Ο Ευάγγελος Βενιζέλος μετείχε, εκπροσωπώντας την Σοσιαλιστική Ομάδα, στη συζήτηση που διεξήχθη σήμερα στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο για την κατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα.
Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:
"Η εισηγήτρια ανέδειξε τις ανθρωπιστικές όψεις αλλά και την γεωγραφική ιδιαιτερότητα της Ελλάδας και εξήγησε τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα συμπιέζεται ανάμεσα στο πραγματικό γεγονός του κλεισίματος του λεγόμενου βαλκανικού διαδρόμου και την ευαίσθητη εξέλιξη των σχέσεων μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας.
Και τα δυο όμως αυτά είναι προϊόν της πολιτικής αδυναμίας της ΕΕ και των κρατών μελών να διαχειριστούν την προσφυγική κρίση ιδίως μετά την ριζική αλλαγή της στάσης της γερμανικής κυβέρνησης αφού εισήλθε ένα εκατομμύριο περίπου προσφύγων στο έδαφος της Γερμανίας.
Η Ελλάδα είναι συνεπώς όμηρος μαζί με περίπου 58.000 πρόσφυγες και παράτυπους μετανάστες που εγκλωβίστηκαν στην Ελλάδα χωρίς να έχουν την Ελλάδα ως τελικό προορισμό και χωρίς να θέλουν να υποβάλουν στην Ελλάδα αίτηση ασύλου. Οι άνθρωποι αυτοί νιώθουν άτυχοι σε σχέση με συμπατριώτες τους που πρόλαβαν να πάνε στη Γερμανία ή άλλες χώρες της προτίμησής τους. Νιώθουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα που λόγω οικονομικής κρίσης και υψηλού ποσοστού ανεργίας δεν την θεωρούν κατάλληλο τελικό προορισμό. Επιπλέον τελούν υπό την απειλή της επιστροφής στην Τουρκία.
Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της, ως πολιτική οντότητα, καλούνται να διαχειριστούν την προσφυγική κρίση ως σύμπτωμα της τραγικής κατάστασης που υπάρχει στη Συρία, αλλά και τη Λιβύη. Η πρωτοβουλία των διεθνών κινήσεων ανήκει όμως στις ΗΠΑ, τη Ρωσία, άλλους παράγοντες εκτός ΕΕ.
Όπως είπε και ο Έλληνας Υπουργός κ. Μουζάλας, προφανώς υπάρχουν στην Ελλάδα πολύ σοβαρά προβλήματα διοικητικών μηχανισμών και υποδομών που δεν επαρκούν για μια τόσο μεγάλη πίεση.
Όμως η κρίσιμη πολιτική διάσταση του ζητήματος είναι πως τώρα πλέον τα χερσαία σύνορα της Ελλάδας με τις υπόλοιπες χώρες μέλη της ΕΕ είναι de facto κλειστά και η Ελλάδα είναι απομονωμένη μαζί με χιλιάδες πρόσφυγες που αναμένουν πρακτικά είτε την επιστροφή στην Τουρκία είτε την παραμονή στην Ελλάδα. Δηλαδή δυο εξελίξεις που δεν τους αρέσουν.
Η Ελλάδα έχει συνεπώς υποχρέωση πλήρους σεβασμού της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, οι άλλες χώρες μέλη της ΕΕ έχουν υποχρέωση απεγκλωβισμού της Ελλάδας από την πρωτοφανή ομηρία στην οποία έχει περιέλθει μαζί με πρόσφυγες, αλλά και οι υπόλοιπες χώρες μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης έχουν την υποχρέωση να μετάσχουν και αυτές σε ένα πραγματικά διεθνές πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων που υπερβαίνει τα όρια της ΕΕ".