Η Ελλάδα κινδυνεύει να γίνει ένα νησί φυλακή χωρίς τις δυνατότητες που προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία, δήλωσε σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Alpha», ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
«Ζούμε μια κρίση του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας. Η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να βγει από την κρίση γιατί κατέρρευσε το «παλιό» πολιτικό σύστημα. Με αυτό το τροπάριο έκανε "καριέρα" ο κ. Τσίπρας. Αυτό έκανε πάντα», τόνισε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε πως η κυβέρνησης φαίνεται να αρέσκεται να ανοίγει μέτωπα και να κρατά τη χώρα σε ομηρία. «Στον κ. Τσίπρα που είχε αυτή τη ρητορική για τον αγρότη στην Βουλή απάντησε ο άλλος αγρότης στου οποίου το τρακτέρ είχε ανέβει», είπε.
Ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως η κυβέρνηση δεν έπρεπε να χαλάσει τους μηχανισμούς που βρήκε τον Ιανουάριο του 15, και την κατηγόρησε για την χαλαρότητα που επικρατεί μήνες καθώς δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κράτος που να έχει δυνατότητα να ελέγξεις τι συμβαίνει.
Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε πως προειδοποιεί επί ένα χρόνο για το τι θα συμβεί και προσθέσει πως ειπώθηκαν στη βουλή και επαληθεύονται.
Για το μεταναστευτικό ο κ. Βενιζέλος δήλωσε πως η Ελλάδα κινδυνεύει να γίνει ένας χώρος αναγκαστικής φιλοξενίας προσφύγων και παράτυπων μεταναστών.
«Η εθνική κυριαρχία μας έγινε μια συνεχής παράκληση προς Μέρκελ και Ολαντ. Η κ. Μερκελ έγινε η προστάτης της εθνικής αξιοπρέπειας για το προσφυγικό», τόνισε χαρακτηρίστηκα.
Η κα. Μερκελ έγινε η προστάτης της εθνικής αξιοπρέπειας για το προσφυγικό! @SpirosXaritatos @_Alpha989 https://t.co/ScU4L44Kak
— Evangelos Venizelos (@EVenizelos) February 25, 2016
Ο κ. Βενιζέλος εξαπέλυσε σφοδρή κριτική κατά του Αλέξη Τσίπρα λέγοντας πως είδε εχθές έναν πρωθυπουργό αμήχανο. «Κατηγορεί την ΕΕ δίχως να μπορεί να χρησιμοποιήσει τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς», πρόσθεσε.
Στη συνέχεια ο κ. Βενιζέλος δήλωσε πως «δεν είναι καθόλου καλό να βλέπεις το κυβερνητικό σκάφος να υποβάλει σχέδιο πτήσης και η Τουρκία να αρνείται. Δεν είναι καλό να βλέπεις να εξαιρούνται τα Δωδεκάνησα γιατί η Τουρκία δε θέλει να αποδεχθεί τη χάραξη θαλασσίων συνόρων».
Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε για το προσφυγικό πως η λύση πρέπει να έχει διεθνή χαρακτηριστικά, ενώ τόνισε πως το ταξίδι το αποτρέπεις μέσα από τη στεγανοποίηση των τουρκικών ακτών, με τα πλωτά hot spots.
«Μέσω των πλωτών hotspots που έπρεπε να είναι εγκατεστημένα στην τουρκική ακτή μεγάλα πλοία με σημαία όχι απλώς Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ, ώστε να κάνεις το διαχωρισμό, σε άλλο καράβι ο πρόσφυγας, σε άλλο καράβι ο μετανάστης χωρίς χαρτιά» είπε και τόνισε ότι «Η Ελλάδα έπρεπε να πείσει την ΕΕ να διεθνοποιήσει το ζήτημα».
Ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως η κρίση βέβαια δεν είναι μόνο ελληνική, είναι κρίση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι κρίση διεθνής.
Τέλος, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε πως η κυβέρνηση δεν έπρεπε να χαλάσει τους μηχανισμούς που βρήκε πριν 14 μήνες και πρόσθεσε πως έγιναν τους τελευταίους 14 μήνες πολλά λάθη. «Γίναμε ο παρίας της Ευρώπης. Τα πράγματα πηγαίνουν πολύ άσχημα. Κινδυνεύει η Ελλάδα να γίνει ένα μεγάλο hοt spot η ίδια», τόνισε.
Ερώτηση στη Βουλή για την έγκληση της προέδρου του Αρείου Πάγου κατά του καθηγητή Τσακυράκη
Να λάβει θέση καλεί τον υπουργό Δικαιοσύνης ο Ευάγγελος Βενιζέλος, με αφορμή την έγκληση που κατέθεσε η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου κατά του καθηγητή του συνταγματικού Δικαίου Σταύρου Τσακυράκη, με ερώτησή του στη Βουλή.
Όπως αναφέρει προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου είχε απευθύνει στις 9.7.2016 -ελάχιστες ημέρες μετά την επιλογή της από το Υπουργικό Συμβούλιο- επιστολή προς τους ομολόγους της των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία διατυπώνει τις απόψεις της για την τότε εκκρεμή διαπραγμάτευση που οδήγησε στη συμφωνία της 12.7.2015 και στο τρίτο μνημόνιο. Προσθέτει ότι οι απόψεις που διατυπώνονται συμπίπτουν με αυτές της κυβέρνησης και μπορεί να ειπωθεί ότι εναρμονίζονται με την πολιτική επιχειρηματολογία που συγκέντρωσε μεγάλη πλειοψηφία στο δημοψήφισμα της 5.7.2015, αλλά διαψεύστηκε από την συμφωνία της 12.7.2016.
«Σε κάθε περίπτωση επρόκειτο για επιστολή πολιτικού περιεχομένου και όχι για συνταγματικά ή νομοθετικά προβλεπόμενη ενέργεια προέδρου ανώτατου δικαστηρίου. Δεν εξετάζω άλλωστε τη νομιμότητα της ενέργειας, αλλά διαπιστώνω το προδήλως πολιτικό περιεχόμενο της. Η επιστολή εξακολουθεί να είναι αναρτημένη στο διαδυκτιακό τόπο του Αρείου Πάγου», τονίζει ο κ. Βενιζέλος και αναφέρει ότι για την ενέργεια αυτή της κ. Θάνου άσκησε δημόσια πολιτική και επιστημονική κριτική με ανάρτηση του στο διαδύκτιο ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών Σταύρος Τσακυράκης. «Η κυρία Πρόεδρος του ΑΠ υπέβαλε πριν λίγες ημέρες έγκληση για εξύβριση και δυσφήμηση κατά του καθηγητή Τσακυράκη και η επιλογή της αυτή προκάλεσε μια έντονη συζήτηση στη Βουλή, τα συμβατικά ΜΜΕ και το Διαδύκτιο» προσθέτει.
Κατόπιν αυτών, ρωτά τον υπουργό Δικαιοσύνης:
- Πρώτον, αν έχει λάβει γνώση της από 9.7.2015 επιστολής της κύριας Προέδρου του ΑΠ προς τους ομολόγους της και πώς την αξιολογεί;
- Δεύτερον, αν έχει λάβει γνώση του γεγονότος ότι υποβλήθηκε η παραπάνω αναφερόμενη έγκληση, το περιεχόμενο της οποίας δημοσιοποιήθηκε και της δημόσιας συζήτησης που αυτή τροφοδότησε και πώς αξιολογεί τα γεγονότα αυτά, από την οπτική γωνία της ανάγκης διαφύλαξης του κύρους και της αμεροληψίας της Δικαιοσύνης.
- Τρίτον, ποιο θεωρεί ότι πρέπει να είναι το επίπεδο προστασίας της ελευθερίας του λόγου και της επιστημονικής και πολιτικής κριτικής σε μία ευνοούμενη δημοκρατική χώρα και αν τα παραπάνω περιγραφόμενα περιστατικά τον ανησυχούν ως προς το σεβασμό των άρθρων 14 παρ.1 και 16 παρ.1 του Συντάγματος και 10 της ΕΣΔΑ.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ