της χώρας και βεβαίως μπορεί να επικαιροποιήσει την κυβερνητική της θέση στο συνέδριο που θα γίνει.
Ερ: Η ΝΔ παραδοσιακά είναι το κόμμα του μέτρου και της μετριοπάθειας, που ανέκαθεν αποστρεφόταν τα άκρα και τις ακρότητες, τώρα δέχεται την κριτική ότι τα άκρα είναι εντός της. Πώς θα το αντιμετωπίσετε;
Απ: Θα σας θυμίσω ότι όταν αυτά τα έλεγε ο πρώην πρόεδρος, ήμουν γραμματέας και υλοποιούσα αυτή την πολιτική. Η ΝΔ από ιδρύσεώς της είναι το κόμμα της μετριοπάθειας και του μέτρου, της συνεννόησης για τα μεγάλα εθνικά θέματα. Και έτσι θα προχωρήσει. Θα ακολουθήσει τον μεσαίο δρόμο, έξω από τις ακρότητες και τον λαϊκισμό. Γιατί είμαι αντίπαλος και των άκρων και του λαϊκισμού. Μέσα όμως στον ευρύτερο χώρο της Κεντροδεξιάς, στο σύγχρονο φιλοευρωπαϊκό και με ανθρώπινο πρόσωπο κόμμα της ΝΔ χωρούν όλοι εκείνοι που έχουν τις απόψεις τους οι οποίες κατατίθενται στα όργανα. Με βάση το καταστατικό, οι αποφάσεις λαμβάνονται με πλειοψηφία και μας δεσμεύουν όλους. Όποιος δεν δεσμεύεται από τις αποφάσεις που λαμβάνονται κατά πλειοψηφία τότε αυτόπροσδιορίζεται μόνος του εκτός. Άρα, το ζήτημα δεν είναι δικό μου ή του κόμματος, το ζήτημα είναι όποιου δεν θέλει να πειθαρχήσει στην απόφαση της πλειοψηφίας.
Ερ: Η ενότητα του κόμματος είναι αυτοσκοπός;
Απ: Η ενότητα δεν είναι πολιτική έννοια και δεν είναι και αυτοσκοπός. Και δεν βοηθάει να το συζητάμε και να το ξανασυζητάμε λες και δεν υπάρχει ενότητα ή λες και αν αποχωρήσει κάποιος θα συμβεί κάτι. Αποδείχθηκε στο παρελθόν ότι στα κόμματα εξουσίας υπάρχουν αποχωρήσει και προσχωρήσεις προσώπων που ελάχιστα έως καθόλου επηρεάζουν την πορεία ενός κόμματος. Οι προσχωρήσεις και η αποδοχή απόψεων από το σύνολο της κοινωνίας είναι που με ενδιαφέρει. Τώρα αν ένα συγκεκριμένο πρόσωπο έχει μία διαφωνία και θέλει να αποχωρήσει, είτε γιατί δεν αξιοποιήθηκε, είτε γιατί αισθάνεται ότι δεν εκφράζεται, δικαίωμά του. Εγώ ως πρόεδρος δεν θα δώσω τέτοιες δικαιολογίες σε κανέναν. Από εκεί και πέρα όμως οι πολίτες γνωρίζουν κρίνουν και όλοι στους πολίτες απολογούμαστε.
Ερ: Το ασφαλιστικό είναι το θέμα της επικαιρότητας. Εσείς θα το καταψηφίσετε;
Απ. Έχουμε από την αρχή εξηγήσει γιατί θα καταψηφίσουμε. Είναι μία πολιτική που όχι μόνο δεν βοηθά στην έξοδο από την κρίση, αλλά, κατά την γνώμη μας, μας βάζει πιο βαθιά στην κρίση. Και πρέπει να σας πω ότι η λιτότητα τελείωσε. Πρέπει να κινηθούμε με βάση την πορεία προς της ανάπτυξη. Δεν έχουμε άλλα περιθώρια, η φοροδοτική ικανότητα των ελλήνων πολιτών, έχει εξαντληθεί. Οι περικοπές πρέπει να σταματήσουν. Από εδώ και μπρος αυτές οι πολιτικές θα γιγαντώνουν τα κόμματα διαμαρτυρίας και θα αυξάνουν την αποχή. Και μην αναρωτούνται μετά γιατί υπάρχει τόση αποχή ή γιατί τα κόμματα διαμαρτυρίας λαμβάνουν τέτοια ποσοστά. Εγώ λοιπόν, θεωρώ ότι πρέπει να υπάρξει μία άλλη πολιτική. Κατά συνέπεια θα καταψηφίσουμε σύμφωνα και με την ομόφωνη απόφαση της κοινοβουλευτικής μας ομάδας.
Ερ. Θα καταθέσετε δική σας πρόταση;
Απ. Ήδη έχουμε καταθέσει την πρότασή μας. Και αυτό θα έπρεπε να το εκτιμήσει η κυβέρνηση, που το μόνο που μας λέει είναι να κατατεθεί η πρότασή μας. Εγώ είχα τονίσει στον κ. Τσίπρα ότι θα έπρεπε να γίνει μία διακομματική επιτροπή συνεννόησης, η οποία να συμμετέχει στην διαπραγμάτευση για τα συγκεκριμένα ζητήματα. Ο κ. Τσίπρας δεν το θέλει αυτό, δεν θέλει καν να τα συζητάμε. Έκανε Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών χωρίς να φέρει πρόταση. Κατά συνέπεια δεν είναι τι θα κάνουμε εμείς, είναι και τι θέλει η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει μόνη της.
Ερ. Η κυβέρνηση έχει κι άλλα δύσκολα θέματα. Νομίζετε ότι θα καταφέρει να τα περάσει με την πλειοψηφία των 153 βουλευτών ή ενδέχεται να πέσει και τί θα κάνετε εσείς.
Απ. Εγώ πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει τεράστιο πρόβλημα με την κοινωνική του βάση. Αλλά ταυτόχρονα πιστεύω ότι αυτό δεν θα επηρεάσει πολύ και την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία. Από ό,τι βλέπω υπάρχουν και αρκετοί πρόθυμοι που δεν θα ήθελαν να δημιουργηθεί μείζον πολιτικό ζήτημα. Δεν λέω ότι έχουν ιδιοτέλεια, αλλά υπάρχουν όμως και είναι ορατές αυτές οι φωνές και οι προτάσεις. Όμως η ένταση με την κοινωνία και την κοινωνική του βάση θα υπάρξει. Γιατί ακόμη και αυτά που εμείς θεωρούμε σωστά, όπως την παραχώρηση των αεροδρομίων, την πώληση του Αστέρα, του ΟΛΠ κλπ. η δική του κοινωνική βάση τον ψήφισε για να μην τα κάνει. Εμείς, δηλαδή, μπορεί και να τα χειροκροτήσουμε, παρότι τα έκανε με καθυστέρηση, η δική του κοινωνική βάση όμως τον ψήφισε για να μην τα κάνει. Άρα αυτός είναι σε πλήρη δυσαρμονία και αναντιστοιχία με το δικό του πολιτικό περιβάλλον και την κοινωνική του βάση. Εγώ βλέπω ότι θα έχει πρόβλημα με την κοινωνία και η σύνθεση της Βουλής θα βρεθεί σε αναντιστοιχία.
Ερ. Είστε αισιόδοξος, πού βασίζετε την αισιοδοξία σας και ποιο το μήνυμα που στέλνετε στους ψηφοφόρους σας;
Απ. Δεν είμαι ούτε αλαζών ούτε υπερβολικά αισιόδοξος, δεν είμαι όμως και απαισιόδοξος. Δεν θεωρώ τον εαυτό μου φαβορί, αλλά ούτε βέβαια και αουτσάιντερ. Θεωρώ ότι είμαστε σε μία ευγενική άμιλλα με τον κ. Μητσοτάκη, θεωρώ ότι οι ψηφοφόροι της ΝΔ μας γνωρίζουν και τους δύο, και θα επιλέξουν εκείνον με τον οποίο θα είναι καλύτερα το κόμμα, θα έχει εμπειρία, θα κερδίσει τον κ. Τσίπρα, θα κερδίσει περισσότερες κοινοβουλευτικές παρουσίες. Γι αυτό εγώ τους καλώ όλους να ψηφίσουν ξανά την Κυριακή. Τους θυμίζω ότι δεν θα πληρώσουν ξανά τα τρία ευρώ και δεν θα έχουν την ταλαιπωρία και τις ουρές αφού δεν θα συμπληρώσουν το έντυπο και την Κυριακή το βράδυ θα είμαστε όλοι νικητές.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ