Σαφή προειδοποίηση προς την κυβέρνηση να μην πειράξει τα χρήματα του Κοινού Κεφαλαίου της ΤτΕ έστειλε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής. «Φοβάμαι ότι όπως εν όψει της κωμικοτραγικής σύγκρουσης του 2015 στεγνώσατε τα αποθεματικά ταμείων, έτσι τώρα το ζήτημα θα συνδέεται με την διαχείριση του κοινού ταμείου της Τράπεζας της Ελλάδας, χρήματα τα οποία δεν θα πάνε στο κράτος, αλλά θα πάνε προκειμένου να πληρωθεί η Ευρωπαϊκής Κεντρική Τράπεζα και άλλοι πιστωτές της χώρας», τόνισε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
Παράλληλα, ο ίδιος με αφορμή τις δηλώσεις Ξυδάκη για δραχμή υπογράμμισε με νόημα ότι το συνεχές δημαγωγικό παιχνίδι μετατρέπεται σε παιχνίδι για την φωτιά. «Όλα τα υποτιθέμενα όπλα της κυβέρνησης έχουν μετατραπεί σε μπούμερανκ, όχι εναντίον της κυβέρνησης, αλλά εναντίον του έθνους και των πολιτών», σημείωσε και εκτίμησε ότι η δημόσια συζήτηση για την δραχμή προκαλεί βλάβη στην οικονομία και στην εξωτερική πολιτική.
«Το κακό είναι ότι πλάνο β έχει αυτονομηθεί. Δεν εξαρτάται από τους χειρισμούς και τις αποφάσεις της κυβέρνησης. Αλλά έχει δηλητηριάσει το φρόνημα ενός σημαντικού ποσοστού της ελληνικής κοινωνίας», συμπλήρωσε και αναρωτήθηκε πως θα επιστρέψουν οι καταθέσεις και φυσικά ποιος θα επενδύσει στην Ελλάδα. «Η αβεβαιότητα και η απαισιοδοξία παράγουν εξαιρετικά αρνητικό αποτέλεσμα και απομακρύνουν την δυνατότητα επιστροφής στις αγορές», προσέθεσε ο κ. Βενιζέλος.
Σύμφωνα, δε, με τον ίδιο δίχως εκλογές δεν μπορεί να υπάρξει καμία λύση. «Ξέρω πως οι εκλογές είναι επιλογή της κυβέρνησης, αλλά δεν θα είναι επιλογή που θα συνοδεύεται από θεσμική κρίση και ένταση και θα είναι μια επανάληψη της φάρσας του 2015. Δεν μπορείτε να φλερτάρετε με ιδέες δημοψηφίσματος που θα οδηγήσει σε ανυπέρβλητη κρίση και καταστροφή. Ούτε με εκλογές συγκρουσιακές με διλήμματα που αφορά το εθνικό νόμισμα», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Κατά τον Ευάγγελο Βενιζέλο απαιτείται μια ουσιαστική επαναδιαπραγμάτευση, στην οποία «θα πρέπει να προτείνουμε ως αντάλλαγμα γενναίες μεταρρύθμισες». «Μην σχεδιάζεται να σύρεται τη χώρα σε μια μακρά αναμονή εις βάρος της οικονομίας και των ασφαλιστικών φορέων», ήταν η φράση του.
Αλέξανδρος Διαμάντης